Saradnik Siniše Malog otvara firme u Emiratima

Saradnik Siniše Malog otvara firme u Emiratima

Biznismen Vladimir Delić, koji je sa Sinišom Malim i njegovim ocem učestvovao u kontroverznoj privatizaciji „Bratstva“, poslednjih godina otvara ofšor firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – otkrivaju mejlovi i dokumenta koja su procurili iz agencije „Mossack Fonseca“. Koristeći jednu od ovih arapskih firmi, Delić je kupio preduzeće koje se bavi prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Pišu: Dragana Pećo, Stevan Dojčinović

Biznismen Vladimir Delić napustio je Srbiju 2009. godine.

Fabriku vagona „Bratstvo“ iz Subotice, koju je privatizovao 2004, ostavio je u finansijskim problemima i vlasništvo vratio državi.

Protiv Delića je, godinu dana nakon njegovog odlaska, pokrenuta istraga.

Agencija za privatizaciju tražila je da tužilaštvo ispita propast fabrike iz Subotice, sumnjajući da je Delić na štetu „Bratstva“ omogućio svojoj beogradskoj kompaniji „Unibros“, u vlasništvu istoimene kiparske firme, da zaradi 3,7 miliona evra.

Doniraj KRIK_300x140

U prijavi Agencije protiv Delića, piše da je on kod banke zalagao imovinu fabrike vagona, a njegova firma na osnovu toga podizala kredite. Krediti nisu vraćeni i banka je zaplenila imovinu „Bratstva“.

Policija je 2010. godine uhapsila zamenika direktora Delićeve firme „Unibros“ u Beogradu, Milivoja Tutića, jer je oštetio kompaniju „Ikarbus“, takođe stoji u prijavi Agencije.

Problematičnu privatizaciju „Bratstva“ Delić je sproveo zajedno sa sadašnjim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i njegovim ocem Borislavom. Siniša Mali je, neposredno pred prodaju, vodio centar za tendere u Agenciji za privatizaciju.

On je, kako je KRIK ranije otkrio, izigrao strane investitore i pomogao Deliću i ocu da privatizuju fabriku. Delić je nakon toga zaposlio Sinišu Malog u upravni odbor privatizovanog „Bratstva“.

Pod upravom njih trojice, kompanija je propala. Delić je vlasništvo fabrike vratio državi i otišao na Kipar. Nakon duge istrage, tužilaštvo u Subotici je prošle godine obustavilo postupak protiv Delića.

Od kada je Delić otišao iz Srbije nepoznato je čime se bavi.

Procurela dokumenta iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“, u globalnom projektu „Panama papers“, otkrivaju nove Delićeve aktivnosti. Ovaj projekat predvodi organizacija ICIJ, a KRIK je analizirao dokumenta iz Srbije.

Panama Cargo Lines_brod

Delićeva kompanija na sajtu navodi da ima više od 3.000 kontejnera (foto: PCL)

Delić se 2013. godine odselio u Dubai gde je osnovao najmanje dve kompanije. Koristeći jednu od njih kupio je panamsku ofšor firmu i ušao u posao međunarodnog prevoza robe brodovima.

Interesantno je da je i Siniša Mali u to vreme bio glavni državni pregovarač s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o privatizaciji avio kompanije JAT i o projektu „Beograd na vodi“. Podaci u koje su novinari KRIK-a imali uvid, međutim, ne pokazuju povezanost investitora iz Emirata i Delićevih kompanija.

Delić je u telefonskom razgovoru potvrdio novinarima KRIK-a da je vlasnik ofšor kompanija, ali je istakao da one nisu povezane sa Malim. Negirao je i da je umešan u malverzacije u firmi „Bratstvo“. Rekao je da je u novi biznis s brodovima uložio novac koji je ranije zaradio trgujući po svetu.

Siniša Mali nije pristao na intervju za KRIK.

Naš čovek u Dubaiju

Mejlovi razmenjeni između Delićevih advokata i agenata „Mossack Fonseca“ pokazuju da se on pre dve godine s Kipra preselio u Emirate odakle kontroliše svoje poslovne aktivnosti. Emirati spadaju u ofšor zonu i teško je utvrditi vlasništvo tamošnjih firmi jer nije prikazano u zvaničnom registru. U mejlovima se, međutim, vidi da Delić stoji iza dve tamošnje kompanije.

Advokat iz Emirata poslao je sredinom oktobra 2014. godine mejl agenciji „Mossack Fonseca“ i rekao da zastupa Vladimira Delića. Objasnio je da je njegov klijent zainteresovan da preuzme vlasništvo jedne panamske kompanije. Delić nije želeo da je preuzme lično, već preko firme iz Dubaija.

Panama Cargo Lines_kontejneri

Kontejneri kompanije „Panama Cargo Lines Ltd“ (foto: PCL)

U mejlovima, u koje su novinari KRIK-a imali uvid, objašnjava se da Delić želi da preko te panamske kompanije uđe u biznis međunarodnog prevoza robe brodovima.

Panamsku firmu je Delić preuzeo u februaru 2015. godine i promenio joj naziv u „Panama Cargo Lines Ltd“. Kao vlasnik upisana je firma „VD Holdings Limited“ iz Dubaija, a iza nje, prema mejlovima, stoji ovaj srpski biznismen.

VD Holdings“ je, prema dokumentaciji, osnovan 17. februara – svega tri dana pre preuzimanja panamske firme.

Delić je biznis brzo razvio. „Panama Cargo Lines Ltd“ je danas velika internacionalna kompanija koja pokriva vodenu rutu od Kuvajta do Kine i kontroliše više od tri hiljade kontejnera za prevoz robe. Ima kancelarije u Panami, Singapuru i Dubaiju.

Kancelariju Delićeve panamske kompanije u Dubaiju otvorio je panamski konzul u Emiratima Eduardo Fonseca Ward, sin jednog od osnivača agencije „Mossack Fonseca“.

Panama Cargo Lines_ruta brodova

Ruta kretanja brodova „Panama Cargo Lines Ltd“ (foto: PCL)

Mejlovi koji su procurili iz „Mossack Fonseca“ pokazuju da je Delić vlasnik još jedne kompanije iz Dubaija – „Resurs Trading“. Iz mejlova, međutim, ne može da se utvrdi njena svrha.

Sređena biografija

Pri preuzimanju panamske firme agencija „Mossack Fonseca“ zatražila je od Delićevih advokata njegovu biografiju. Agencija je dužna da proveri klijente, kako bi se preventivno reagovalo da osobe sa problematičnom prošlošću ne otvaraju ofšor firme.

Delićeva biografija je stigla, ali nije otkrivala kontroverzne detalje.

Sebe je opisao kao uspešnog biznismena i menadžera. Studirao je ekonomiju i pomorski saobraćaj u Hrvatskoj.

Panama Cargo Lines_management

Vladimir Delić sa menadžmentom „Panama Cargo Lines Ltd“ (foto: PCL)

Karijeru je započeo osamdesetih u „Jugoimportu“ i nastavio u državnoj firmi „Generalexport“, koja se bavila izvozom. Potom je, kako piše u biografiji, osnovao kompaniju „Unibros Steel“ na Kipru. Ova firma, kako tvrdi, uspešno posluje u 36 zemalja i ima stotine zaposlenih, a tokom 1994. i 1995. godine, dok je Srbija bila pod sankcijama, ostvarila je promet od 500 miliona dolara.

Delić u biografiji ističe i da je bio menadžer fabrike vagona „Bratstvo“ iz Subotice, od 2004. do 2009. godine.

Ono što se, međutim, ne spominje, jeste da je „Bratstvo“ finansijski propalo – upravo u periodu dok su ga vodili Delić i porodica Mali. Nije spomenuto ni to da se Delić, u trenutku slanja biografije, nalazio pod istragom u Srbiji.

Delićev odgovor

Novinari KRIK-a pozvali su Delića na kiparski broj telefona.

On je najpre bio uznemiren i kratko razgovarao s novinarima. Posle nekoliko sati pozvao je redakciju i smireno odgovarao na pitanja.

Novinarima je potvrdio informacije iz dokumenata i mejlova. Rekao je da je vlasnik obe kompanije iz Dubaija, da se jedna od njih, preko panamske firme, bavi prevozom robe prekookenaskim brodovima. Druga – „Resurs Trading“, prema njegovim rečima,  trguje čelikom.

„Pokrenuo sam firmu u Dubaiju jer smatram da je to dobro mesto za biznis. Živim na relaciji Dubai – Kipar“, rekao je Delić.

Panama Cargo Lines_otvaranje kancelarije u Dubaiju

Sin osnivača „Mossack Fonseca“ na otvaranju Delićeve kompanije „Panama Cargo Lines Ltd“ (foto: PCL)

Istakao je da je normalno da poslovne aktivnosti vodi preko ofšor kompanija u Emiratima, Panami i na Kipru.

„Sve je to biznis. Takve kompanije se otvaraju na Panami na hiljade i hiljade kao što je moja. Kada sam otvarao panamsku kompaniju, došli su mi mnogi poznati ljudi širom sveta, došao mi je konzul panamski“, rekao je Delić, objašnjavajući da je u posao sa brodovima uložio novac koji je zaradio tokom svoje duge karijere biznismena.

Rekao je da Siniša Mali i njegova porodica nemaju veze s njegovim poslovima u Emiratima. Opisao ih je kao svoje velike prijatelje.

„Oca Siniše Malog znam 28 godina. Jako smo dobri prijatelji. Sinišu sam znao dok je studirao, sposoban dečko. Siniša mi nije pomogao da kupim ‘Bratstvo’“, rekao je Delić.

Delićeve kiparske firme

Pre otvaranja firmi u Emiratima, Vladimir Delić je kontrolisao nekoliko kompanija na Kipru:

Negirao je da je počinio zloupotrebe u privatizaciji ove firme.

„To toliko nema veze da mi je smešno. Ako nađete jedan dolar da je iz ‘Bratstva’ otišao na Kipar, ja sam spreman odmah da idem u zatvor“, rekao je Delić.

Tvrdi da je zapravo on oštećen u privatizaciji. Optužio je „mađarski lobi“, pojedince iz vlasti, kao i preduzeće „Železnice Srbije“ da su zajedno radili protiv njega.

„Mađarski lobi je bio potresen zbog toga što smo mi kupili ‘Bratstvo’. Oni su hteli da uzmu kompaniju jer su joj dugovali velike pare. ‘Železnice Srbije’ su poslove sa vagonima dali Rumunima, Bugarima i Mađarima, a nijedan ‘Bratstvu’“, rekao je Delić.

„Ja sam izuzetno uspešan poslovni čovek koji je došao u Srbiju, uložio pare i odmah upao u mulj. Izašao sam iz mulja time što sam vratio fabriku. Morao sam da se povučem, odem iz Srbije i da se više nikad ne vratim. I dalje pokušavaju, da li vi ili ko drugi, da me uhvate, ali ne zbog mene, ja to tumačim zbog Siniše Malog. Vi pišite šta hoćete, ja imam svoj mir na Kipru i Dubaiju“, rekao je Delić.

Mali

Siniša Mali, poput Delića, ima veliko iskustvo u osnivanju ofšor kompanija.

Siniša-Mali (beograd.rs)

Siniša Mali (foto: beograd.rs)

Novinari KRIK-a otkrili su četiri ofšor firme povezane sa Malim, koje su osnovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima od 2004. do 2011. godine.

Dve kompanije su Malog ovlastile da u njihovo ime kupi luksuzne apartmane na bugarskom primorju tokom 2012. i 2013. godine. Treća je preuzela vlasništvo nad deset hektara državne zemlje u Vršcu koju je Mali ilegalno prisvojio, a za četvrtu novinari nisu utvrdili čemu je služila.

Kompanije je osnivao agent „Trident Trust“, pa se podaci o ovim firmama ne nalaze u bazi „Panama papers“.

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

Pogledajte ko su najpoznatiji ljudi iz Srbije koji su osnivali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonseca“ i nalaze se u bazi „Panama papers“.

Istraživanje KRIK-a o privatizaciji „Bratstva“ pogledajte na ovom linku.

6 Comments

 1. Данко Б. Марин kaže:

  ОФ ШОР – бизнисмени,а на обали ЛОПИНЕ !

 2. Vesna Djurovic kaže:

  Nije mi jasno kako Vas nije sramota da pisete o ljudima ovako! Da sam na Vladimirovom mestu, protiv Vas bih, zbog karikature iznad teksta, podnela prijavu za povredu casti i ugleda, jer je neumesna i klevetnicka! Kakve veze ima sto je covek bio uznemiren kada ste ga nazvali prvi put? Samo se krivac ne bi uznemirio kada ga blate i povlace po novinama? A mozda je u tom trenutku bio potresen nekim privatnim stvarima, pa se ipak javio i razgovarao sa vama i kasnije ponovo nazvao! I zasto se i dalje uporno pise o krivicnoj istrazi kada je covek oslobodjen optuzbe?! U ovoj nasoj drzavi se ne biraju sredstva da se nekome naudi, pa ako je neko drugi povoljan kao sredstvo – neka bude kolateralna steta! Uzas!

  • qq kaže:

   vidi lutko… ako je Sinisa rukovodio prodajom Bratstva, a kupili su ga njegov rodjeni otac i njegov prijatelj Delic koji se sa njim zna 28 godina, kako to zvuci? sve kul?

  • Sead kaže:

   Draga Vesna, zaposlen sam u Bratstvu 13 godina, pod rukovodstvom Vladimira Delica moja firma je pokradena i nalazila se na rubu propasti. Sve zahvaljujuci Sinisi Malom, Vladimiru Delicu i nekolicini drugih. Ni sam ne znam koliko mi je plata otislo u nepovrat. Sve sto pise u ovom clanku a tice se fabrike Bratstvo je gola istina i to zna cela Subotica, barem onaj deo koji zeli da zna.

 3. Sara kaže:

  Vesna,Vas komentar je vrlo pristrasan.Esencija korupcije,ali one velike i ozbiljne lezi medju nasim politicarima.Oni omogucavaju tako veliku kradju, a onda to,posto imaju moc i legalizuju. Zalosno je da u ovako siromasnoj zemlji imamo tako bezobrazno bogate politicare, zalosno je i da vec godinama jedni te isti sa nama manipulisu, moram priznati izuzetno vesto.Dakle njihovi prijatelji tajkuni se bogate zahvaljujuci njihovoj moci,a posto su svi uvezani, naravno da se tako brane, a zahvaljujuci pol.moci i odbrane.Ne branite nikoga ukoliko niste sa njima uvezani, njih ce funkcija da odbrani.

 4. KRIK HVAL STO POSTOJITE,NAJAVLJUJEM DA CU VAM SVE POSLATI STA SU MI URADILI OD DFRZAVE, SUDA I DRUGH ZA ZADNJIH DESTE GODINA.