Šarić: Ne pitajte me za prvi milion, već za prvih 27

Šarić: Ne pitajte me za prvi milion, već za prvih 27

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Optuženi Darko Šarić rekao je danas u završnoj reči na suđenju za pranje više od 20 miliona evra da je dokazao poreklo svog novca, a da je tužilac lažov. Šarić očekuje da bude oslobođen optužbi da je organizovao kriminalnu grupu koja je po njegovom nalogu prala novac zarađen švercom kokaina.

Piše: Jelena Radivojević

„Svako kaže – ne pitajte me za prvi milion, ja kažem – pitajte me za prvih 27 miliona koje sam dobio od ’VAC’-a“, rekao je Darko Šarić danas u svojoj završnoj reči potencirajući da je  novac stekao legalno pošto je prodao firmu„Štampa sistem“ nemačkoj kompaniji „VAC“.

Šarić je rekao da su veštaci utvrdili da su svi optuženi ukupno imali više od 57 miliona evra legalnog novca, a da je tužilac ulazio u njihove privatne poslove.

„Ja mogu svoj novac da dam kome hoću i kako hoću, kakve veze to ima sa pranjem novca? Neverovatno je kako čovek laže stvari koje su lako proverljive. Što se mene tiče tužilac se totalno srozao u završnoj reči. Kakav lažov“, rekao je Šarić.

Naposletku je rekao da je protiv njega vođena hajka deset godina, te da mu je oduzeta i rasprodata imovina pre nego što je suđenje i zakazano. Zatražio je od sudija da ga oslobode, kao i ostale optužene.

Optuženi Goran Vučković najviše vremena u svojoj završnoj reči posvetio je objašnjavanju zašto je tokom suđenje menjao iskaz.

Vučković kaže da je bio u depresiji i sa teškim psihičkim poremećajima, a da su to iskoristili službenici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i specijalni tužilac Miljko Radisavljević, kao i njegov zamenik Saša Ivanić.

„Ja sam bio psihički bolestan. Saša Ivanić me terao da kažem da je sve u vlasništvu (Bobana) Stojiljkovića, da sam znao da je radio drogu, da sam video Šarića makar jednom da je došao na pumpu, da je dolazio pokojni (Dragoslav) Kosmajac“, rekao je Vučković i dodao da mu je Radisavljević pokazao ćelije i rekao da će se tu vratiti ukoliko ne bude sarađivao. Kasnije, kako kaže, zdravstveno stanje mu se poboljšalo i povukao je sve ono što je govorio kod tužioca.

Optuženi Boban Stojiljković je svoju završnu reč započeo najavom da mu možda ni ceo dan neće biti dovoljan da ispriča sve što želi jer, kako kaže, „ćuti i trpi deset godina“. Ipak nije pričao toliko dugo, a više puta se našalio.

„Kada je počeo ovaj postupak imao sam 38 godina, sad imam 47. Kad ste počeli ovo da sudite gospodine predsedavajući imali ste tek po neku sedu, sada nemate nijednu tamnu dlaku na glavi“, rekao je Stojiljković opisujući koliko dugo postupak traje. Stojiljković je rekao da je novac koji je imao bio legalan i dodao da to što nema završenu srednju školu ne znači da ne može da pravi pare.

„Tužilac kao problematično vidi velike pare. Nisam mu ja kriv što je učio školu za tužioca“, rekao je Stojiljković.

Suđenje se nastavlja sutra.

Podsetimo, Darku Šariću sudi se da je organizovao kriminalnu grupu sa kojom je oprao više od 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. U optužnici se navodi da je novac u legalne tokove uglavnom ubacivan kupovinom preduzeća i nekretnina.

Suđenje traje gotovo 10 godina, a odloženo je 27. puta. Samo završne reči odlagane su od septembra 2019. godine sve do prošle nedelje.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude. Više pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

1 Comment

  1. Бабица kaže:

    Није крив то је јасно.Судство је одавно изгубили лагалитет то смо сведоци.