Slučaj „Tilt“ – za dve i po godine održano sedam suđenja, odloženo šest

Slučaj „Tilt“ – za dve i po godine održano sedam suđenja, odloženo šest

Suđenje Milovanu Tadiću, članu obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“, optuženom da je u decembru 2015. godine gostu kluba Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, odloženo je za kraj septembra jer nije završeno veštačenje. Za dve i po godine suđenje je održano svega sedam puta, a odloženo šest.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Marina Anđelković rekla je da ju je veštak pre suđenja obavestio da dodatno veštačenje medicinske dokumentacije koje je povereno Zavodu za sudsku medicinu u Nišu još nije završeno. Suđenje je odložila za septembar.

Roditelji preminulog Vukića rekli su novinarima ispred suda da sumnjaju da će pravda biti zadovoljena, pošto se slučaj odugovlači i razvodnjava. Poslednje suđenje održano je u oktobru prošle godine. Tada je trebalo da budu zakazane završne reči, međutim, advokati optuženog Tadića tražili su novo veštačenje koje do danas nije okončano.

Od decembra 2017. suđenje je održano sedam puta, a odloženo šest. Sudija je zakazivala suđenja u proseku na tri meseca, a prošle godine održano je svega dva puta. 

Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“ u Beogradu. Tadić je optužen da je Vukiću zadao udarac u stomak što je izazvalo oštećenja organa, a potom i smrt.

Tadić se na sudu branio tvrdeći da ga je Vukić napao s leđa, da se on okrenuo i odgurnuo ga nogom u predelu butine. Na suđenju je, međutim, pregledan snimak događaja i sudija je utvrdila da se na njemu vidi da je Tadić šutnuo Vukića u stomak.

Osim snimka koji je glavni dokaz, od ključne važnosti za ovaj slučaj je svedočenje veštaka. Dok tužilaštvo tvrdi da je taj udarac bio uzrok zapaljenskog procesa koji je doveo do smrti Vukića, stručnjaci koje je angažovala obrana navode da je Vukić preminuo usled zastoja srca. Savetnici odbrane doveli su u pitanje lečenje u bolnici gde je Vukić primljen posle zadobijenih povreda ispred kluba.

Etički problematična, kako je na suđenjue okarakterisala sudija Anđelković, jeste činjenica da se profesor sudske medicine Slobodan Savić koji je radio obdukciju Vukića u ovom postupku pojavljuje kao savetnik odbrane.

Savić je na suđenju posvedočio da je Vukić je primljen u bolnicu sa povredama trbuha, da su ga lekari odmah operisali i u njegovoj listi napisali da je razlog operacije hematom, a da hematoma tokom obdukcije nije bilo.

Tadić, ali i drugi pripadnici obezbeđenja koji su svedočili u ovom postupku, članovi su kriminalno-navijačke grupe „Janjičari“ koju je predvodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi. Obezbeđivali su beogradske noćne klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja.  

Ova grupa deo je kavačkog kriminalnog klana, pokazuje policijska šema do koje su došli novinari KRIK-a. Ovaj klan godinama je u ratu sa škaljarskim klanom i u njemu je ubijeno više od 40 osoba. 

Tadić je osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine drogom, ali je sud ukinuo tu presudu i vratio je na ponovno suđenje.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

1 Comment

  1. Knele kaže:

    Vukić je mućki ubijen, a strasno je sto ce se ta banda izvuci. Nadam se da ce pocinioce stici Bozija kazna., pošto pravda je skupa!