Šarićev saradnik osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja para

Šarićev saradnik osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja para

Viši sud (foto: KRIK)

Advokat Andrija Krlović osuđen je danas na četiri i po godine zatvora jer je za narko-bosa Darka Šarića oprao više od milion evra zarađenih prodajom droge, utvrdile su sudije Višeg suda u Beogradu. Presuda nije konačna i na nju mogu da se žale i tužilac i Krlović.

Piše: Jelena Radivojević

Krloviću se sudilo zajedno sa Darkom Šarićem i drugim članovima kriminalne organizacije zbog pranja više od 20 miliona evra kokainskog novca, ali je u julu prošle godine, na samom kraju suđenja, postupak protiv njega razdvojen jer ima zdravstvenih problema.

Krlović je osuđen jednosglasno. Sudije smatraju da su dokazane tvrdnje tužilaštva da je Krlović tokom 2008. i 2009. godine prljavi novac Šarićeve grupe ulagao u kupovinu i zakup nekretnina i zemljišta, firmi i poljoprivrednih dobara, a sve kako bi prikrio da novac potiče od šverca kokaina. 

S obzirom da je u pritvoru proveo dve i po godine, to vreme će biti uračunato u kaznu, a ukoliko Apelacioni sud u Beogradu potvrdi presudu Krloviću će biti oduzet stan na Vračaru, u blizini Pravnog fakulteta. 

Ostatku Šarićeve grupe kojoj se sudilo za pranje para presuda je izrečena u julu prošle godine. Šarić je dobio devet godina zatvora, a osim njega je osuđeno još 12 osoba na kažne od dve do sedam godina zatvora. Ni ova presuda još nije pravosnažna.

Grupu su, kako je utvrdio sud, činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu novac zarađen od prodaje kokaina i to su činili kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemljišta. Prilikom kupovina su korišćeni posrednici, a novac je uvek uplaćivan na račune u manjim iznosima kako bi ostali ispod radara Uprave za sprečavanje pranja novca.

Tokom dugogodišnjeg suđenja predstavljeni su brojni dokazi, a bitan deo činili su prisluškivani razgovori.

U razgovorima koje je policija presrela tokom leta 2009. godine čuje se da se Šarić sa Krlovićem konsultuje oko poslovanja svojih preduzeća, kao i da je Krlović bio uključen u rad kompanije „Mitrosrem“  ̵̶  firme čijim je preuzimanjem, kako je utvrdio sud, Šarić oprao deo novca zarađenog švercom droge.

Krlović se u tom periodu čuo i sa poznatim biznismenom Bogdanom Rodićem, na koga je, samo nekoliko dana pre hapšenja, preneo vlasništvo nad kompanijom koju je koristio za pranje novca kao i zgradu vrednu više od milion evra. U pitanju je bila kompanija „Novi tamiš“, a tužilaštvo ju je nazvalo je „protočnim bojlerom“ za pranje novca. Više o tome čitajte ovde.

U odvojenom postupku Šarić je u junu prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina. Sve detalje tog slučaja pročitajte ovde.

Pročitajte detalje o suđenju za pranje para

Comments are closed.