Savetnik odbrane u slučaju „Tilt“: Udarac u stomak nije izazvao smrt Vukića

Savetnik odbrane u slučaju „Tilt“: Udarac u stomak nije izazvao smrt Vukića

Milovan Tadić (desno) sa advokatom (foto: KRIK)

Na suđenju Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja kluba „Tilt“, optuženom da je u decembru 2015. godine gostu Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, svedočio je Slobodan Savić, profesor sudske medicine koga je odbrana angažovala kao stručnog savetnika. Savić je naveo da udarac u trbuh nije mogao da izazove smrt, već da je Vukić preminuo usled zastoja srca koji je mogao da bude posledica alkoholisanosti.

Piše: Bojana Pavlović

Savić je preispitivao nalaz veštaka koji su utvrđivali uzrok smrti Vukića i doveo u pitanje njegovo lečenje u bolnici gde je primljen posle zadobijenih povreda ispred kluba.

On je ispričao da je ključna povreda na osnovu koje su veštaci zaključili da je udarac u trbuh doveo do posebnog stanja organizma, pa na kraju i do smrti, jeste hematom, odnosno krvni podliv, koji po njegovom mišljenju nije ni postojao.

Vukić je primljen u bolnicu sa povredama trbuha i lekari su ga odmah operisali i u njegovoj listi napisali da je razlog hematom, ne navodeći precizno gde se on nalazio, tvrdi Savić. Tokom obdukcije, navodi Savić, krvnog podliva nije bilo.

Uzrok smrti, smatra Savić, je srčani zastoj i oštećenje moždane kore usled nedostatka kiseonika.

Sudija Marina Anđelković pitala je Savića kada je došlo do tog srčanog zastoja.

„Zbog čega je on uopšte došao u bolnicu? On se žalio na bolove u stomaku“, pitala je Anđelković.

„Smrt nije nastupila usled udarca u trbuh, niti za to ima medicinskih dokaza. Uzrok smrti je srčani zastoj, a došlo je i do trajnog oštećenja mozga. Kao jedan od mogućih uzroka je alkoholisanost, kao i supstance koje su korišćene tokom opšte anestezije tokom operacije“, zaključio je Savić.

Veštaci koji su svedočili na prošlom suđenju ispričali su da nisu rađene analize na prisustvo alkohola u krvi pošto je Vukićevo stanje bilo urgentno i morao je odmah da bude operisan. Prema njihovoj analizi usled udarca u stomak kod Vukića je došlo do zapaljenskog procesa što je dovelo do smrti. Veštaci su naveli i da kod većine ljudi ovakav udarac ne bi izazvao teže posledice.

Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja kluba „Tilt“. Milovan Tadić je optužen da je Vukiću zadao udarac u stomak što je izazvalo oštećenja unutrašnjih organa, a potom i smrt.

Na suđenju su pregledani snimci sigurnosnih kamera, a svedočilo je više pripadnika obezbeđenja koji su tvrdili da nisu videli udarac. Prilikom pregledanja snimaka sudija je prokomentarisala da se vidi da je Tadić šutnuo Vukića u stomak.

Optuženi je blizak grupi ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Nastavak suđenja zakazan je za decembar.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.