Presuda Deru za ubistvo na Banovom brdu zakazana za petak

Presuda Deru za ubistvo na Banovom brdu zakazana za petak

Čaba Der (foto: policija)

Presuda Čabi Deru i Alenu Cigleru za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu u januaru 2019. godine biće objavljena u petak, rekla je na današnjem suđenju sudija Olivera Đurić. Iako je prvobitno presudu najavila za sredinu ovog meseca, sudija odložila je njeno izricanje zbog nejasnoće u prevodu Derovog saslušanja iz Mađarske.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Đurić pre dve nedelje odložila je izricanje presude kako bi se utvrdila tačnost prevoda Derovog saslušanja u Mađarskoj, pa je danas održano suđenje na kom je o ovome govorila sudski prevodilac Suzana Žič Levi.

Žič Levi je rekla da u jednom delu  prevoda piše da se Der izvinjava Cigleru što ga je umešao u ubistvo i „što ga je zamolio da mu bude saučesnik“.

„Umesto ‘da mi bude saučesnik’ kao što je to prevela koleginica, istu reč bih prevela kao ‘drug’”, rekla je ona. 

„Saučesnik je previše jako, kvalifikovano da bude u nečemu lošem”, objasnila je Žič Levi i dodala da bi se evetualno moglo prevesti i kao „da mi se pridruži“.

Pošto je prevodilac razjasnila ovaj deo koji je sudiji bio sporan, prešlo se na završne reči. Advokati optuženih i oštećenih, kao i tužiteljka izjasnili su se da ostaju pri završnim rečima koje su nedavno izneli, pa je sudija Đurić zakazala objavljivanje presude za petak 30. jul.

Tužiteljka Dragana Šormaz Dinčić tada je, podsetimo, tražila da Der bude osuđen na 40, a Cigler na kaznu od 30 do 40 godina zatvora.  

Deru i Cigleru sudi se da su ubili Nebojšu Markovića početkom januara 2019. U njega je pucao Der, koga je na mesto ubistva dovezao, a potom i odvezao Cigler, utvrdilo je tužilaštvo. Der, kome se sudi u odsustvu jer se nalazi u Mađarskoj gde je osuđen za dva druga ubistva, priznao je da ubio Markovića, ali je kazao da Cigler nije znao šta će on da učini. Der tvrdi da je Ciglera slagao da idu na Banovo brdo da pronađu čoveka koji mu duguje novac – a isto to od početka postupka tvrdi i Cigler u svojoj odbrani.

Motiv ubistva Markovića nije utvrđen ni u istrazi niti tokom suđenja, a u javnosti se spekulisalo da je ubijen greškom, kao i da je prava meta bio kriminalac Aleksandar Šarac.

Ubistvo iz osvete

Šarac je bio Markovićev zet, živeo je u istoj kući u kojoj i Marković, a ispred koje se ubistvo i dogodilo. Markovićeva supruga je u istrazi takođe označila Šarca kao metu, a tada je saslušan i Šarac koji je sve negirao.

„Lično misli da niko nije imao razlog da ubije Nebojšu, a nema ni njega“, prepričane su reči Šarca u optužnici. Šarac je ubijen prošle godine u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu, a više o tome pročitajte ovde. 

Na samom završetku suđenja u Srbiji, Der je preko advokata pokušao da sudu dostavi pismo, ali je sudija odbila da ga prihvati. U pismu, koje su advokati dali novinarima, navodi da je Markovića ubio iz osvete – jer je navodno učestvovao u pokušaju njegove likvidacije. Der navodi i da nije planirao da ubije Markovića, već samo da ga rani.

Pročitajte više vesti sa suđenja za ubistvo Markovića

Comments are closed.