Šarićev saradnik Aguš Erdinč pojavio se pred sudom

Šarićev saradnik Aguš Erdinč pojavio se pred sudom

Sudnica Višeg suda (foto: S. Dojčinović)

Makedonski biznismen iz Vranja Aguš Erdinč, optužen da je prao novac za Šarićevu grupu, rekao je da se više od četiri godine nije pojavljivao na sudu jer je čuvao bolesnu majku. On je optužen u decembru 2011. da je učestvovao u pranju 22 miliona evra kokainskog novca i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Piše: Bojana Pavlović

Erdinč nije želeo da iznese odbranu, ali je rekao da je nevin. Dodao je i da nije upućen u sadržaj optužnice koju je primio pola sata pre nego što se pojavio pred sudijom.

Ja se uopšte ne osećam krivim za ono za šta sam optužen. Obećavam da ću se odazvati svakom pozivu suda, ne vidim razlog da ne dođem. Samo bih nešto da kažem – meni je majka umrla pre četiri dana i zbog toga nisam došao ranije. Morao sam da je čuvam, nije imao ko da čuva moju majku“, rekao je Erdinč.

Erdinč Aguš

Aguš Erdinč

Erdinč je optužen da je 2009. godine učestvovao u pranju novca pri privatizaciji državnog trgovinskog preduzeća „Bratstvo“ iz Preševa.

Da bi se prikrilo da je Šarić stvarni kupac preduzeća, kriminalnoj grupi bila je potrebna osoba koja ne može da se dovede u vezu sa njima. Tu je pomogao Erdinč, navodi se optužnici.

Plan je, kaže tužilaštvo, osmislio Šarićev kum i prijatelj iz detinjstva Nebojša Jestrović, a Boban Stojiljković iz Vranja, koji je učestvovao i u švercu kokaina, u posao je uveo Erdinča.

Erdinč je u ime svog građevinskog preduzeća „Aguš gradnja“ sklopio ugovor o konzorcijumu sa hotelijerskom firmom „Maestralturs“ iz Budve u vlasništvu Blaža Dedića. Dedić je 2012. godine uhapšen u Crnoj Gori po poternici Interpola, ali je ubrzo pušten.

Konzorcijumu, koji je služio kao paravan za ubacivanje prljavog novca, bila je potrebna bankarska garancija da bi mogao da učestvuje na aukciji. „Aguš gradnja“ uspela je da je pribavi.

Grupa je uzela lične karte radnika benzinske pumpe u Vranju, za koju tužilaštvo tvrdi da je u vlasništvu Stojiljkovića.

U banci su otvorili račune na njihova imena, i na njih uplatili sume koje nisu bile veće od 15.000 evra. Tako su izbegli da Uprava za sprečavanje pranja novca sazna za ovaj posao jer banke nisu dužne da prijavljuju transakcije manje od ovog iznosa. U ovome im je pomogao Nebojša Spasić, direktor filijale Komercijalne banke u Vranju, koji je naredio da se računi otvore, a potom izdejstvovao odobrenje bankarske garancije, piše u optužnici. Ovaj novac, 170.000 evra, stigao je u banku u kešu i to u apoenima od 10 evra.

Doniraj KRIK_300x140Konzorcijum je kupio „Bratstvo“ na aukciji 19. marta 2009. godine za oko 300.000 evra.

Radnici pumpe su na sudu posvedočili da je to njihov novac. Zaradili su ga od posla na pumpi i „dodatnog rada na crno“. Rekli su da su to bile njihove pozajmice biznismenu Agušu Erdinču, koji je skupljao novac za privatizaciju „Bratstva“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da su iskazi svedoka instruisani.

Imamo deset iskaza kao indigom preslikanih. Svi svedoci upoznali su Aguša pijući kafu na pumpi ili mu sipajući gorivo. Izgledao im je kao čovek od poverenja, a neke od njih i zapošljavao povremeno“, navodi se u optužnici.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić je na sudu objasnio da je grupa često koristila ovaj obrazac.

„Fizička lica se pojavljuju u bankama, stavljaju štednju, a nakon aukcije kupovina preduzeća se vrši tim novcem“, objasnio je Ivanić.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi.

1 Comment

  1. Данко Б. Марин kaže:

    Невин је као и ја – после 8 године забављања и 2 године брака са Тањом : КОЈОЈ НИСАМ МОГАО ДА ОДОЛИМ ….. 🙂