Suđenje Šariću: Razgovori o pozajmicama dokazi pranja novca

Suđenje Šariću: Razgovori o pozajmicama dokazi pranja novca

Na suđenju Darku Šariću i njegovim saradnicima za pranje više od 20 miliona evra kokainskog novca juče su kao dokazi puštani prisluškivani razgovori optuženog Andrije Krlovića u vezi sa novčanim transakcijama i preuzimanjem firme „Mitrosrem“.

Piše: Jelena Radivojević

Preslušani razgovori odnose se na dogovore o novčanim transakcijama među firmama koje su, prema navodima optužnice, povezane sa Šarićem i njegovim saradnicima. Snimci su, međutim, puštani bez dodatnih objašnjenja i konteksta, a na narednim suđenjima komentarisaće ih optuženi, njihovi advokati i tužilac.

U njima se čuje da Šarićevi saradnici dnevno traže „sitne pozajmice“ od oko četiri miliona dinara, kao i da se sagovornici dogovaraju u vezi sa „sređivanjem kredita“. Neretko, akteri upozoravaju jedan drugog da o pojedinostima ne pričaju telefonom.

U razgovorima koje je policija prisluškivala tokom juna i avgusta 2009. godine čuje se da se Šarić sa Krlovićem konsultuje oko poslovanja svojih preduzeća, kao i da je Krlović bio uključen u rad kompanije „Mitrosrem“  ̵̶  firme čijim je preuzimanjem, kako tvrdi tužilaštvo, Šarić oprao deo novca zarađenog švercom droge.

Čest Krlovićev sagovornik bio je Nikola Dimitrijević, vlasnik kompanije „DTM Relations“ koju je Šarić koristio da preuzme „Mitrosrem“. U jednom razgovoru Dimitrijević obaveštava Krlovića da mu banka traži lične menice kao zaloge i da će ih on dati. Krlović se izvinjava zbog neprijatnosti i obećava mu da će ga velikodušno nagraditi.

Dimitrijević je 2011. godine priznao da je Šariću pomogao pri kupovini „Mitrosrema“ i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora. On je šurak Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, kome se sudi da je Šarićevim saradnicima odavao podatke iz istrage koja se vodila protiv grupe.

Među Krlovićevim sagovornicima bili su i poznati biznismen Bogdan Rodić, kao i Milorad Pušica.

Rodić se u razgovoru interesovao da li Radovan Štrbac, advokat optužen da je deo Šarićeve grupe koja je prala novac, radi za istog klijenta kao i Krlović.

Krlović je inače neposredno pre hapšenja u martu 2010, prebacio vlasništvo nad svojom kompanijom na Rodića i tako izbegao da mu je država zapleni.

Neki razgovori ukazuju da je postojao sukob između Šarićevih saradnika jer se Krloviću nije dopadalo na koji način poslove vode Nebojša Jestrović i Radovan Štrbac.

Suđenje se nastavlja danas.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Comments are closed.