Odložena presuda Čabi Deru za ubistvo na Banovom brdu

Odložena presuda Čabi Deru za ubistvo na Banovom brdu

Čaba Der (foto: policija)

Izricanje presude Čabi Deru i Alenu Cigleru za ubistvo na Banovom brdu, iako najavljeno za danas, odloženo je pošto je sudija naložila da se proveri prevod iskaza koji je Der ranije dao u Mađarskoj. Njima dvojici sudi se da su u januaru 2019. ubili Nebojšu Markovića.  

Piše: Milica Vojinović 

Sudija Olivera Đurić objasnila je da je potrebno da se proveri prevod Derovog iskaza koji je dao u Budimpešti početkom prošle godine, a koji je na mađarskom jeziku. Advokati su na prošlom suđenju istakli da je deo iskaza pogrešno preveden i da u njemu pogrešno piše da je Der pozvao Ciglera da mu bude „saučesnik“, a da je on zapravo rekao da ga je pozvao da mu bude „u društvu“.

Sudija, kako je rekla danas, zbog ovoga nije mogla da donese presudu, pa je od tužilaštva tražila da sudu dostavi dokument na mađarskom jeziku kako bi se proverio prevod. Ovo će biti urađeno do sledećeg suđenja, pa će već za dve nedelje ponovljeno suđenje opet biti privedeno kraju i može se očekivati izricanje presude.

Današnjem suđenju je prisustvovao samo Cigler pošto je Der u zatvoru u Mađarskoj gde je osuđen za dva ubistva.

Njih dvojica optuženi su da su ubili Markovića u januaru 2019. tako što je Cigler Dera dovezao ispred zgrade u kojoj Marković živi, a ovaj mu je prišao i pucao u njega.

Kamere video-nadzora zabeležile su ubistvo i na osnovu ovih snimaka policija je ubrzo rešila slučaj. Cigler je uhapšen, a za Derom je raspisana poternica. Dva meseca kasnije on je uhapšen u Pragu i izručen Mađarskoj gde mu se sudilo za dva ubistva koja je 2018. počinio u Budimpešti i Holandiji. Nedavno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Der je u Mađarskoj saslušan i u vezi sa ubistvom Markovića. Ispričao je da je ono bilo osveta za događaj iz Budimpešte – kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje. 

Na samom završetku suđenja u Srbiji, Der je preko advokata pokušao da sudu dostavi pismo koje je sastavio u formi završne reči, ali je sudija odbila da ga prihvati. U pismu, koje su advokati dali novinarima, navodi da je Marković učestvovao u pokušaju njegove likvidacije kao posrednik tako što je dao novac plaćenom ubici. Tvrdi i da nije planirao da ubije Markovića, već samo da ga rani.

Pogrešna žrtva

U javnosti se, međutim, spekulisalo da je Marković ubijen greškom i da je prava meta zapravo bio njegov zet Aleksandar Šarac koji je stanovao u istoj zgradi. Ovo je tvrdila i supruga Markovićeva supruga kada je dala izjavu kod tužioca, a tada je saslušan i Šarac – koji je sve to porekao. 

„Lično misli da niko nije imao razlog da ubije Nebojšu, a nema ni njega“, prepričane su njegove reči u optužnici. Šarac je ubijen prošle godine u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu. 

Iako je Der priznao da je ubio Markovića, njegov prijatelj Cigler negirao je da je učestvovao u ovom zločinu. Naime, on je na početku suđenja priznao da je u trenutku ubistva bio na vozačevom mestu, ali je tvrdio da nije znao da je Der zbog toga došao na Banovo brdo.

„Kazao je da su mu tamo kola parkirana i da u blizini živi čovek koji mu duguje novac i da hoće da ga potraži. Razumeo sam da će da sačeka čoveka da mu traži taj novac“, ispričao je Cigler.

Njegovu odbranu potvrdio je i Der. U iskazu koji je dao u Mađarskoj rekao je da je Ciglera umešao u ovaj zločin zato što je bio jedini čovek kom je verovao, ali i da on nije znao šta će da se dogodi.

Obojica su ranije osuđivani, a Der je i 2004. osuđen za ubistvo Branislava Jelačića na 15 godina zatvora.

Pročitajte više vesti sa suđenja za ubistvo Markovića

Comments are closed.