Reporteri bez granica: Institucije da zaštite novinare KRIK-a, ne da ih satanizuju

Reporteri bez granica: Institucije da zaštite novinare KRIK-a, ne da ih satanizuju

Pavol Salaj (foto: printskrin VOA)

Reporteri bez granica strahuju da bi novinari KRIK-a mogli da se nađu na udaru mafijaških napada zbog kampanje u kojoj se povezuju sa organizovanom kriminalnom grupom, rekao je jutros predstavnik ove organizacije Pavol Salaj za televiziju N1. On je naglasio da institucije treba da brane novinare, a ne da učestvuju u njihovoj satanizaciji. KRIK je od prošle nedelje na meti provladinih medija koji novinare ovog portala označavaju kao saradnike nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Piše: Jelena Radivojević   

„Država, odnosno Vlada, je odgovorna za bezbednost novinara. Ako se nešto desi KRIK-ovim novinarima mi ćemo smatrati da je ona odgovorna“, rekao je Pavol Salaj koji je u međunarodnoj organizaciji Reporteri bez granica zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Salaj je više puta ponovio da se brine da će se novinari KRIK-a naći na udaru mafijaških napada i da je neophodno da ih institucije brane umesto što ih satanizuju. On je istakao da su Reporteri bez granica za napade saznali od svojih partnera iz Srbije, ali i od onih širom Evrope.

Salaj je podsetio da je i novinar Slavko Ćuruvija povezivan sa kriminalnim strukturama pre nego što je ubijen, a da njegovo ubistvo i dalje nije rešeno.

„KRIK je deo međunarodne istraživačke mreže OCCRP i važno je da srpska Vlada zna da čitava zajednica istraživačkih novinara u Evropi vrlo pažljivo prati na koji način će država reagovati na ove napade“, rekao je Salaj.

Kaže i da je razumljivo što se pet organizacija povuklo iz Radne grupe za bezbednost novinara jer su smatrali da reakcija predstavnika Vlade na napade na KRIK nije bila adekvatna.

„Da bismo imali dijalog moramo imati neko osnovno poverenje između strana koje učestvuju, dakle između novinara i Vlade. Međutim, tim napadima koji su realizovani kroz prodržavne medije i praktično preko poslanika u parlamentu i članova Vlade to poverenje je iznevereno“, rekao je Salaj.

On je istakao da su nezavisni mediji žrtve kampanja blaćenja već duže vreme i da postoji atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, što ne sme biti praksa. 

„Zaključci istraživačkih novinara kakvi su KRIK-ovi moraju biti predmet istrage institucija i takođe država mora da se potrudi da još više zaštiti novinare“, zaključio je Salaj.

Prošle nedelje prorežimski tabloidi su započeli novu kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da sarađujemo sa Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana. Osim u tabloidima i na televiziji „Pink“, laži o novinarima KRIK-a čule su se i u Narodnoj skupštini. Osude su stigle od domaćih i međunarodnih medijskih organizacija i organizacija civilnog društva, Evropske unije i stranih ambasada.

Nakon ovih reakcija oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao medije da KRIK „puste da rade svoj posao“, a četiri dana nakon napada saopštenje je izdalo i Ministarstvo kulture koje je apelovalo da se pojedini mediji uzdrže od povezivanja novinara sa kriminalcima.

Godinama smo pisali o vezama koje je Belivukova kriminalna grupa imala u vrhu policije i države, a o tome detaljnije čitajte ovde.

Comments are closed.