Šabić: Presuda kojom je KRIK osuđen – „mehanizam za zastrašivanje neposlušnih“

Šabić: Presuda kojom je KRIK osuđen – „mehanizam za zastrašivanje neposlušnih“

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da presuda protiv KRIK-a po tužbi doskorašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, za cilj ima „gušenje“ kritičke reči i kršenje prava javnosti. KRIK je, podsetimo, osuđen jer je u vesti sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članova te grupe u kom je rečeno da je tadašnji direktor BIA-e „na kazanu kod Jotića“.

Izvor: Beta, KRIK

Šabić je istakao da će se, ukoliko ta presuda ne bude ukinuta, pokazati da je pravosuđe u Srbiji postalo „mehanizam za zastrašivanje neposlušnih“.

„Novinari KRIK-a nisu izneli nikakav vrednosni sud ili ocenu, samo su verno preneli ono što se dogodilo u toku sudskog postupka. Uz to su, profesionalno, pre objavljivanja teksta pokušali da dođu do ministra i dobiju komentar od njega, zbog čega su objavljivanje odložili, ali je on odbio da razgovara sa njima“, naveo je Šabić.

Istakao je da je, iako obrazloženje presude još nije dostupno javnosti, teško zamisliti šta prvostepeni sud može navesti u prilog stavu da su novinari profesionalnim i objektivnim izveštavanjem sa nekog događaja povredili čast i ugled bilo koga, pogotovo javnog funkcionera.

Šabić je ocenio da presuda protiv KRIK-a doprinosi sve većoj upotrebi SLAPP tužbi, odnosno tužbi koje se podnose sa idejom „zastrašivanja i vršenja pritiska na tužene“.

„Nije slučajno da se naša zemlja našla u najužem izboru za titulu ‘SLAPP zemlja godine’, evropsko ‘priznanje’ za zastrašivanje novinara koje dodeljuje CASE, Koalicija protiv SLAPP-a u Evropi“, naveo je on.

Presuda kojom je KRIK osuđen, podsetimo, doneta je samo nakon dva održana ročišta. Ovaj postupak obeležilo je, između ostalog, to što sudija Nataša Petričević Milisavljević uredniku i advokatici KRIK-a nije dozvolila da Gašiću postavljaju pitanja o njegovim vezama sa Jotićem. Osim toga, odbila je predlog KRIK-a da se kao dokaz pribave audio-snimci prisluškivanih telefonskih razgovora koji su puštani na suđenju Jotiću, a koje je KRIK citirao u vesti.

Sudijin suprug je, kako je juče otkrio KRIK, dugogodišnji prijatelj uticajnog člana SNS-a, nekadašnjeg ministra pravde, a sada ministra za rad Nikole Selakovića.

KRIK će se žaliti na ovu presudu.

Comments are closed.