Sudija Majić: Centri moći su van pravosuđa

Sudija Majić: Centri moći su van pravosuđa

Miodrag Majić

„Poruka je ćuti i ne talasaj – vidiš kako prolaze oni koji na bilo koji način siđu sa kursa“, kaže Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda, povodom pritisaka na sudiju Vladimira Vučinića i njegove odluke da napusti sudstvo.

Piše: Bojana Pavlović

Vučinić je na sopstveni zahtev razrešen funkcije i od juče više nije sudija. U intervjuu za KRIK naveo je da su pritisci na njega počeli kada je doneo odluku da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš. Predsednik suda Aleksandar Stepanović tražio je od njega da odluku opozove i zapretio da će ga iz Specijalnog suda premestiti u drugo odeljenje.

„Prvi put se jedan sudija obratio Visokom savetu sudstva i rekao da trpi pritiske. Visoki savet sudstva je morao ili da otera sudiju Vučinića jer nas laže ili da razreši funkcije onoga ko je na njega vršio pritisak, u ovom slučaju predsednika suda. Jedan od njih dvojice, po mom mišljenju, posle toga nije mogao da ostane.“

Doniraj KRIK_300x140Majić kaže da je Vučinić od početka ukazivao da mu je ovakav scenario bio predočavan.

„Znači, ukoliko ne promeniš odluku, desiće ti se to – što se i desilo. Meni kao sudiji to ukazuje da su neki centri moći van cele ove priče. Ako se zameriš odlukom ili nepopuštanjem tim centrima moći, jasan scenario ti se ponudi i znaš kako ćeš završiti“, kaže Majić.

Sudija Majić navodi da je izostala podrška struke, kao i da je pravosuđu upućena jasna poruka.

„Poruka je ’Ćuti i ne talasaj – vidiš kako prolaze oni koji na bilo koji način siđu sa kursa’. To je vrlo jasna poruka koju pravosuđe zna i bez ovog slučaja. Ovaj slučaj pokazuje da je nešto sigurno samo dok se prati kurs koji je zadat.“

Vučinić je od sudije od kredibiliteta i duge karijere preko noći praktično isteran iz pravosuđa, kaže Majić.

„On je isteran zbog jedne, rekao bih, poluodluke, procedure. Što znači da karijera, znanje i ugled  vrede jedne poluodluke. Čoveka u kog je uložila 20 godina obrazovanja i iskustva, država je bila spremna da potroši za jedan politički hir, za trenutak nečije prolazne netrpeljivosti.“

 

PRATITE REAKCIJE NA PRIČU O VLADIMIRU VUČINIĆU

4 Comments

 1. PA OVO JE STRASNO! STA ONDA DA OCEKUJU ONI KOJIMA SE SUDI A KOJI NISU KRIVI!? TO ZNACI ,,BICE OKRIVLJENI! PA GDE MI TO ZIVIMO? U DRZAVI U KOJOJ NEMA ZAKONA.ILI GA IMA ALI SUDSTVO JEPOD PRITISKOM MOCNIKA ILI BOGATIH! JADAN JE OVAJ NAROD

 2. Bilja kaže:

  Priča gospodina Majića bi imala kredibilitet, da nije bio predsednik Prvog opštinskog suda u vreme kada su u tom sudu donošene odluke isključivo po političko – interesnom principu….odluke od kojih se pristojnom, obrazovanom čoveku iz struke samo javljao osećaj mučnine i nagon za povraćanjem.. verovatno je sada copy paste princip rada, samo duva vetar sa druge strane.

 3. bojan jovanovic kaže:

  Pravosudje u Srbiji ne postoji,odnosno zakoni postoje ali nema ko da ih sprovede.Ja sam razotkro pedofiliju u SPC,policija je po nalogu tužilaštva uhapsila sveštenika organizatora pedofilije sa snimcima na kojima su maloletnici,Sinod je vodio istragu,patrijarh javno priznao.Epilog sveštenik organizator na slobodi i dalje služi ,akteri na slobodi,predmet stoji dve godine u fioci a svi smo dobili tužbu za uvredu časti.
  Pa ima li ovde zdravog razuma.Da vlast ima ovakav materijal protiv nekog malog već bi bio na svim bilbordima .Srbija je podeljena na jednake i jednakije.

 4. DJovan kaže:

  APELACIONI SUD Srbije.
  KO JE, STA JE , STA MU JE SVRHA, CILJ I NAMERA : Visoka sudska instance, ciji rad- odluke mozete videti-procitati svaki dan u stampi. Svrha postojanja je sam sebi na temelju onog sta radi, uterivanje zrtvama straha, cilj i namrea, bogacenje cineci nepravdu zrtvama. Presude donosi po nepisanom pravilu: Ko imade pa toliko dade ( kao u junackoj narodnoj pesmi o crnom arapinu, koji se osilio za vreme Turaka i na KOSOVU uveo placanje svadbarine : ko imade, te toliko dade, taj se junak moze ozeniti i devojka mlada udomiti, a ko nema on ne moze, medjutim pojavljuje se pravedni Marko Kraljevic, koji taj problem resave sabljom i narod svoj oslobadja crnog arapina i njegovog zuluma), a ko ovu nepravdu da resi i da zrtve imaju kakvu takvu utehu, umesto sto nasilnik pobije troje pesaka na trotoaru, a Apelaciono Sud mu izrice 8-OSAM godina zatvora i tako za svaku zrtvu Apelacioni Sud prepolovi, a sta je to nego ono pravilo c r n o g a r a p i n a. Pa kad jos Premijer nas kaze, citiram: Niko nema prevo da se mesa u rad SUDA i niko ne sme da komenterise sudske odluke, onda je to samo vetar u ledja ovakvom nedelu Suda. A ako je tako kako Premijer kaze, onda taj i takav Sud ne moze suditi : U ime naroda, neka sudi u svoje ime, jer kao sto vidimo svrha mu je sam sebi.