Presuda policajki bliskoj kavačkom klanu u petak

Presuda policajki bliskoj kavačkom klanu u petak

Marija Nikolić (foto: KRIK)

Suđenje policajki Mariji Nikolić koja je bila u automobilu sa svojim kumom, bitnim članom kavačkog klana, Davorinom Baltićem kad je on ubijen u januaru 2018. godine okončano je danas nakon što su tužilac i advokati izneli završne reči. Nikolić se sudi jer je nakon ubistva uzela Baltićev pištolj i bacila ga u obližnji kontejner, a presuda će biti doneta u petak.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Aleksandar Isailović rekao je da smatra da je na bazi delimičnog priznanja policajke, kao i onoga što su ispričali svedoci utvrđeno da je Nikolić učinila ono za šta je optužena – nedozvoljeno nošenje Baltićevog pištolja koji je nakon njegovog ubistva bacila u obližnji kontejner.

„Okrivljena je znala ko je Baltić – ko je on, čime se bavi, da je iz kriminogene sredine i da kao policijska službenica ne sme da se druži sa takvim ljudima, kao što je znala i da ne sme da nosi oružje bez dozvole“, rekao je Isailović.

Tužilac je tražio od sudije Zorana Božovića da osudi Nikolić, ali nije naveo koliku kaznu traži.

Advokat Denis Bećirić smatra da je njegova branjenica Nikolić optužena samo jer je bila u kolima sa Baltićem – da bi se javnosti poslala poruka da je policajka koja je bila u društvu osobe iz kriminalnog sveta procesuirana.

On je rekao i da se Nikolić nalazi na optuženičkoj klupi jer je bila iskrena i da se možda nikada ne bi ni saznalo šta je učinila da nije sama to ispričala.

„Zahvaljujući njenoj iskrenosti ona je danas ovde“, rekao je advokat.

Bećirić je tvrdio da Nikolić nije imala nameru da ugrozi bilo čiju bezbednost tim pištoljem i podsetio na to da je veštačenjem utvrđeno da je bila u stanju smanjene uračunljivosti. „Da je htela nešto sa pištoljem ne bi ga nosila okolo, dala portiru, a kasnije i ispričala svom načelniku šta je uradila…“, rekao je Bečirić.

Advokat je kazao i da tužilaštvo nije optužilo i portira koji je u kratkom periodu nosio pištolj koji mu je Nikolić dala, pa joj kasnije vratio, nakon čega je ona bacila oružje u kontejner. Bećirić smatra da je to još jedan pokazatelj da za postojanje krivičnog dela nije dovoljno samo da je neko nosio pištolj već i da je imao nameru da ugrozi javni red i mir.

Nikolić se kratko obratila sudu i rekla da se ne oseća krivom i da prihvata završnu reč svog advokata.

Presuda će biti izrečena u petak.

Nikolić je, podsetimo, optužena u maju 2018, ali je optužnica izmenjena u novembru prošle godine pošto je veštačenjem utvrđeno da je ona bila u stanju smanjene uračunljivosti kada je pištolj bacila u kontejner. Veštak je utvrdio da je policajka bila pod velikim stresom i u stanju šoka zbog pucnjave na kola u kojima se Nikolić nalazila sa svojim kumom Davorinom Baltićem, važnim članom kavačkog kriminalnog klana, koji je tom prilikom ubijen.  

Pucnjava se desila 1. januara 2018. u podzemnoj garaži zgrade u kojoj je Baltić stanovao. Nakon što su on i Nikolić kolima ušli u garažu, za njima su utrčala dvojica napadača i ispalila na automobil kišu metaka. Nikolić je sedela na mestu suvozača i nije povređena u pucnjavi. Novinari KRIK-a došli su do snimka ubistva u kome se vidi da su ubice bili profesionalci – kružili su oko kola i pucali iz pištolja i poluautomatskog oružja.

Nikolić je ranije na sudu ispričala da je tog dana sa svojim kumom otišla na Kopaonik, a uveče je trebalo da radi u kraju u kom on živi, pa je zato bila sa njim u kolima. Rekla je i da je nakon pucnjave bila u šoku i da se plašila da će se napadači vratiti, te da nije bila svesna da je pištolj bacila u kontejner. Ni tužilac ni sudija, nisu je, međutim, nikada pitali zašto su išli do planine udaljene od Beograda oko četiri sata vožnje išli i vratili se u jednom danu.

Veze policije i mafije

KRIK je došao i do fotografije sa sigurnosne kamere sa Kopaonika na kojoj se vidi da su njih dvoje šetali sa članom navijačke grupe „Janjičari“ Urošem Ljubojevićem, što je bila još jedna potvrda o povezanosti policije, organizovanog kriminala i huligana. 

Policajka Marija Nikolić sa Davorinom Baltićem iz kavačkog klana (ispred) i huliganom iz „Janjičara“

KRIK je, podsetimo, ranije otkrio i da je Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi, ubijeni vođa „Janjičara“ bio blizak sa jednim od važnijih ljudi Žandarmerije, Nenadom Vučkovićem Vučkom. Takođe, član ove navijačke grupe bio je obezbeđenje na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića 2017. godine sa koje su nasilno udaljili građane i novinare, o čemu je KRIK pisao. Osim toga, sin predsednika Srbije Danilo Vučić druži sa Aleksandrom Vidojevićem Acom Rošavim koji je u policijskim dokumentima označen kao član kavačkog klana. O njihovoj bliskosti govori serija fotografija na kojima su zajedno, od svetskog prvenstva u fudbalu do noćnih klubova. Sve detalje pročitajte ovde.

Kavački klan, čiji je Baltić bio član, u sukobu je sa škaljarskim klanom od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je pripadao kavčanima. Od tada traje krvavi rat ovih klanova koji se iz Srbije i Crne Gore proširio i na evropske zemlje u koje ovi kriminalci beže.

U međusobnom ratu stradaju vođe klanova, ali njihovi saradnici, prijatelji, advokati, ali često stradaju i slučajne žrtve, pa tako i osumnjičeni za Baltićevo ubistvo – Damir Hadžić koji je u julu prošle godine likvidiran na grčkom ostrvu Krf zajedno sa vođom barske kriminalne grupe – Alanom Kožarom.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Detaljnije o ratu balkanskog podzemlja pročitajte ovde

Comments are closed.