Slučaj „Jovanjica“: Još jedan pripadnik MUP-a predložen za svedoka

Slučaj „Jovanjica“: Još jedan pripadnik MUP-a predložen za svedoka

Plantaža marihuane i Koluvijina lažna legitimacija (foto: MUP)

Advokatica Predraga Koluvije optuženog za uzgajanje 1,6 tona marihuane Zora Dobričanin Nikodinović juče je pokušala da ospori dokaze tužilaštva tvrdeći da su nezakonito prikupljeni. Predložila je nove svedoke, među kojima i pripadnicu policije Janu Antonijević koja je prikupljala i veštačila biljke konoplje pronađene na plantaži. 

Piše: Sara Smolović

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica koja brani Predraga Koluviju, juče je kao i na prethodnim suđenjima, osporavala dokaze Tužilaštva za organizovani kriminal tvrdeći da su nezakonito prikupljeni.

Dobričanin Nikodinović predložila je nove svedoke, među kojima i pripadnicu Ministarstva unutrašnjih poslova Janu Antonijević, koja je bila jedan od veštaka biljaka konoplje pronađenih na Koluvijinoj plantaži „Jovanjice“ u Staroj Pazovi. Advokatica je optužila Antonijević da je dokaze prikupila nezakonito.

„Jana Antonijević je kompromitovala dokaze jer je propustila da navede postojeće oznake biljaka. Svaka biljka na ‘Jovanjici’ ima svoju ličnu kartu, JMBG koje oni (radnici) zovu bar-kod. Ti bar-kodovi su potpuno zanemareni, a oni su (policija) stavili neke svoje brojeve”, rekla je advokatica.

Biljke zaplenjene na „Jovanjici“, kako je na ranije rekao tužilac Saša Drecun, tri puta su veštačene i ove analize pokazale su da je u konoplji pronađena psihoaktivna supstanca THC veća od zakonskog minimuma. 

Dobričanin Nikodinović, ipak, aludirala je juče da su pojedina veštačenja nameštena. Naime, ona je istakla da je prvo veštačenje iz novembra prošle godine pokazalo da biljke imaju zanemarljiv procenat THC-a, a da je veštačenje iz marta ove godine pokazalo drastično veći procenat – čak 17 odsto.

„Zanimljivo jako da je THC povećan kada je Koluvija u pritvoru već nekoliko meseci. Ja u to ne verujem apsolutno”, rekla je advokatica. 

Koluvija, naime, tvrdi da nije uzgajao marihuanu, već industrijsku konoplju – biljku iz iste porodice koja je legalna za uzgajanje. Ključna razlika je upravo u procentu psihoaktivne supstance THC. Tužilac Saša Drecun tvrdi da je industrijska konoplja bila samo „paravan” za uzgajanje marihuane. 

Antonijević je druga osoba iz MUP-a koja je na ovom suđenju predložena kao svedok. Koluvijina odbrana ranije je predložila da svedoči i Milosav Miličković, državni sekretar u MUP-u i jedan od osnivača Srpske napredne stranke (SNS). Njegovo svedočenje trebalo bi da pomogne Koluviji da dokaže nevinost.

Suđenje se nastavlja danas. 

Podzemni grad 

Koluvija i devet njegovih saradnika optuženi su u maju ove godine zbog uzgajanja marihuane.

Policija je u novembru prošle godine na imanju „Jovanjica“ u Staroj Pazovi otkrila podzemne prostorije u kojima se, kako piše u optužnici, gajila, sušila i pakovala marihuana. Ukupno je pronađeno 1,6 tona, piše u optužnici. Osim toga, kod Koluvije je je pronađena i lažna policijska legitimacija.

Ono što je privuklo pažnju ovom slučaju je Koluvijina povezanost sa državnim funkcionerima, službama bezbednosti i policijom. 

Različiti funkcioneri tokom godina su posećivali ovo imanje, a kompanija „Jovanjica“ i Predrag Koluvija su bili predstavljeni u medijima kao uspešni proizvođači organske hrane u Srbiji, o čemu je KRIK već pisao. Trenutno, jedan od Koluvijinih advokata je takođe funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

U julu ove godine, dogodio se još jedan krug hapšenja povezan sa ovim slučajem. Tada su uhapšeni pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i policije zbog sumnje da su bili Koluvijini saradnici, a bivši podoficir Vojnoobaveštajne agencije Saša Vujisić je izbegao hapšenje i za njim je raspisana poternica. Istraga protiv njih i dalje traje. 

Više o slučaju pročitajte u našoj priči: Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Comments are closed.