Stefanović na suđenju Papiću: Nisam naredio da se Miljković brzo pusti sa saslušanja

Stefanović na suđenju Papiću: Nisam naredio da se Miljković brzo pusti sa saslušanja

Goran Papić (foto: Miodrag Ćakić / KRIK)

Ministar odbrane Nebojša Stefanović negirao je danas da je bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću naredio da kriminalca Marka Miljkovića ne zadržava u policiji posle saslušanja u aprilu 2020. Stefanović je svedočio na suđenju Papiću, optuženom da je tada naredio da se Miljkoviću mimo propisa vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, a koji na sudu tvrdi da je sve radio po naređenju Stefanovića.

Piše: Milica Vojinović

Stefanović i Papić, nekada bliski prijatelji i saradnici, danas su u sudnici Višeg suda u Beogradu stajali jadan naspram drugog i optuživali se da ne govore istinu. 

„Ministre, pozvali ste me i rekli mi: ’Doći će Marko Miljković na saslušanje, pogledaj da to uradite efikasno i bez zadržavanja’“, kazao je Papić Stefanoviću.

„U tom trenutku sigurno nismo razgovarali o Marku Miljkoviću, ni o tome“, odgovorio mu je Stefanović.

Papić je ponovio Stefanoviću da ga je zvao i na dan saslušanja i kritikovao ga navodeći da mu je već rekao da se ono obavi kratko, a da ga oni drže pet sati.

„Da ne grešim dušu, vozilo mi tada, ni nakon toga niste pominjali“, dodao je Papić.

„Ništa mi od toga nije poznato. Nikada nismo razgovarali o Miljkoviću, pa mi ni ovo nije poznato. Nadam se da ste sve uradili po zakonu“, ostao je dosledan Stefanović.

Njih dvojica suočila su se danas u sudu pošto su izneli suprotne tvrdnje o onome za šta se Papiću sudi – da je 2020. naredio da se najbližem saradniku kriminalca Veljka Belivuka mimo propisa vrati blindirani automobil koji je policija ranije oduzela. Papić tvrdi da je to uradio po Stefanovićevom naređenju, dok je bivši ministar policije danas insistirao na tome da sa ovim događajem nema nikakve veze, kao i da nije znao da je oduzet automobil.   

„Nisam znao i zašto bih? Policajci verovatno dnevno oduzmu 100 vozila“, rekao je.

Stefanović je istakao da Miljkovića nikada nije upoznao.

„Nikada ga u životu nisam video, ni čuo, spreman sam na poligraf da idem za to“, kazao je odgovarajući na pitanja Papićevog advokata Branislava Tapuškovića.

„Dokle ćemo istinu da utvrđujemo preko poligrafa? Pravdaju se oni na vrhu preko toga, tome mora da dođe kraj, upropastismo pravosuđe“, negodovao je advokat Tapušković.

Za Miljkovića je Stefanović, kaže, čuo, ali se ne seća kada.

„O njemu se od tog dana toliko pisalo da ne mogu da pohvatam kad sam šta znao. Ne mogu tačno da utvrdim kada sam imao punu svest o njemu“, rekao je Stefanović i dodao: „Znao sam da je neko ko je u kriminalnim vodama, ali nisam znao da je monstrum, kako se posle pokazalo.“

Advokat Tapušković mu je ukazao na to da su policajci koji su ranije svedočili tvrdili da je vrh MUP-a, aludirajući na ministra, doneo odluku da se blindirani automobili vraćaju brzo po oduzimanju ukoliko nema preke potrebe za zadržavanjem. Takva odluka je navodno doneta kako policija ne bi bila odgovorna u slučaju da oni koji voze blindirane automobile budu napadnuti i ubijeni.

„Niti ja, niti MUP nismo imali stav da blindirana vozila treba vraćati, jer tužilaštvo (prema zakonu) oduzima motorna vozila“, odgovorio je Stefanović. „Vrh MUP-a je pojam koji se zloupotrebljava u javnosti. To ne znači ništa.“

„Razumeo sam kampanju protiv mene“

O Papićevom hapšenju Stefanović, tvrdi, nije znao ništa dok mediji to nisu objavili, a o optužbama koje je Papić izneo protiv njega, kako kaže, saznao je u intervjuu koji je Papić dao njegovom stranačkom kolegi Vladimiru Đukanoviću.

Advokat Tapušković pitao je Stefanovića da li je posle toga pozvao Papića.

„Nisam. Razumeo sam kampanju koja se vodila protiv mene, da se ljudima nude olakšavajuće okolnosti, da im je sve oprošteno, samo treba da kažu nešto protiv mene“, kazao je Stefanović.

On je dodao i da iza toga stoje Đukanović i biznismen Aleksandar Papić koji „mešetare sa optuženima u cilju neke svoje dobrobiti.“

Njegovim svedočenjem suđenje Papiću je završeno. Papićeva odbrana želela da se na sudu ispita i Marko Miljković, ali je sudija odbio navodeći da bi to bilo suvišno.

Sredinom avgusta odbrana i tužilac bi trebalo da iznesu završne reči, a zatim se očekuje presuda.

Goran Papić nekada je bio blizak Stefanovićev prijatelj i saradnik. Sada mu se sudi da je, mimo propisa, naložio svojim kolegama iz UKP-a da Miljkoviću vrate automobil.

Papić od hapšenja negira krivicu i tvrdi da nije ni znao da je Miljkoviću oduzet automobil. On je ubrzo po njegovom hapšenju krivicu prebacio na Stefanovića tvrdeći da je sve radio po njegovom naređenju. Osim u tužilaštvu, ove optužbe izneo je i u medijima, a prvenstveno u intervjuu Vladimiru Đukanoviću.

On nije jedina osoba koja je bila bliska Stefanoviću, a protiv koje je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Belivuka koja je optužena za sedam ubistava. Osim njega, pod istragom se našla i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a. I ona je optužena za blaža krivična dela, a stvari su se promenile i počele da joj idu naruku, pošto su se okrenula protiv Stefanovića i počela da javno iznose optužbe protiv njega. I u njenom slučaju bitnu ulogu ima Đukanović – od nedavno je zastupa kao advokat.

Tužilaštvo je samo zagrebalo veze koje je Belivukova grupa imala u vrhu policije i politike, dok su one ključne ostale neispitane, poput žandarma Nenada Vučkovića i generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.