Savet za borbu protiv korupcije: Privatizacija Instituta „Jaroslav Černi“ nezakonita

Savet za borbu protiv korupcije: Privatizacija Instituta „Jaroslav Černi“ nezakonita

Institut "Jaroslav Čeni" (foto: N1)

Privatizacija Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ suprotna je interesima građana Srbije i protivzakonita, te mora biti poništena, piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije koji je juče objavljen. Institut je privatizovan krajem prošle godine – za 2,5 miliona evra kupila ga je kompanija „Milenijum tim“ čiji su vlasnici povezani sa ministrom finansija Sinišom Malim, kako je ranije otkrio KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Prodaja Instituta „Jaroslav Černi“, vodeće naučnoistraživačke organizacije u oblasti vodne delatnosti, kompaniji „Milenijum tim“ čija delatnost nije naučnoistraživački rad, ukazuje na potencijalnu korupciju, koju prati podređivanje opšteg interesa privatnom, smatra Savet za borbu protiv korupcije.

Savet u izveštaju konstatuje da je, imajući u vidu da su za kupovinu Instituta bile zainteresovane samo dve kompanije koje su odranije sarađivale sa njim, očigledno da se ova prodaja obavljala u zatvorenom krugu sa već viđenim kupcima.

„Sve to kako bi se privatni interesi na projektima na kojima su angažovani ili će biti angažovani mogli lakše sprovesti u delo, gde je opšti interes potpuno marginalizovan i stavljen u drugi plan.“

U izveštaju Savet navodi da Institut nije ni trebalo da se privatizuje jer vrši delatnost od interesa za sve građane i učestvuje u svim aktivnostima na zaštiti i upravljanju vodama širom zemlje i ukazuje na više problematičnih poteza u vezi sa njegovom prodajom.

Najpre, razlozi privatizacije ostaju nejasni, prvenstveno jer je to jedini državni Institut u oblasti vodoprivrede koji ne posluje sa gubitkom, već naprotiv – ostvaruje dobit.

Savet konstatuje i da javnosti nisu dostupne informacije o tome ko je i na koji način vršio procenu vrednosti Instituta.

„Izostanak učešća javnosti, nedovoljna vidljivost i netransparentnost u konkretnom slučaju, ostavljaju dovoljno prostora da se posumnja pre svega u opravdanost privatizacije Instituta, kao i u zakonitost sprovedenog postupka prodaje“, piše u izveštaju.

Osim toga, Savet smatra da postoji mogući sukob interesa i zloupotreba pri proceni vrednosti imovine Instituta imajući u vidu da su konzorcijum koji je kupio Institut činili, uz firmu „Milenijum tim“, i sedam izvršnih direktora Instituta.

Savet ističe da su direktori imali status funkcionera i da su u skladu sa zakonom bili dužni da od Agencije za sprečavanje korupcije zatraže mišljenje da li postoji sukob interesa, te da li mogu da zaključe ugovor o konzorcijumu sa „Milenijum timom“. Oni to, prema informacijama Saveta, nisu učinili.

Savet ukazuje i da su izostala sva dokumenta koja su, u skladu sa Zakonom o nauci i istraživanjima trebalo da budu doneta pre privatizacija – program koji donosi Vlada na predlog ministarstva nadležnog za naučnoistraživačku delatnost uz mišljenje Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki.

„ (To) predstavlja odlučnu činjenicu koja Odluku Ministarstva privrede o proglašenju kupca u postupku prodaje Instituta čini nezakonitom, odnosno ništavom.“

Imajući sve u vidu, Savet smatra da prodaju Instituta „Jaroslav Černi“ treba poništiti, „s obzirom na to da je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.“

Savet za borbu protiv korupcije nije jedini koji smatra da Institut nije trebalo privatizovati i iskazuje bojazan da će njegova prodaja uticati na pogoršanje stanja životne sredine – na to su mesecima unazad ukazivali brojni predstavnici stručne javnosti. Više o tome pročitajte ovde.

Institut je, podsetimo, prodat krajem prošle godine – 92 odsto vlasništva prešlo je u ruke konzorcijuma koji predvodi „Milenijum tim“ za oko 2,5 miliona evra. Ova kompanija godinama dobija velike državne poslove, a među najpoznatijim je učešće u izgradnji „Beograda na vodi“.

Kompanija je pre dve godine kupila zemljište i stacionar Vranjske banje, a Savet za borbu protiv korupcije ovu prodaju je ocenio kao nezakonitu ističući da je zemljište prodato po ceni deset puta manjoj od procenjene vrednosti. Za izgradnju velnes centra u ovoj banji država joj je potom dala 10 miliona evra nepovratne pomoći. Osim toga, firma je prošle godine kupila i zakupila i stotine hektara zemljišta i vinograda u okolini Leskovca. 

KRIK je otkrio da su njeni vlasnici, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, povezani sa ministrom finansija Sinišom Malim. Brat ministra Predrag Mali, kako je otkrio KRIK, godinama vozi automobil koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na drugu njihovu firmu „KBV datakom“. Jedno vreme su mu besplatno ustupali i stan. Ovakav odnos je nekoliko stručnjaka ocenilo kao školski primer korupcije. Više pročitajte ovde.

Comments are closed.