Savet: Vlast šalje poruku sudijama i tužiocima kako da rade

Miroslav Milićević i Miroslava Milenović (foto: mc.rs)

Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju o stanju u pravosuđu upozorava na jak uticak izvšne vlasti na sudstvo i tužilaštvo i traži da se sa tom praksom prestane.

Piše: Bojana Pavlović

Političari pojedince u medijima nazivaju kriminalcima pre nego što su pokrenute istrage ili donete presude, a svaka takva izjava, piše u izveštaju Saveta, šalje poruku sudijama i tužiocima kako treba da rade da bi zadovoljili predstavnike vlasti.

Doniraj KRIK_300x140„Uticaji političara na pravosuđe su kada premijer naziva Miroslava Miškovića kriminalcem, kada Dragoslava Kosmajca naziva najvećim narko-dilerom iako još nije ni započeo krivični postupak, govori o ljudima koji će se hapsiti kao opasni kriminalci“, piše u izveštaju.

Savet je primetio i da političari komentarišu predmete u toku, premijer najavljuje žestoke akcije, ministar unutrašnjih poslova ocenjuje dokaze kao veoma snažne, a poligrafska testiranja se predstavljaju kao najbitniji dokaz istražnih organa.

U izveštaju se spominju slučajevi koje je KRIK istraživao, pa se kao primer uticaja na pravosuđe navode izjave premijera Aleksandra Vučića da „Siniša Mali nije ni za šta kriv, da nije bio vlasnik stanova niti je kupovao stanove u Bugarskoj, da je njegov potpis falsifikat.“ Na ovaj način, piše u izveštaju, premijer ga je oslobodio svake krivice i odgovornosti.

Slučaj sudije Vladimira Vučinića takođe se našao u izveštaju. Vučinić je trpeo pritiske zbog odluke da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš i rešio da napusti sud. Predsednik suda Aleksandar Stepanović tražio je od njega da promeni odluku i pretio da će ga smeniti sa mesta predsednika odeljenja, a potom vratiti u Palatu pravde.

„Sudija Vučinić na kraju je razrešen funkcije sudije na svoj zahtev, jer je stepen maltretiranja bio neizdrživ i nije mu se sagledavao kraj.“

U vezi sa pritiscima na sud, spominje se i slučaj Andreja Vučića, brata premijera. On je zbog odugovlačenja tražio izuzeće sudije u postupku u kom je tužio firmu „Asomacum“ za falsifikovanje dokumenata.

„Predsednik suda je po hitnom postupku izuzeo sudiju zbog odugovlačenja, iako to nije razlog zbog koga se može izuzeti sudija“ piše Savet i dodaje da je „jasno da je predsednik suda protivzakonito doneo rešenje da bi predmet dobio poslušan sudija.“

Savet kaže da predsednici sudova izvršavaju ono što političari govore.

„Na funkcije su birani podobni kandidati koji su morali da dokažu svoju lojalnost“, piše Savet.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *