Policajka povezana s kavačkim klanom iznela odbranu

Policajka povezana s kavačkim klanom iznela odbranu

Davorin Baltić (foto: MUP)

Policajka Marija Nikolić koja je bila u kolima sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kada je ubijen, danas je u sudnici govorila o prijateljstvu sa ovim kriminalcem i opisala šta se dešavalo tokom i nakon ubistva. Njoj se sudi jer je iz Baltićevog automobila iznela njegov pištolj i bacila ga u obližnji kontejner.

 Piše: Jelena Radivojević

„Ja se stvarno ne osećam krivom“, odgovorila je policajka Marija Nikolić na pitanje sudije Vladana Ivankovića da se izjasni o optužbama za nelegalno nošenje oružja.

Policajka je navela da je 1. januara 2018. sa kumom Davorinom Baltićem otputovala do Kopaonika, a da su se u Beograd vratili uveče istog dana. Baltić je bio jedan od istaknutijih članova kavačkog kriminalnog klana.

Oko sat vremena pre ponoći kolima su ulazili u garažu u zgradi na Vračaru gde Baltić živi i tada se začula pucnjava, rekla je.

Ispričala je da je u prvi mah mislila da je reč o petardama i da je shvatila o čemu se radi tek kada joj je kum zatražio da mu doda pištolj iz pregrade suvozačevih vrata. Nakon toga je videla čoveka sa desne strane kako prilazi automobilu.

„Oni su pucali na nas neko vreme. Onda je sve prestalo. Kum nije mrdao“, rekla je Nikolić.

Ona je objasnila da je, pošto je bila u policijskoj uniformi, prvo pokušala da izvuče svoj službeni pištolj iz straha da su napadači još uvek tu. Kako zbog pojasa kojim je bila vezana i jakne vetrovke koja je prekrivala pištolj u tome nije uspela, uzela je pištolj koji je Baltić ranije pomenuo.

„Ja sam se plašila da je neko video da sam ostala živa, kao svedok“, rekla je.

Nikolić se zatim popela do stana Baltićeve porodice i rekla im da zovu hitnu pomoć. Nakon toga je ponovo sišla u garažu sa Baltićevom majkom. U međuvremenu im se pridružio portir zgrade koji je u jednom trenutku policajki uzeo pištolj, a potom joj ga vratio.

„Krenula sam iz garaže jer nisam imala dometa (na mobilnom telefonu), hodala sam, nisam znala ni gde da idem, ni šta da radim. Tek kada sam naišla na kontejnere postala sam svesna da mi je pištolj i dalje u ruci i bacila sam ga“, ispričala je Nikolić danas, vidno uznemirena.

Ona je rekla da je nakon toga pozvala načelnika i rekla mu šta se dogodilo, ali mu pištolj nije pominjala. Po načelnikovom savetu se vratila u garažu, u kojoj su već bile njene kolege policajci, koji su izašli na mesto ubistva.

Kasnije te večeri rekla je kolegama gde je bacila pištolj i odvela ih do kontejnera, ispričala je.

„Nisam imala nameru da taj pištolj nosim. Da je tako, mogla sam samo da ne kažem gde je pištolj i niko ne bi znao“, rekla je Nikolić.

Sudija Ivanković imao je dodatna pitanja za policajku i većina nih se odnosila na put do Kopaonika na koji je išla sa Baltićem ranije tog dana.

Nikolić tvrdi da nije znala da se Baltić bavi „bilo čime sa druge strane zakona“. Rekla je da se sa Baltićevom suprugom Brankom druži od srednje škole, pa joj je bila kuma na venčanju.

Baltića je, kako kaže, viđala jednom godišnje ili ređe, dok je kumu viđala češće – na dečjim rođendanima i slavama.

Sudiju je zanimalo i zašto je Nikolić u vreme pucnjave bila u uniformi. Rekla je da je zbog putovanja na Kopaonik kasnila na posao, pa je kolegama javila da će otići pravo na teren. Nikolić je navela i da u policijskoj stanici Vračar radi od 2008. godine kada je završila kurs u Centru za osnovnu policijsku obuku.

Tužilac Darko Đokić nije imao nijedno pitanje za optuženu.

Advokat policajke Nikolić tvrdi da ona nije izvršila krivično delo. On je na prethodnom ročištu zatražio da se obavi njeno psihološko veštačenje kako bi se ustanovilo da u trenutku kada je bacila pištolj nije bila pribrana.

Ko je Davorin Baltić

Baltić, inače državljanin Crne Gore, ubijen je 1. januara 2018.  dok je kolima ulazio u garažu zgrade u Ulici internacionalnih brigada na Vračaru. Dvojica napadača ispalila su na automobil više hitaca i on je preminuo na licu mesta. Policija je u junu prošle godine saopštila da je rasvetlila Baltićevo ubistvo i raspisala međunarodnu poternicu za osumnjičenim koga, međutim, nije imenovala.

Neposredno posle ubistva, direktor policije Vlаdimir Rebić izjavio je da je Baltić od ranije poznat policiji i da je ubijen u obračunu kriminаlnih grupа.

Baltić je bio visokopozicionirani član kavačkog kriminalnog klana iz mesta Kavači u Kotoru. Grupa se bavi švercom droge, iznudama i zelenašenjem.

Ova organizacija je u sukobu sa škaljarskim klanom i njemu pridruženim kriminalnim grupama.

Do sukoba je došlo 2014. godine kada je u španskom gradu Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima ubijeno je više osoba na obe strane.

O mafijaškim obračunima čitajte u  „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

2 Comments

 1. Aleksandra kaže:

  Mnogo interesantnih stvari. Policajka obučena za pucnjavu kojoj je to suština posla, nije bila pribrana u trenutku kad se zapucalo. Pošto advokat očigledno ide na neuračunljivost, to je loša odbrana jer je potpuno nespojivo sa njenim zanimanjem. Drugo, kuma vidjas jednom godišnje, jer ti je zapravo njegova žena drugarica, ali baš za 1.januar ideš s njim na kopaonik na jedan dan,i baš tad pucaju na vas. I ubiju ti kuma i ti baciš pištolj. Da ne pominjem da je policajka, zna šta je sačekuša, zna šta je mesto zločina, zna šta su dokazi sa mesta zločina. Ali ne -ona je samo tako šetala i bacila pištolj i pri tom bila neuračunljiva jer je sve to potreslo do granica neuračunljivosti.
  Prvi put mi sve to čak i nije zvučalo toliko nemoguće, ali sad kad je to njena zvanična odbrana: 100% se tako nije desilo.
  P.S. nevezano ili vezano za ovaj slučaj, Filip Korać još uvek nije na listi crvenih poternica Interpola. Možete li to da proverite?

 2. Aleksandra kaže:

  Nije ni čudo što je sudija ispitivala o putu za Kopaonik. Malo je neverovatno da isti dan idete i vratite se. Da li to bila promena plana u zadnji čas? Ko je za to znao? Ako nije onda su na Kop išli poslom-kojim? Ko je znao kad će se vratiti? Ako ga ne viđa ili viđa veoma retko: zašto je baš ona tad bila sa njim u pratnji?
  Davorin Baltić je u filmu Kavački klan predstavljen kao druga osoba u klanu, odmah iza Radivoja Zvicera? Da li je to i njegova realna pozicija? Zar nije Slobodan Kašćelan drugi čovek klana? Taj film je digao veliku buru u CG tokom 2017 godine i postavljalo se pitanje ko ga je pustio na You Tube? Nedugo potom Baltić je ubijen.
  Mislim da nedovoljnu pažnju posvećujete ubistvu Siniše Milića Bosketa čiji je ubica naprasno uhvaćen. Reč je o čoveku koji je bio glavni organizator opservacije Vučićeve kuće u slučaju Jajinci. Vučić je stavio moratorijum na bilo kakvo izveštavanje o tom slučaju, zar se ne sećate? Sigurno je imao ozbiljan razlog za tako nešto. Policija koja ne može da reši niti jedno mafijaško ubistvo ovaj slučaj je exspresno rešila. Da li se nekome žurilo da se slučaj Milić što pre zatvori?!