Stevanović: Tužba Koluvije protiv KRIK-a ozbiljno zastrašivanje i pokušaj ućutkivanja

Stevanović: Tužba Koluvije protiv KRIK-a ozbiljno zastrašivanje i pokušaj ućutkivanja

Ivana Stevanović (foto: skrinšot/Fonet)

Tužba Predraga Koluvije, optuženog da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, protiv KRIK-a jedan je u nizu opasnih pokušaja da se novinari ućutkaju i da građani ne dođu do važnih informacija, kaže za KRIK Ivana Stevanović, izvršna direktorka „Slavko Ćuruvija“ fondacije.

Piše: Milica Vojinović

Stevanović kaže da nije tačno da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti jer je Koluviju opisao kao „optuženog narko-bosa“, kako to Koluvija tvrdi u tužbi. 

„Ne vidim nikakvu naznaku kršenja prezumpcije nevinosti niti kršenja kodeksa ili bilo kog profesionalnog standarda u tome što je KRIK objavio jednu notornu činjenicu koje smo svi svesni – da je Koluvija optužen za šta je optužen.“

Ocenjuje da je tužba pokušaj zastrašivanja novinara da ne nastave da pišu o ovom slučaju.

„Mislim da tužba predstavlja jedno ozbiljno zastrašivanje i pokušaj ućutkivanja redakcije KRIK-a i svih ostalih novinara koji se usude da istražuju i objavljuju što nije u interesu različitih interesnih grupa i samog vrha vlasti“, navodi Stevanović.

Stevanović dodaje da je ovo nastavak kampanje koja je protiv KRIK-a započeta pre nekoliko meseci.

„Ovo je nastavak pritiska koji je vaša redakcija doživela zimus kada su iz svih oružja krenuli da pucaju, što iz tabloida, ali iz parlamenta i vrha vlasti. Ovo je ništa drugo do nastavak te kampanje.“

Predrag Koluvija tužio je KRIK i urednika Stevana Dojčinovića zbog vesti o suđenju u slučaju „Jovanjica“ u kojoj je nazvan „optuženi narko-bos“. On tvrdi da je KRIK ovim prekršio pretpostavku nevinosti i da nije vlasnik plantaže marihuane koja je pronađena na imanju njegove firme. Koluvija zahteva i da mu se zbog duševnih bolova isplati 400.000 dinara.

Urednik KRIK-a istakao je da očekuje da će Koluvija podneti još tužbi za tekstove koje je KRIK objavio nakon onog zbog kog je sada podneta tužba.

„Koluviju smo u vestima nazvali ‘optuženim narko-bosom’ jer je u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane“, kazao je Dojčinović i naveo da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće međunarodne medije.

Protiv Koluvije u toku su dva postupka – u jednom mu se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu i u tom postupku suđenje je uveliko u toku. U drugom je optužen zajedno sa pripadnicima policije, BIA-e i VOA-e koji se terete da su pomagali Koluviji tako što su mu dostavljali poverljive informacije, specijalne policijske tablice i slično, ali i fizički čuvali imanje „Jovanjice”.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.