Privatizacija Instituta „Jaroslav Černi“: „Milenijum tim“ potpisao ugovor o kupovini

Privatizacija Instituta „Jaroslav Černi“: „Milenijum tim“ potpisao ugovor o kupovini

Jaroslav Černi / Millennium team (kolaž : KRIK)

Novi vlasnik Instituta vodoprivrede „Jaroslav Černi“ je konzorcijum predvođen kompanijom „Milenijum tim“, piše u ugovoru o privatizaciji koji je juče objavilo Ministarstvo privrede. Vlasnici ove firme povezani su sa ministrom finansija Sinišom Malim, a KRIK je ranije otkrio da su ministrovom bratu na korišćenje dali automobil i stan, što su stručnjaci ocenili kao klasičan primer korupcije. 

Piše: Jelena Radivojević

Konzorcijum koji predvodi „Milenijum tim“ kupio je 92 odsto akcija Instituta vodoprivrede „Jaroslav Černi” za više od 2,5 miliona evra, piše u ugovoru koji je juče objavilo Ministarstvo privrede. Partneri „Milenijum timu” u privatizaciji bili su sedmorica direktora Instituta.

Ugovor je potpisan 4. januara, a preuzimanje kontrole nad Institutom „Milenijum timu” treba još da odobri i Komisija za zaštitu konkurencije. 

„Milenijum tim” ima obavezu po ugovoru da u prve dve godine u „Jaroslav Černi” investira najmanje 600 hiljada evra, da ne otpušta zaposlene, a zabranjeno mu je i da proda više od 10 odsto imovine firme bez dozvole Ministarstva privrede. Osim toga, ne može ni da ugasi niti proda Institut, piše u ugovoru. Ispunjavanje ugovornih obaveza tokom ove dve godine kontrolisaće ministarstvo koje može i da raskine ugovor.   

Informaciju da je institut prodat „Milenijum timu” početkom decembra objavio je portal Nova. Iz Ministarstva privrede tada su naveli da je ovakva odluka doneta jer je ponuda „Milenijum tima” bila viša od one koju je dala firma „Bauwesen“ iz Lazarevca. 

Stručnjaci, nevladine organizacije i pojedine političke partije dovele su pitanje opravdanost privatizacije Instituta koji, između ostalog, upravlja vodnim resursima, vrši istraživanja i izrađuje studije i analize zemljišta i vodotokova, te planira i uređenje rečnih tokova i odbrana od poplava.

Savamala
Kompanija „Milenijum tim“ pominjala se i u istrazi nezakonitog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016. Jedan od svedoka ovog događaja policiji je ispričao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa gradilišta „Beograda na vodi“ na kome je radove izvodila ova firma. Iz kompanije su policiji negirali da je firma učestvovala u rušenju. Do danas nije otkriveno ko je izveo rušenje i po čijem nalogu, a bivša supruga Siniše Malog je u intervjuu za KRIK rekla da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje. Više o tome pročitajte ovde.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je ranije da to ne bi trebalo da se učini ni pod kojim uslovima.

„Taj Institut je jedina institucija koja može da nam sačuva vode i zato država ne bi smela da se odrekne većinskog vlasništva“, rekao je Milićević u novembru prošle godine za agenciju Beta. „‘Jaroslavu Černom’ ne može da se proceni finansijska vrednost, jer je u nacionalnom smislu njegova vrednost neprocenjiva.“

Stručna javnost je zabrinuta što će „Milenijum tim” upravljati Institutom koji odlučuje o projektima koji potencijalno mogu ugroziti prirodu – poput projekta izgradnje beogradskog metroa koji, kako tvrde, ugrožava izvorište vode u Beogradu ili projekta iskopavanja litijuma koji planira kompanija “Rio tinto”.  

Kupovina Instituta nije prvi veliki posao koji je „Milenijum timu“ sklopio sa državom. 

Veze sa ministrom Sinišom Malim

„Milenijum tim“ je, između ostalog, angažovan na izgradnji „Beograda na vodi“, radio je i gasifikaciju opština Smederevo i Grocka vrednu oko 60 miliona evra, i gradio stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra.

Tokom 2019. i 2020. godine firma u vlasništvu „Milenijum tima“ – „Milenijum resorts“ – kupila je zemljište i stacionar Vranjske banje, a Savet za borbu protiv korupcije ovu prodaju je ocenio kao protivzakonitu. Zemljište im je prodato po ceni deset puta manjoj od ranije procenjene vrednosti, piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Tužbe protiv medija
„Milenijum tim” podneo je više tužbi protiv medija tražeći ukupno najmanje 800.000 evra odštet. Odštetne zahteve kasnije su smanjili na po „simboličnih 100 evra“ jer im je, kako kažu, jedino bitno da se utvrdi istina, a ne da ugroze rad medija. Za kompaniju je sporno što su mediji prenosili izjave opozicionih političara sa konferencija za medije, ili njihova saopštenja. U tim izjavama funkcioneri Narodne stranke su optuživali „Milenijum tim” za koruptivne poslove, a mediji, koji su uglavnom prenosili agencijske vesti, tuženi su jer nisu zvali kompaniju za komentar.

Krajem 2020. godine kompaniji „Milenijum resorts“ država je dodelila 10 miliona evra nepovratne pomoći za izgradnju velnes centra baš u Vranjskoj Banji. Firma je prošle godine takođe kupila i zakupila i stotine hektara zemljišta i vinograda u okolini Leskovca. 

Vlasnici ove firme Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, kako je ranije otkrio KRIK, povezani su sa ministrom finansija Sinišom Malim.

KRIK je, između ostalog, otkrio da brat ministra Predrag Mali godinama vozi „audi“ koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na drugu Vujkovu i Bošnjakovu firmu „KBV datakom“. Jedno vreme su mu besplatno ustupali i stan u kome je živeo. Ovakav odnos je nekoliko stručnjaka za KRIK ocenilo kao klasičan primer korupcije. Više pročitajte ovde.

Bošnjak je krajem godine bio na skupu Srpske napredne stranke u Štark areni, a on i Vujko su ranije bili u predizbornom spotu Socijalističke partije Srbije na vojvođanskim izborima 2012. U to vreme najvrednije poslove „Milenijum tim“ je dobijao od „Srbijagasa“ koji vodi socijalista Dušan Bajatović.

Pročitajte priču o koruptivnim vezama „Milenijum tima“

Comments are closed.