Smenama sudija do većine u veću

Smenama sudija do većine u veću

Piše: Bojana Pavlović

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović smenio je ove nedelje sudiju Aleksandra Trešnjeva iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i rasporedio ga u redovno krivično odeljenje ovog suda.

Reč je o smeni, mada Stepanović insistira da je sudiji „istekao mandat“. Ovaj izgovor postao je Stepanoviću poslednjih godina uzrečica pa je svaki naredni put sve manje uverljiv.

On je pre dve godine uz isto obrazloženje uklonio i sudiju Vladimira Vučinića. Trešnjev i Vučinić bili su članovi istog sudskog veća – onog koje je u julu 2015. osudilo Darka Šarića na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina.

U odeljenje za organizovani kriminal po pravilu dolaze najbolje sudije – tu se sudi u najznačajnijim predmetima, sudijama su omogućeni najbolji uslovi za rad, kao i veća plata. Odatle se napreduje u Apelacioni ili Vrhovni sud. Kada sudiju, kao što je ovde slučaj „vrate nazad“ to je najčešće – po kazni.

Stepanović je, dakle, odlučio da kazni Trešnjeva. Da je zaista reč o isteklom mandatu, predsednik suda mogao je da mandat jednostavno produži, kao što je učinio u slučaju troje sudija koji su u odeljenje stigli kad i Trešnjev.

Stepanović je rešio da to ipak ne uradi, iako zna da će postupak protiv Šarića koji ulazi u osmu godinu zbog ove njegove odluke morati da počne ispočetka. I ne samo taj, nego i svi drugi postupci u kojima Trešnjev sudi.

Sporni premeštaj predsednik suda je branio izvrtanjem činjenica i napadom na sudiju Trešnjeva.

Po njegovoj proceni Trešnjev je proveo šest godina ne radeći gotovo ništa. Sudija je zapravo toliko nestručan, utvrdio je predsednik, da ima samo dva pravosnažno rešena predmeta. Stoga ne preostaje ništa drugo nego da kao građani zahvalimo Stepanoviću što je sprečio da takav deli pravdu i narušava ugled časnog suda.

U svoju računicu, međutim, predsednik suda je zaboravio da unese šest postupaka koje je Trešnjev završio, a o kojima tek treba da odluči drugostepeni sud. Nije se setio ni da navede koliko su presuda donele kolege koje su ostale u sudu ili su čak unapređene.

Na tome bi se i završilo da Trešnjev pre šest meseci nije konkurisao za sudiju Apelacionog suda zbog čega je komisija ovog suda ocenjivala njegov rad i utvrdila da svoj posao obavlja izuzetno uspešno i da je za dve godine imao 52 predmeta od kojih je rešio 42.

Na mesto Trešnjeva od januara doći će Stepanovićeva zamenica Svetlana Aleksić koja trenutno privodi kraju posupak protiv osmorice žandarma zbog napada na Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Pre nego što pređe na novo zaduženje, stići će ipak da donese presudu.

Ne samo da nije uverljivo da je Trešnjev nestručan kako njegov šef tvrdi, jer da jeste ne bi ni bio na tom mestu, već mu i samo iskustvo u suđenju organizovanom kriminalu daje prednost u odnosu na Aleksić koja nikada nije sudila u sličnim predmetima.

Iz nekog razloga, neiskusna Aleksić neophodna je Stepanoviću u ovom odeljenju.

Njoj će, sve i da je ona najbolji sudija koga je domaće pravosuđe videlo, biti potrebno vreme – da nauči kako funkcioniše novo odeljenje, a potom i da uđe u predmete gde je trideset i više optuženih.

Od početnog veća koje je sudilo Šariću ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović koji je napredovao i postao predsednik odeljenja.

Ako se prisetimo da je presuda Šariću doneta većinom glasova odnosno 2:1,  tu se možda krije i rešenje Stepanovićeve jednačine kako u veću ostvariti većinu.

5 Comments

 1. dasa kaže:

  Ništa čudno. U ustavnom sudu isto, samo ako nije po volji strankama na vlasti sve se menja od presuda pa do odluka ili šta koji sud radi već a na kraju promene sve sudije koji nisu na kursu.. Zato imamo desetine hiljada tužbi u Strazbur jer naše pravosudje i nije to već je jadno kada se pravda traži po belom svetu a kod nas se hvale samo što ne teče med i mleko. Teče, ali samo onima koji su u vrhu vlasti.

 2. Saymon kaže:

  Dodao bih i da je Tresnjev doktor pravnih nauka i da je pisao knjige na razne teme u krivicno pravnoj materiji.

 3. Раша kaže:

  U Zaječaru je najnečasnije tužilaštvo, kako osnovno tako i više. Što se tiče suda, minoran je broj sudija koji su savesni, stručni i pošteni, iz toga se u potpunosti iskqučuju sudije krivičari. Strašno, kao da pre izbora na ovim funkcijama nisu položili zakletvu.

 4. POLOŽILI SU ZAKLETVU, NARAVNO DA SU POLOŽILI, ZATO I RADE TAJ POSAO ŠTO SU POUZDANI I POD ZAKLETVOM

 5. Nenad kaže:

  Šta sad, kad svi znamo da državni vrh štiti kriminalce, i da ne postoji taj super heroj i pravda koja će nas zaštititi? Postoje informacije, dokazi, nedvosmislene nepravde, sve je to javno, čitljivo, poznato svima, a status kvo je i dalje nezaustavljiv. Šta sad, kad je korupcija sišla sa vrhovnih pozicija u vlasti do samog čistača i domara i komunalca na ulici, koji mora da bude korumpiran i da se prećutno složi sa korupcijom da bi imao šta da pojede. Ovaj portal u suštini služi državnoj bezbednosti da lokalizuje svoje neprijatelje i mete.