Šefovi SBPOK-a optuženi da su štitili uhapšenog dilera droge: Papić tražio da ga puste, tvrdio da mu je drug

Šefovi SBPOK-a optuženi da su štitili uhapšenog dilera droge: Papić tražio da ga puste, tvrdio da mu je drug

Goran Papić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić i šef odseka u ovoj službi Branislav Pandur optuženi su danas da su štitili Nikolu Kljukovnicu, uhapšenog zbog prodaje droge, saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu. Istraga je vođena i protiv trenutnog zamenika načenika SBPOK-a Nevenka Marića, ali on nije optužen. Papić je navodno insistirao kod više policajaca da puste Kljukovnicu tvrdeći da su pogrešili i da mu je to drug koga poznaje kao vlasnika auto-servisa, otkrivaju dokumenta iz istrage do kojih je došao KRIK. Ovo je drugi put da tužilaštvo tvrdi da je Papić povezan sa kriminalcima – već mu se sudi da je uticao da se najbližem saradniku kriminalca Veljka Belivuka mimo propisa vrati oduzeti automobil.

Piše: Milica Vojinović

Papić je optužen da je nakon hapšenja Kljukovnice zbog sumnji da prodaje drogu u septembru 2020. uticao na svoje kolege da ga puste na slobodu tvrdeći da ga poznaje i da je on majstor kod kojeg popravlja kola. Ovo je učinio iako je, kako tvrdi tužilaštvo, znao da da je Kljukovnica član grupe koja prodaje drogu.

Branislav Pandur j prema optužnici, tužioca je slagao da Kljukovnicu istražuje drugo tužilaštvo i tako uticao da mu ne odredi pritvor. 

Kljukovnicu su policajci uhapsili neplanirano jedne večeri sredinom septembra 2020. pošto je bio sa njihovom metom – Darkom Petrovićem za koga su verovali da prodaje drogu. Kljukovnica i Petrović optuženi su početkom ove godine sa još četiri osobe upravo za dilovanje droge.

Pozivao se na Papića

Policajci su Petrovića i Kljukovnicu te večeri pratili po gradu pošto su verovali da su ranije tog dana prodali heroin trojici muškaraca iz Novog Sada. Uhapsili ih u kafiću na Karaburmi, posvedočio je u tužilaštvu Milan Dašić, jedan od policajaca koji je učestvovao u hapšenju.

„Mi smo im prišli i ja sam tada prepoznao Kljukovnicu, Petrovića i još jednog momka od 27-28 godina koji je bio fizioterapeut”, ispričao je policajac Dašić. „Tada smo im stavili lisice na ruke, svoj trojici i niko se nije opirao hapšenju.”

Plan je bio da ih odvedu u policijsku stanicu i provere Kljukovničin automobil koji je bio parkiran ispred kafića. Dašić je seo  sa Kljukovnicom u njegov automobil kada im je, kako je ispričao policajac, prišao Kljukovničin brat.

„Kljukovnica je preda mnom rekao svom bratu da pozove Gorana. Ja tada nisam znao kog Gorana. Tokom našeg puta ka bazi Kljukovnica je rekao da poznaje Gorana Papića, tadašnjeg zamenika načelnika SBPOK-a”, naveo je Dašić.

On je o tome obavestio svoje nadređene, a po dolasku u stanicu Kljukovnici je oduzeo telefone i oko 2.500 evra koje je pronašao kod njega. Delovalo je da hapšenje teče regularno – trebalo je da se pretrese automobil, pregledaju telefoni i proveri da li na novčanicama ima DNK ili tragova droge.

Ipak, ništa se od toga nije desilo – Kljukovnica se izvukao zahvaljujući intervencijiPapića i Pandura, tvrdi tužilaštvo.

Nevenko Marić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

„Načelnik Nevenko Marić mi je rekao da usporim sa rešenjem (o zadržavanju Kljukovnice u policiji) i koliko se sećam u ruci mu je bio telefon sa otvorenom vezom”, ispričao je Dašić. „Nakon toga me je pozvao da dođem u kancelariju i saopštio mi da se Kljukovnici vrate oduzeti novac, sat, telefon i vozilo.”

Na vezi sa Marićem, sada zamenikom načelnika SBPOK-a te večeri bio je, kako tvrdi tužilaštvo Papić. 

Marić je takođe bio osumnjičen da je pomogao Kljukovnici. Na saslušanju u tužilaštvu pre godinu dana, ispričao je da je te večeri pozvao Papića i obavestio ga da se Kljukovnica poziva na njega. 

Papić je, kako je naveo Marić, priznao da poznaje Kljukovnicu.

Zatim mu je navodno sugerisao da Kljukovnicu istražuje Odeljenje za suzbijanje droga SBPOK-a na čijem je čelu bio Branislav Pandur.

Marić tvrdi da su mu u ovom odeljenju potvrdili da istražuju Kljukovnicu i da pripremaju njegovo hapšenje. On je potom, kako je ispričao, ove informacije preneo tužiocu koji je vodio slučaj protiv Kljukovnice zbog droge i koji mu je kazao da ga puste na slobodu.

Nije poznato zašto je tužilaštvo u međuvremenu odustalo od optužbi protiv Marića. Optužnicu protiv Papića i Pandura još nije potvrdio sud.

Papić je, inače, optužen u još jednom postupku da je pomagao kriminalcima – sudi mu se da je, mimo propisa, naložio da se blindirani automobil vrati Marku Miljkoviću, najbližem saradniku kriminalca Veljka Belivuka.

Papić u ovom slučaju negira krivicu i tvrdi da nije ni znao da je Miljkoviću oduzet automobil. Krivicu prebacuje na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića tvrdeći da je sve radio po njegovom naređenju. 

Papić je jedan od ljudi iz policije koji su bili bliski Stefanoviću, a protiv kojih je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Veljka Belivuka optuženom za sedam ubistava. Osim njega, pod istragom se našla i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a. Ona je optužena da je uticala da se izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u postupku u kome mu se sudilo za učešće u ubistvu ne dostavi na vreme tužilaštvu, a nedavno se, poput Papića, okrenula protiv Stefanovića i počela da ga javno optužuje tvrdeći da je sve radila po njegovom nalogu.

Počitajte više o Goranu Papiću

Comments are closed.