Presuda u slučaju „Durmitor“ sledeće nedelje

Presuda u slučaju „Durmitor“ sledeće nedelje

Optuženi Mitar Muratović sa advokaticom Jelenom Stojić (foto: krik.rs)

Tužiteljka u slučaju „Durmitor“ istakla je u završnoj reči da je tužilaštvo dokazalo da su optuženi Miloš Nilović i Mitar Muratović neovlašćeno nosili oružje i zatražila od suda da ih osudi na odgovarajuće kazne, ne precizirajući kolike. Advokati su tražili da sud donese oslobađajuću presudu ili da odbije optužnicu. Muratovića i Nilovića policija je označila članovima škaljarskog klana.

Piše: Bojana Pavlović

Tužiteljka Leposava Vujanović Porubović istakla je da je u toku suđenja tužilaštvo dokazalo da je Muratović pištolj imao u torbici, a Nilović za pojasom – pa ga je prilikom upada policije odbacio na zemlju.

Navodi optužnice, kako je istakla, potvrđeni su iznetim dokazima – zapisnicima o pretresu lica mesta i oduzimanju predmeta, fotografijama iz restorana, veštačenjem koje je potvrdilo DNK tragove okrivljenih na nađenom oružju…

„Muratović je odgovornost za oružje preuzeo na sebe iako dokazi pokazuju suprotno. Ispričao je da je drugi pištolj ispao iz torbice. To ne može biti tačno jer bi onda iz nje ispali i drugi predmeti, poput mobilnih telefona. A i torbica je nađena zatvorena“, navela je tužiteljka.

Nilović je rekao da nikada nije video pištolj i da ne ume da objasni otkud njegov DNK na oružju, nastavila je Porubović, a Muratović je pokušao da to opravda tvrdeći da je pištolje uvio u Nilovićevu majicu. Prema svedočenju veštaka, tvrdi tužiteljka, količina pronađenog DNK ukazuje da je trag prenet direktno. Ako je DNK na pištolj prenet preko majice, nedostaje objašnjenje za to kako je završio i na mecima.

Prema stavu tužilaštva na video-snimku se vidi da je jedan pištolj nađen u torbici, a drugi na zemlji između Nilovića i Muratovića. Nije sporno da su predmeti pomerani, istakla je tužiteljka, ali je policajac koji je svedočio objasnio da je to pomeranje uobičajeno tokom policijskih akcija.

„Mogući motiv Nilovića jeste da je on bio prisutan na mnogim mestima gde se koristilo vatreno oružje. U jednom slučaju, jedno lice je lišeno života, u drugom je sam Nilović bio meta što ukazuje na potrebu nošenja pištolja“, zaključila je Porubović.

Nilović je bio prisutan kada je u decembru 2018. u kafiću na Vračaru ubijen Vladimir Popović Pop, a pre dva meseca i sam je bio meta naoružanog napadača u jednom vračarskom lokalu. 

Tužiteljka je zatražila da sud izrekne osuđujuće presude i zatražila „odgovarajuće kazne“ ne precizirajući kolike tačno.

Advokati: Nema krivičnog dela

Nilovićev branilac Vojislav Babić istakao je da je tužilaštvo imalo nezakoniti pristup u ovom postupku i da se oslanjalo na policijska saznanja o kojima u njemu nije bilo reči.

„Tužiteljka sada objašnjava kakvim životom živi moj branjenik i u kakvom se društvu kreće“, istakao je Babić.

On se osvrnuo na svedočenja policajca koji je na prošlom suđenju rekao da „su hapsili ubice“ iako se optuženima na teret ne stavlja ništa slično. Babić je naveo da je tužilaštvo, za isti pištolj za koji tereti Nilovića, pokušalo da optuži još jednog uhapšenog, ali da je sud odbio ovu optužbu.

„Tužilaštvo nije saslušalo nikog od gostiju, niti zaposlene u restoranu zato što im to nije bilo u interesu“, istakao je Babić i zatražio da su Nilovića oslobodi.

Muratovićeva advokatica Jelena Stojić istakla je da njen branjenik nije negirao da je posedovao oružje, ali da u tome nema krivične odgovornosti pošto je dan pre hapšenja na snagu stupila naredba o legalizaciji.

Muratović je, podsetimo, ispričao na sudu da je pištolje pronašao i poneo da ih preda u policijsku stanicu koja je preko puta restorana. Pošto je njegov prijatelj slavio zaposlenje, svratio je najpre u „Durmitor“.

„On nikada nije menjao svoju odbranu već je tvrdio da je imao nameru da pištolje preda. Tokom trajanja ove naredbe isključeno je krivično gonjenje, osim ako tužilac nije uspeo da dokaže da on tu nameru nije imao“, rekla je Stojić.

Ona je dodala da je prema odluci Vrhovnog suda u sličnom slučaju utvrđeno da se takva namera ne mora dokazivati, već nju treba pretpostaviti. Sve drugo išlo bi, kaže ona, na štetu okrivljenog.  

Stojić je zatražila da sud odbije optužbu jer nema krivičnog dela.

Presuda je zakazana za 28. jun.

Podsetimo, Nilović i Muratović terete se da su bez dozvole nosili dva pištolja pronađena kod njih prilikom hapšenja u „Durmitoru“. U toj akciji privedeno je 10 osoba, a policija ih je označila kao članove škaljarskog kriminalnog klana.

Ovaj klan već pet godina u sukobu sa suparničkim kavačkim. U sukob su se uključile i druge kriminalne grupe, a ubijeno je više od 40 osoba. 

Pretpostavlja se da je Nilović bio meta pucača Miloša Miljanovića koji je pre dva meseca naoružan ušao u kafić na Vračaru. Maskirani napadač je u popodnevnim satima ušetao u pun kafić sa automatskim oružjem i delovalo je da nekog traži. U tom trenutku, mladići koji su sedeli za jednim od stolova brzo su se razbežali, a među njima je bio i Nilović. On je tada novinarima KRIK-a rekao da jeste na snimku, ali da nije deo škaljarskog klana. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja  

Comments are closed.