Prisluškivani razgovori na suđenju Jotkinoj grupi: Optuženi se raspitivali o ubistvu

Prisluškivani razgovori na suđenju Jotkinoj grupi: Optuženi se raspitivali o ubistvu

Zoran Jotić (foto: arhiva)

Više od 30 telefonskih razgovora koje su vodili optuženi članovi grupe kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, a koje je prisluškivala policija, preslušani su juče na suđenju ovoj grupi. Članovi grupe optuženi su za ubistva oca i sina Dejana i Vojina Stankovića zvanih Ždrokinci u Kruševcu, kao i za pranje novca.

Piše: Milica Vojinović

U nekoliko telefonskih razgovora koje su optuženi vodili na dan ubistva Vojina Stankovića u Kruševcu u maju 2018, a koji su pušteni na jučerašnjem suđenju, čulo se da se optuženi Igor Gajić, inače blizak saradnik čuvenog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića, raspituje šta se dogodilo i ko je izvršio ubistvo. 

„Sad mi reče ovaj, ti si bio tu, šta je bilo“, pita Gajić nepoznatog sagovornika koji je, zaključuje se iz razgovora, prisustvovao likvidaciji.

„S nekom dvojicom je bio, ne znam koji su… Ovaj izvadio pištolj, a ovaj počeo da vadi pištolj, kaže: ’Vrati to u džep’“, kazao je Gajiću sagovornik ne otkrivajući imena.

Gajić je nakon toga pozvao Jotića.

„Je l’ znaš ko je“, upitao je Jotić želeći da zna ko je ubica.

„Ko, ko“, pita Gajić pošto nije razumeo pitanje.

„Ne možemo ovako“, odgovara mu Jotić.

„Radulac… Bez maske, bez ičega“, ipak mu govori Gajić.

Stefan Radulac, koga Gajić pominje u ovom telefonskom razgovoru, optužen je prošle godine za Stankovićevo ubistvo.

Dejan Stanković

Tužilaštvo tvrdi da je nakon ove likvidacije Jotić Radulca nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac. Jotić je to učinio da bi osvetio svog prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Petu, piše u optužnici, pošto je verovao da je Petu ubio Stanković. Stanković je u javnosti poznat jer mu se sudilo za ubistvo kruševačkog stomatologa, a godinama je živeo u Južnoj Africi. U organizovanju ubistva Jotiću je, prema optužnici, pomogao Gajić, a Radulcu su nakon što je izvršio likvidaciju Petrovićeva deca Vuk i Iva Petrović pomogli da se sakrije.

Na suđenju je juče pušteno i nekoliko razgovora koji, tvrdi tužilaštvo, pokazuju dogovor između Gajića i Ive i Vuka Petrovića da nakon ubistva sakriju Radulca.

Optuženi Vuk i Iva Petrović dogovaraju se oko automobila koji je Iva pozajmila kako bi otišla u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo tvrdi da je otišla da poseti Radulca, dok ona kaže da je išla na praksu.

„Dogovaramo se oko auta, to je česta komunikacija između nas. Rekla sam mu da idem na Jahorinu, na praksu sa drugaricom, pošto studiram hotelijerstvo“, objasnila je ona danas.

Isto objašnjenje sudiji je ponudio i njen brat Vuk Petrović.

Vojin Stanković

Radulac je ranije na suđenju negirao da je ubio Dejana, ali je priznao ubistvo njegovog sina Vojina Stankovića. On tvrdi da je Vojina ubio jer ga se plašio.

Za govornicu je nekoliko puta tokom suđenja izlazio Jotić, a najburniju reakciju imao je upravo kada je počelo preslušavanje prisluškivanih razgovora.

„Sudija, hteo sam da Vas pitam da napustim suđenje, ja ono ne mogu da slušam.“

Iako mu je sudija Zorana Trajković objasnila da suđenje ne može da se nastavi bez njega, Jotić je nastavio da insistira, ali i posle kraće rasprave odustao i vratio se na optuženičku klupu.

Osim puštanja prisluškivanih razgovora na suđenju su svedočili i Jotićevi prijatelji Violeta i Dobrivoje Jovanović.

Pranje novca

Svedoci su supruga i sin Nenada Jovanovića zvanog Mali Bidža – koji je takođe bio optužen u ovom postupku, ali je priznao da je za Jotića preo novac i zauzvrat je dobio godinu dana kućnog zatvora.

Jovanović je priznao da je 2003. godine, nakon što je Jotić uhapšen, preuzeo i čuvao njegovih 300.000 evra koje je stekao kriminalom. Pošto je Jotić 2018. godine izašao iz zatvora, trebalo je da mu vrati novac i da bi to učinili na naizgled legalan način Jovanović i Jotićeva supruga Marija sklopili su lažni ugovor o pozajmici. Osim toga, dodatnih 60.000 evra oprali su tako što je Marija Jotić Jovanovićevoj firmi prodala plac po ceni  znatno većoj od tržišne. I Marija Jotić je priznala krivicu i osuđena je takođe na goidnu dana kućnog zatvora.

Jovanovićeva supruga Violeta juče je kazala da im je 300.000 evra predala Jotićeva bivša supruga kada je on bio u zatvoru.

„Taj novac je nama ostavila još 2003. bivša supruga Zorana Jotića pre nego što je otišla za Ameriku, da ga predamo Jotiću kad izađe iz zatvora“, objasnila je Violeta Jovanović i navela da je njen suprug 2018. godine potpisao ugovor o pozajmici sa Marijom Jotić prema kom je trebalo da novac postepeno isplaćuju. 

Violeta Jovanović i njen sin juče su na sudu rekli da su od Marije Jotić kupili plac za 60.000 evra i da je to bila poslovna investicija.

„Naša porodična firma je kupila plac. U Turskoj smo kupili jednu mašinu i planirali smo da počnemo da se bavimo konditorskom proizvodnjom“, rekla je Jovanović.

Marija Jotić takođe je optužena u ovom slučaju i ona je, poput Jovanovića, priznala krivicu i osuđena je na godinu dana kućnog zatvora.

Reketiranje devedesetih

Jotić je devedesetih godina prošlog veka predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena.

Članovi ove grupe vršili su pritisak na žrtve tako što su bacali bombe i palili im automobile kako bi ih zaplašili, a kada nisu hteli da plate reket prebijali su ih i pratili njihove porodice po gradu.

Grupa je 1999. pokušala da zapali, između ostalog, i automobil današnjem šefu Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću koji je tada bio trgovac kafe.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala navodi se da se Jotkina grupa tada bavila i krijumčarenjem droge i oružja.

On i njegova desna ruka Peta i ostali članovi grupe uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine.

Članovi su osuđeni zbog reketa, a kasnije se Jotki još jednom sudilo – jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reket.

Iz zatvora je izašao 2018, a uhapšen je ponovo već nakon nekoliko meseci provedenih na slobodi zbog ubistva Stankovića.

Više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.