REAKCIJE na priču o Vladimiru Vučiniću

REAKCIJE na priču o Vladimiru Vučiniću

Vladimir Vučinić (foto: S. Dojčinović)

Bivši sudija Vladimir Vučinić za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK ispričao je kako mu je jedna odluka promenila karijeru, o pritiscima kojima je bio izložen i pretnjama da će biti premešten iz Specijalnog suda. U nastavku pratite reakcije na slučaj sudije Vučinića, kao i stanje u pravosuđu.

16. mart 2016.

Nikola SelakovićNikola Selaković, ministar pravde

„Kao što ste vi imali pravo da meni postavite pitanje, tako ja imam pravo da ne odgovorim. To nije pitanje za ministra pravde. Ja vam savetujem da pročitate Ustav i zakon i da prvo naučite da li ima smisla to što pitate, a onda da odlučite da li ćete mi postaviti pitanje ili ne“, odgovorio je Selaković na pitanje novinarke KRIK-a da li je sudija Vladimir Vučinić premešten iz Specijalnog suda u Palatu pravde jer je doneo politički nepoželjnu odluku. 



Miodrag Majić Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu

„Poruka je ’Ćuti i ne talasaj – vidiš kako prolaze oni koji na bilo koji način siđu sa kursa’. To je vrlo jasna poruka koju pravosuđe zna i bez ovog slučaja. Ovaj slučaj pokazuje da je nešto sigurno samo dok se prati kurs koji je zadat“, kaže za KRIK Miodrag Majić povodom pritisaka na sudiju Vladimira Vučinića i njegove odluke da napusti sudstvo.  

15. mart 2016.


Zaštitnik građana Saša JankovićZaštitnik građana Saša Janković objavio je danas izveštaj za 2015. godinu i u njemu se osvrnuo na slučaj bivšeg sudije Vladimira Vučinića. „Njegov sud nije demantovao tekstove koji su o njemu pisani, te je svoj ugled sam uzeo u zaštitu i zbog toga disciplinski kažnjen. Suštinski se ne slažući sa kaznom, napustio je profesiju sudije“, navodi se u izveštaju i konstatuje da postoji teško dokaziva „snažna percepcija“ da su sudstvo i tužilaštvo pod jakim uticajem političke vlasti.    


Dusan Slijepčević advokatDušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije

Slijepčević je za KRIK rekao da je odluka sudije Vučinića da napusti sudijsku funkciju pokazatelj katastrofalnog stanja u pravosuđu. 

Pravosuđe je jedina nada da u našoj državi nešto može da se uradi u pogledu pravde i istine. A svi su izgledi da će doći do potpunog kolapsa“, upozorava Slijepčević.

„Sudije su zaplašene i poražavajući im je status. Sve je gore i gore. Te sudije više ne sude po pravu, već po tome kako sami sebe iskontrolišu zbog pritiska koji je moguć – da li zbog pogrešno donete odluke odgovaraju politički ili će da budu sklonjeni na ovaj ili onaj način“, objašnjava on i napominje da je takvo stanje u pravosuđu posledica dugogodišnjih promena i loših reformi sudstva.


 


Gordana Bozilović-PetrovićGordana Božilović-Petrović, advokat

„Kada se povlače ljudi sa puno iskustva i znanja to ne znači ništa dobro, to je veliki hendikep za pravosuđe“, komentariše za KRIK Božilović-Petrović odluku sudije Vučinića da napusti pravosuđe zbog pritisaka.

„Sudija ne može da sudi mimo dokaza, pa ko god želeo drugačije, čak i predsednik države. Na sudiju niko i ništa ne sme da izvrši pritisak, nikakve situacije i nikakvi ljudi.“

 

Vesna-Rakić-VodinelićVesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava na Univerzitetu Union

„Ministar je mnogo puta pokazao šta misli o nezavisnosti pravosuđa – nije ni krio svoj uticaj na sud. Ali, to što on čini je nedopušteno čak i u ovoj državi. U nekoj državi gde vlada pravo, verovatno bi se suočio sa sankcijom za iznošenje takvog javnog stava, ali u ovoj državi od onih koji vladaju on doživljava samo aplauze“, navodi sagovornica KRIK-a komentarišući postupanje ministra pravde Nikole Selakovića koji je davao izjave medijima o odluci sudije Vladimira Vučinića da Miroslavu Miškoviću vrati pasoš.


 

1 Comment

  1. VM kaže:

    Advokat Gordana Bozilovic Petrovic je i sama kao sudija 2008
    godone identicno prosla kao kolega Vucinic