Počelo suđenje za „Jovanjicu“

Počelo suđenje za „Jovanjicu“

Predrag Koluvija (foto: ipa-serbia)

Danas je, održavanjem pripremnog ročišta, praktično počelo suđenje protiv Predraga Koluvije i još osmorice uhapšenih saradnika iz „Jovanjice“  – jednom od najpoznatijih slučajeva organizovanog kriminala u Srbiji.

Piše: Sara Smolović

Nakon što je tužilac Saša Drecun izneo optužnicu, optuženi su se izjasnili da nisu krivi, saznaje KRIK. Odbrana je osporavala dokaze koje je predložio tužilac, a potom počela da iznosi svoje predloge. Pošto je pripremno ročište po zakonu zatvoreno za javnost, još nije poznato koje će svedoke pozvati odbrana.

„Prvi deo ročišta je gotov, sutra se nastavlja. Nadamo se da će se uskoro završiti“, izjavila je kratko za KRIK, advokatica prvooptuženog Predraga Koluvije Zora Dobričanin Nikodinović. 

Za sutra je zakazan nastavak pripremnog ročišta, na kojem će takođe biti zabranjeno prisustvo novinara. 

Koluviju je policija uhapsila nakon što ga je 13. novembra prošle godine zaustavila u njegovom audiju ,,A8” i otkrila da poseduje falsifikovanu policijsku značku. 

U narednih nekoliko dana, policija je na imanju njegove kompanije „Jovanjica“ u Staroj Pazovi otkrila velike zasade marihuane i uhapsila još osmoricu njegovih saradnika, a za jednim je raspisana međunarodna poternica. 

Zasadi marihuane na „Jovanjici“ (foto: MUP)

Drugi krug hapšenja dogodio se početkom ovog meseca kada su se u pritvoru našla trojica policijaca i dvojica radnika obaveštajne agencije BIA koji su sarađivali sa Koluvijom. Agent Vojnoobaveštajne agencije (VOA) izbegao je hapšenje i nalazi se u bekstvu. 

Protiv Koluvije i njegovih saradnika sa imanja, koji su u novembru uhapšeni, Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu 5. maja ove godine kojom ih tereti za proizvodnju i prodavanje marihuane. 

Ova optužnica, napisana na skoro 400 strana, čije je ključne detalje KRIK nedavno objavio, otkriva da je Koluvija policiji od ranije bio poznat kao proizvođač droge, kao i da je imao kontakte sa različitim državnim funkcionerima.

Koluvija je, kako piše u optužnici, imao poslovno putovanje sa saradnicima Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju 2018. godine, kao i sastanak sa državnim sekretarom MUP-a Milosavom Miličkovićem u zgradi SIV-a 2016. godine.

Poznato je i da su imanja „Jovanjice” posećivali član Gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević, sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić i trenutni direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić. 

Pročitajte sve o Koluvijnoj optužnici u KRIK-ovoj priči na ovom linku.

Comments are closed.