Španski ministar podneo ostavku zbog „Panamskih dokumenata“

Španski ministar podneo ostavku zbog „Panamskih dokumenata“

Hose Manuel Sorija (foto: EFE)

Hose Manuel Sorija, španski ministar industrije, energetike i turizma, podneo je danas ostavku i objavio da se povlači iz politike nakon što je u projektu „Panamska dokumenta“ otkriveno da je 1992. godine bio direktor ofšor kompanije.

Priredio: Pavle Petrović

Dokumenata procurila iz advokatske kancelarije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ pokazala su da je Sorija sa još jednom osobom bio direktor kompanije „U.K. Lines Ltd.“ sa Bahama. Firma je osnovana 1992. godine, a ugašena tri godine kasnije.

Doniraj KRIK_300x140Ministar je u ponedeljak novinarima rekao da nije bio vlasnik niti da je obavljao bilo koju funkciju u ofšor kompaniji „U.K. Lines Ltd.“.

Sorija je takođe kazao da je firma sa tim imenom pružala usluge njegovoj porodičnoj kompaniji početkom devedesetih godina.

Ofšor kompnija je ugašena pre nego što je Sorija započeo političku karijeru kada se kandidovao za gradonačelnika Las Palmasa na Kanarskim ostrvima, navode mediji.

Početkom meseca jedanaest i po miliona dokumenata procurilo je iz jedne od glavnih panamskih agencija za osnivanje ofšor na firmi „Mossack Fonseca“. Papiri su pokazali veze destine političara širom sveta sa ofšor kompanijama.

Nakon prvih tekstova objavljenih u brojnim svetskim medijima, usledila je ostavka premijera Islanda, niz istraga i predlozi za promene poreskih zakona širom sveta.

Pročitajte najznačajnija otkrića iz projekta „Panamska dokumenta“

Comments are closed.