Šarić ispitivao glavnog svedoka tužilaštva

Šarić ispitivao glavnog svedoka tužilaštva

Darko Šarić (foto: S. Dojčinović)

U nastavku suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje oko 22 miliona evra, glavni svedok tužilaštva Mile Jerković odgovarao je na Šarićeva pitanja. Pitanja su svedoku postavljali i drugi optuženi, kao i advokati odbrane.

Piše: Bojana Pavlović

Svedočenje ovog kontroverznog biznismena, koje je trajalo sedam dana, značajno je za tužilaštvo jer opisuje na koji način su Šarić i njegovi saradnici kupovali preduzeća i tako prali novac zarađen prodajom droge. Jerković je tokom svedočenja ispričao da je dogovor bio da se neka od preduzeća formalno vode na advokata Radovana Štrpca, iako je stvarni vlasnik bio Šarić.

Doniraj KRIK_300x140Šarić je pre dve godine, nakon što se predao, rekao na sudu da mu Jerković pakuje afere.

Od tada, Šarić je u više navrata inistirao da mu se dozvoli da propituje ovog svedoka rekavši da od Jekovića nije kupio „ni centimetar zemlje“.

On je, međutim, za Jerkovića juče imao svega nekoliko pitanja.

Jerković je rekao Šariću da ništa nije izmislio, već je sve što zna saznao od njegovog advokata Štrpca.

„Da li je (advokat Štrbac) zastupao samo moje interese i postupao samo po mojim nalozima ili je radio i za sebe i za nečije druge interese, recimo Vaše?“, pitao je Šarić.

Rekao sam da smo se on i ja dogovarali kako da Vam uzmemo neki dinar, znači da je on tu imao koristi i sebe zastupao“, rekao je Jerković. „Mi smo se prvo dogovarali, a onda smo išli kod Vas da kažete da li može ili ne može. Vi ste pristajali na sve što Vam je govorio jer ste mu verovali.“

„Futura plus“

Nebojša Jestrović, Šarićev kum i dugogodišnji prijatelj, koji je bio vlasnik i direktor nekih od firmi za koje tužilaštvo tvrdi da su služile za pranje novca, takođe je ispitivao svedoka.

On je pitao Jerkovića da li je znao odakle je dolazio novac koji su mu isplaćivali za preduzeća. Jerković je rekao da nije znao da je novac zarađen prodajom droge i da mu je Štrbac govorio o Šarićevim legalnim poslovima.

Mile Jerkovic

Mile Jerković (foto: facebook)

„Odakle ja mogu znati da li je to prljav novac? Ako kaže da prodaje ‘Futuru plus’ za 40 miliona, možda je to. Ako kaže prodaje cementaru, možda je od toga. Možda je od kamiona, možda je od ulaznica, odakle ja znam od čega“, rekao je Jerković.

Firma „Futura plus“ bila je u vlasništvu biznismena Stanka Subotića, a Šarićev saradnik Jestrović je u martu 2009. postavljen za njenog direktora. Tužilaštvo kaže da je Šarić tada preuzeo kontrolu nad firmom. Jestrović je na sudu pre dve godine rekao da je sa Šarićem putovao u Ženevu kod Subotića da bi pregovarali o prodaji „Future“ ruskom oligarhu Olegu Deripaski. Prodaja se nije dogodila jer su počela hapšenja članova Šarićevog kartela.

„Rekli ste da je Darko Šarić prodao preduzeće ‘Futura plus’?“, pitao je svedoka Jestrović.

„Rekao sam da je imao kupca i da mu je nudio 40 miliona evra. To mi je gospodin Štrbac preneo, niste Vi. A rekao sam da ste Vi gospodinu Štrpcu preneli“, odgovorio je svedok.

Jestrović je svedoka pitao i o hapšenju zbog šverca cigareta za koje je Jerković osuđen 2008. godine, kao i o poznanstvu sa bivšim zamenikom načelnika UKP-a Bogdanom Pušićem.

„Ja sam tada na sudu govorio istinu, ali džabe kad sam osuđen. Daću Vam primer, ja sam dobio sedam godina za četiri šlepera (švercovanih cigareta), a Cane Subotić za 65 šlepera oslobođen“, rekao je Jerković i naveo da ga je Pušić tada nepravedno uhapsio.

Pitanja su svedoku postavljali okrivljeni Boban Stojiljković, Dubravka Štrbac i Dušan Kovačević, kao i advokati odbrane čime je završeno unakrsno ispitivanje.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal pozvao je sud da u prihvati kazivanje Jerkovića i naveo da njegovo svedočenje potvrđuju i prikupljeni dokazi.

Komentarišuću svedoka, odbrana je istakla da Jerkovićevo svedočenje zapravo ide u prilog optuženima jer je on u više navrata rekao da ni danas ne zna da li je u pitanju prljav novac.

„Imali smo prilike da čujemo kazivanje krunskog svedoka. Saslušali smo ga do detalja, on ne pominje nikakvo krivično delo. Kaže da je imao firme, da ih je kupio po zakonu i iz njih pobegao. Nudio ih je svima – kaže sam jasno i glasno, nema nikavog govora o prljavom novcu. Rekao je da je Darko Šarić pošten čovek koji je s njim pregovarao o kupovini firme, nama to ide u prilog. Suština je ta“, rekao je Dejan Lazarević, Šarićev branilac.

Suđenje se nastavlja 9. maja.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi.

 

Comments are closed.