Optuženi za učešće u ubistvu Markovića: Nisam kriv, Čaba Der me uvukao u nevolju

Optuženi za učešće u ubistvu Markovića: Nisam kriv, Čaba Der me uvukao u nevolju

Alen Cigler (foto: fejsbuk)

Alen Cigler, optužen da je učestvovao u ubistvu Nebojše Markovića u Beogradu u januaru 2019. godine, danas je na sudu izneo odbranu i negirao krivicu. Cigler je priznao da je na mestu ubistva bio sa Čabom Derom, optuženim za ubistvo, ali da nije znao šta će Der da uradi. Deru se sudi u odsustvu pošto je u zatvoru u Mađarskoj gde se protiv njega vodi postupak za druga ubistva.

Piše: Milica Vojinović

„Ja sam lopov. Celog života se bavim krađom, ne zato što nisam želeo da živim normalan život, nego zato što nisam imao od čega da živim. Ja nisam ubica, mislim da je najveći mogući greh ubiti drugog čoveka, ja verujem u Boga“, kazao je Cigler koji je odbranu iznosio na maternjem mađarskom jeziku, a njegove reči prisutnima je prevodio sudski tumač.

„Znam da porodicu ubijenog to puno ne interesuje, ali želim da izjavim iskreno saučešće i da se izvinim što sam dozvolio sebi da budem umešan u ovo ubistvo“, izjavio je Cigler. Optuženi je objasnio da Dera poznaje iz detinjstva i da su se družili i u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu gde su obojica služili kazne na koje su osuđivani kao maloletnici. Bili su u drugarskom odnosu, dopisivali su se i viđali povremeno, kazao je. Dan pre nego što se dogodilo ubistvo Cigler se u zemlju vraćao iz Bugarske kada ga je Der pozvao da dođe kod njega u Beograd.

„Čaba me je zvao da svratim što sam ja prihvatio i tako načinio najveću grešku u svom životu.“

Cigler je isrpičao da us njih dvojica tu noć izašli u provod i bili u nekoliko beogradskih klubova.

„Ja sam konzumirao dva, tri manja piva i sokove, a Čaba je pio dosta alkohola. Video sam u automobilu i kako konzumira kokain“, rekao je Cigler.

Oko sedam ujutru, Čaba mu je, kako je ispričao, rekao da moraju da odu na Banovo brdo.

„Kazao je da su mu tamo kola parkirana i da u blizini živi čovek koji mu duguje novac i da hoće da ga potraži. Razumeo sam da će da sačeka čoveka da mu traži taj novac.“

Oko 40 minuta stajali su u ulici gde će Der zatim ubiti Markovića, kako je ispričao. Pošto je bilo hladno ušli su u Derov automobil gde on seo na mesto vozača, a Cigler na suvozačevo.

„Potom je Čaba rekao da on mora da sedne za volan zato što on nije mogao da vidi ulaz u zgradu gde mu dužnik živi. Ja sam zadremao, a Čaba me je probudio i rekao: ’Evo ovog čoveka koji mi je dužan, vozi!’ Ja sam upalio auto, a on mi je rukom pokazao gde da krenem.“

Kolima su prošli pored žrtve, a Čaba mu je rekao da zaustavi automobil, uzeo je torbu iz zadnjeg dela automobila i izašao, naveo je Cigler.

Bezbednosna kamera zabeležila je ubistvo Markovića (foto: skrinšot)

„Ni minut, dva nije prošlo Čaba se vratio i rekao: ’Vozi, pucao sam na njega’. Kada sam video da u jednoj ruci nosi pištolj, a u drugoj torbu bio sam u potpunom šoku, zato sam na kraju ulice udario u jedan auto“, kazao je optuženi i dodao da je Der tražio da mu obeća da neće nikom reći šta se desilo, ali i da su se u automobilu posle ubistva posvađali.

„Pitao sam ga zašto me je uvukao u ovu nevolju, on je rekao da je počinilac on i da ne brinem, da nemam ništa s njim. Pištolj mu je bio u krilu i plašio sam se da će da puca i u mene.“

Iako ga je Der ubeđivao da pobegne sa njim, odbio je i otišao je u Suboticu kod prijatelja Gorana Prskala gde sutradan uhapšen. Kako je objasnio danas, nije želeo da ode kući kako vanbračna supruga ne bi posumnjala da nešto nije u redu jer je i dalje bio u šoku.

Nije, kako kaže, mogao da izdrži da se ne javi Deru pa mu je dok je išao ka Subotici, poslao nekoliko poruka u kojima ga je pitao zašto ga je uvukao u zločin. Dopisivali su se preko telefona sa sistemom „Sky“ koji je potpuno zaključan i komunikacija ne može da se prati ili prisluškuje, a koji često koriste kriminalci.

Tužiteljka Dragana Šormaz Dinčić Ciglera je pitala da li je tom prilikom pitao Dera zašto je pucao u Markovića.

„Ja sam ga pitao zašto, ali on nije na to odgovorio.“

Policija je prilikom hapšenja Ciglera u stanu njegovog prijatelja Prskala pronašla i jedan pištolj sa obrisanim serijskim brojem kakvi se neretko koriste za kriminalne likvidacije. Osim učešća u ubistvu, Cigler je optužen i za nedozvoljeno posedovanje ovog pištolja.

Der priznao ubistvo

Čaba Der, kome se sudi u odsustvu jer je u pritvoru u Budimpešti gde mu se sudi za druga ubistva, ranije u toku istrage priznao je da je ubio Markovića. Ispričao je da je ubistvo bilo osveta za napad koji se dogodio tri meseca ranije u Budimpešti kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje.

„(Naveo je) da je posle te pucnjave dobio informaciju zašto se to dogodilo i zašto je pucano na njega i da je pokrenuo odbrambeni mehanizam u njemu da bi sebi spasao život i da se zato dogodila tragedija u Beogradu“, navodi tužiteljka u optužnici ono što je Der ispričao.

Ciglera je, kako je objasnio, Der umešao u ovaj zločin zato što je bio jedini čovek kom je verovao, ali i da Cigler nije znao šta će se dogoditi, već da ga je lagao da ide da potraži čoveka koji mu duguje novac.

Čaba Der (foto: policija)

„Okrivljeni nije želeo da se prilikom saslušanja izjašnjava kako je i iz kog razloga počinio delo, navodeći da će detaljnije o tome da govori kada srpske vlasti dođu lično“, piše u optužnici i navodi se da je Der saslušan u Mađarskoj po zahtevu srpskog tužilaštva.

Der je prilikom ovog saslušanja objasnio i zbog čega se bavio kriminalom u Srbiji, ali to nije navedeno u optužnici.

Protiv njega se u Mađarskoj vodi postupak za dva ubistva – Lasla Vetulija koje je, kako se veruje, izvršio u septembru 2018. u Budimpešti i hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića za koje tamošnje tužilaštvo tvrdi da je izvršio u Amsterdamu, u Holandiji jula 2018.

Međunarodna poternica

Nebojša Marković, podsetimo, ubijen je početkom januara 2019, u jutarnjim satima ispred kuće u kojoj je živeo u beogradskom naselju Banovo brdo.

U medijima se ubrzo pojavio snimak sigurnosnih kamera na kome se vidi ceo događaj.

Snimak prikazuje žrtvu kako stoji sa sklopljenim dečjim kolicima pored parkiranog automobila. Iz belog automobila koji se zaustavio, zatim, izlazi muškarac u beloj jakni sa kapom na glavi i rancem u rukama. Ubica je pištolj izvadio iz ranca i nekoliko puta pucao u Markovića. Marković je pao na zemlju, a ubica ušao u automobil i otišao sa mesta događaja.

Der je uhapšen početkom marta 2019. godine u Pragu, u Češkoj, po međunarodnoj poternici koja je bila raspisana za njim. Češka ga je izručila Mađarskoj koja ga je tražila zbog ubistva koje je navodno izvršio u Budimpešti, a u međuvremenu je ovoj zemlji Holandija ustupila da ga goni i za ubistvo u Amsterdamu.

Der je prethodno već osuđivan za različita krivična dela među kojima i za otmicu, razbojništvo, ali i ubistvo Branislava Jelačića 2004. godine za koje je osuđen na 15 godina zatvora.

Comments are closed.