Biznismenima povezanim sa Sinišom Malim država dala 10 miliona evra pomoći

Biznismenima povezanim sa Sinišom Malim država dala 10 miliona evra pomoći

Foto: Ministarstvo finansija/Milenijum tim

Kompaniji „Milenijum tim“ država je odobrila novčanu pomoć od 10 miliona evra za izgradnju dva hotela i klinike u Vranjskoj Banji, objavila je „Nova ekonomija“. Ova firma, u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, angažovana je na najvrednijim državnim projektima poput „Beograda na vodi“, a kako je KRIK ranije otkrio i povezana sa porodicom ministra finansija Siniše Malog. „Milenijum tim“ je dao automobil „audi” bratu ministra finansija, Predragu Malom, koji već godinama vozi – što su stručnjaci ocenili kao klasičan primer korupcije.

Piše: Bojana Jovanović

Nepovratnu državnu pomoć dobiće firma „Milenijum resorts“ koja je u vlasništvu „Milenijum tima“. Novac u iznosu od 10 miliona evra daće im Ministarstvo privrede, piše u dokumentima Komisije za kontrolu državne pomoći.

Ovaj novac, kako piše u papirima, „Milenijum resorts“ iskoristiće za izgradnju velnes centra u Vranjskoj Banji koji će se sastojati iz dva hotela, klinike za tretmane i lake medicinske intervencije.

Novac im je dodeljen na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija koja je do 2018. služila za subvencionisanje kompanija koje su u Srbiji pokretale proizvodnju. Vlada na čelu sa Anom Brnabić, međutim, promenila je uredbu i omogućila da novac dobijaju i oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama. Nakon toga, kako je ranije otkrio KRIK, novac je dodeljivan biznismenima bliskim vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) – vlasnicima hotela „Tonanti“ i „Fontana“ u Vrnjačkoj Banji. 

Vučić i Mali u poseti gradilištu „Milenijum tima“ (foto: Grad Beograd)

Firma „Milenijum tim“ odveć je poznata u javnosti – angažovana je na najvećim državnim projektima, između ostalog i na izgradnji „Beograda na vodi“ – posla koji je ispregovarao Siniša Mali, tada gradonačelnik Beograda, danas ministar finansija. Kompanija je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a i dobila posao izgradnje stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. „Milenijum tim“ je sklapao milionske poslove sa Gradom Beogradom upravo u peridou kada je gradonačelnik bio Siniša Mali. Učestvovala je u desetinama drugih poslova.

Brat ministra finansija vozi automobil „Milenijum tima“

KRIK je ranije otkrio da veze „Milenijum tima“ i njenih vlasnika, biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, sa Sinišom Malim nisu isključivo poslovne. 

Ministrov brat Predrag Mali godinama vozi „audi“ koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na drugu Vujkovu u Bošnjakovu firmu „KBV datakom“. Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se ovi odnosi mogu smatrati klasičnim primerom korupcije. 

Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, nakon što je KRIK objavio priču o ovome, saopštila je da nema osnova da preduzme mere protiv Malog. Umesto institucija, reagovao je provladin tabloid „Srpski telegraf“ koji je započeo medijsku hajku na novinare KRIK-a lažno ih optužujući da primenjuju mere „japanskog pračenja“ i da su pratili bebu i suprugu Predraga Malog. 

Novinari KRIK-a su, naime, išli do zgrade u kojoj živi Predrag Malog kako bi potvrdili da vozi automobil „Milenijum tima“. Uslikali su ga kako se dovozi ovim „audijem“ i postavili mu pitanja, a on nije želeo da objasni otkud to da godinama vozi ovaj automobil.

Predrag Mali u „audiju“

Kompanija „Milenijum tim“ pominjala se i u istrazi nezakonitog rušenja beogradskom kraju Savamala u aprilu 2016. Jedan od svedoka ovog događaja policiji je ispričao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta. Policajci su saslušali predstavnike „Milenijum tima“, ali iz kompanije su negirali da je firma učestvovala u ovom događaju. Do danas nije otkriveno ko je izveo rušenje i po čijem nalogu, a bivša supruga Siniše Malog je u intervjuu za KRIK rekla da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.