Selaković: Imam pravo da ne odgovorim na pitanje KRIK-a

Selaković: Imam pravo da ne odgovorim na pitanje KRIK-a

Nikola Selaković (foto: Dragana Pećo)

Ministar pravde Nikola Selaković odbio je po drugi put danas da odgovori na pitanje novinarke KRIK-a da li je sudija Vladimir Vučinić premešten iz Specijalnog suda u Palatu pravde jer je doneo politički nepoželjnu odluku.

Piše: Bojana Pavlović

Kao što ste vi imali pravo da meni postavite pitanje, tako ja imam pravo da ne odgovorim. To nije pitanje za ministra pravde. Ja vam savetujem da pročitate Ustav i zakon i da prvo naučite da li ima smisla to što pitate, a onda da odlučite da li ćete mi postaviti pitanje ili ne“, rekao je Selaković odbijajući da kaže ko treba da da odgovor na ovo pitanje.

Njegov odgovor je ispraćen smehom i aplauzom stranačih kolega.

Doniraj KRIK_300x140Novinari KRIK-a su i juče pokušali da Selakoviću postave isto pitanje, ali on je ušao u zgradu Visokog saveta sudstva i rekao da se obratimo PR službi. Ministar je danas taj događaj opisao kao da su ga novinari „saletali“ na ulici dok je išao bez obezbeđenja.

Ja se divim vašoj političkoj nekorektnosti i vašoj hrabrosti. Juče ste me saletali na ulici. Išao sam sam i bez obezbeđenja, za razliku od mnogih sa kojima vi imate priliku da sarađujete i da postavljate takva pitanja“, rekao je Selaković ne precizirajući na koga misli.

Iako sada ne želi da govori o tome, ministar Selaković je u oktobru 2014. javno kritikovao odluku sudije Vladimira Vučinića da uhapšenom biznismenu Miroslavu Miškoviću vrati pasoš.

Sudija Vučinić je u ekskluzivnom intervju za KRIK, koji smo objavili u ponedeljak, govorio o pritiscima koje je trpeo i zbog kojih je odlučio da napusti sudstvo.

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić rekla je novinarima KRIK-a da ministar Selaković nikada nije krio svoj uticaj na sud.

„U nekoj državi gde vlada pravo, verovatno bi se suočio sa sankcijom za iznošenje takvog javnog stava, ali u ovoj državi od onih koji vladaju on doživljava samo aplauze“, rekla je Rakić-Vodinelić.

Zaštitnik građana juče je objavio godišnji izveštaj u kome se osvrnuo na slučaj sudije Vučinića.

 

PROČITAJTE OSTALE REAKCIJE OVDE

INTERVJU SA SUDIJOM VUČINIĆEM PROČITAJTE NA OVOM LINKU

2 Comments

  1. Milutin kaže:

    Pa Selakoviću kada budeš imao neku svoju privatnu državu i nebiraju te građani Srbije i ne primaš platu iz budžeta Srbije onda sigurno možeš tako da odgovoriš. Ali pošto si izabran u vladi Srbije a primaš platu iz budžeta Srbije, dakle porskih obaveznika Srbije, onda i po zakonu a trebalo bi i po moralu da odgovoriš na sva pitanja pogotovu ona koja se tiču izvršne vlasti. Pitanje je zašto kompletna vlada Srbije izbegava odgovore na ova i slična pitanja. Gde je tu moralni lik državnog funkcionera koji uživa sve privilegije a čim neće da odgovara na pitanja onda je to bahatost, nesposobnost i neznanje. Kaže ona narodna „došepali se vlasti bez obraza i časti“.

  2. nn kaže:

    Svi ovi naprednjjaci radi po jednom klišeu,kao i njihov predsednik,van toga je zabranjeno i skupo se plaća izlazak i z tog koloseka i narušavanja partiske discipline.A što se Selakovića tiče, on je u vladi samo jedna voštana figura,koja se pomera samo kada to njegov šef kaže i kako kaže,toliko o pravu i ministarstvu pravde i njegovom ministru.