Pred kamerama tabloida novi optuženik, ali ista mantra: „Sve smo radili po nalogu Stefanovića“

Pred kamerama tabloida novi optuženik, ali ista mantra: „Sve smo radili po nalogu Stefanovića“

Milica Vojinović

Kada joj je Vladimir Đukanović, visoki funkcioner Srpske napredne stranke i jedan od najglasnijih obožavalaca predsednika Aleksandra Vučića iz redova ove partije, postao advokat, mnogi su se zapitali „Kada će intervju?“ Naime, očekivalo se da će i Dijana postupiti u maniru drugih bivših saradnika ministra Nebojše Stefanovića koji su se lako okrenuli protiv njega, pošto su saterani u ćošak ozbiljnim optužbama na naslovnim stranama tabloida, ali i tužlačkim postupcima protiv njih. Pošto bi ga optužili, vratili su se u milost tabloida, a i pred sudom bi se situacija popravila.

Piše: Milica Vojinović

Tako se i dogodilo – Dijana je konačno progovorila, objavio je u subotu prorežimski tabloid „Objektiv“, ipak ne onako kako su se po njenom hapšenju mnogi nadali. Umesto da saznamo nešto novo, dobili smo deža vi efekat – ista scenografija, ista oda predsedniku i ista tvrdnja: „Sve sam radila po nalogu Stefanovića“.

Minorne razlike u odnosu na bivše policijske načelnike Iliju Milačića i Gorana Papića koji su bili protagonisti prethodnih intervjua, su veći sto za kojim sede sagovornici i voditelj. Preko puta Hrkalović, umesto Đukanovića, sedeo je urednik „Objektiva“ Dejan Vukelić. Đukanović se, izgleda, u ovom slučaju zadržao na ulozi njenog advokata, i to veoma dobrog – s obzirom na nedostatak iskustva u velikim slučajevima poput ovog, ima gotovo stoprocentan učinak kada je reč o „izbavljanju“ svojih branjenika iz pritvora.

Vukelić se u ulozi koja mu je namenjena snašao odlično – pitanja je bilo malo, a više su ličila na podsetnik sagovornici šta još treba da ispriča, uz ponizno izvinjenje svaki put kada bi joj prekinuo misao. Jedini način da bolje odigra ulogu, čini se, bio bi da je tog dana zaboravio da dođe na posao – Hrkalović je svakako delovala da drži intervju pod kontrolom.

Jedino što je moglo zbuniti nešto informisanijeg gledaoca bilo bi sećanje na naslovne strane Vukelićevog „Objektiva“ na kojima je Dijana Hrkalović bila „Školski primer psihopate“, „Uništavala živote policijskih službenika“, pa čak i dovođena u vezu sa pojedinim ubistvima.

Iako joj je, kaže, „srce prepuklo“ zbog ovih, i optužbi da je predsedniku radila „o glavi“, a koje je, među ostalim tabloidima, iznosio i „Objektiv“, Hrkalović je ipak odlučila da otvori dušu njegovom uredniku Vukeliću.

Ako nije bilo kada je uzela Đukanovića za advokata, sada je sasvim jasno da je izabrala sudbinu svojih prethodnika koji su seli pred kamere ovog tabloida – u sukobu koji postoji unutar stranke stala je na onu stranu koja za saradnju sa kriminalcima optužuje Stefanovića, dok sa predsednika Vučića skida svaku odgovornost. Podižući lestvicu u trci za najbolji hvalospev prema predsedniku, ona ga čak naziva njenim „idolom“ u koga gleda „kao u sunce“.

Prva optužba koja je „pala“ na račun Stefanovića u ovoj ispovesti, bila je upravo ona zbog koje je Hrkalović sada pred sudom – da je držala u fioci izveštaj o analizi telefona Veljka Belivuka u istrazi za „ubistvo na šinama“. Hrkalović tvrdi da je to naredio Stefanović i otkriva da je to uradio jer se u porukama pronađenim u telefonu pominje njegovo ime.

Da je Vukelić bio u ulozi slušaoca, a ne novinara, govori činjenica da joj nije postavio potpitanje o pomenu nje u istim porukama, jer bi to bilo logično pitanje za svakog iole iskusnog novinara.

Naime, u porukama koje je Belivuk slao jednom od ključnih ljudi u Žandarmeriji Nenadu Vučkoviću, inače bivšem emotivnom partneru Hrkalovićeve, piše da mu je „D rekla da ne brine“. U jednoj poruci žandarm Vučković kaže Belivuku: „Strpi se, molim te. Evo i Dijana te moli“.

Iako je već pri odabiru advokata i medija za koji će prvi put progovoriti javno bilo jasno da nećemo saznati ništa novo, mogli smo naivno očekivati da ćemo barem za optužbe protiv Stefanovića konačno dobiti i dokaze. Kao njegova nekada najbliža saradnica, ipak nije naivno očekivati da takvih dokaza ima i pregršt. I tu smo ostali razočarani – Stefanovića je dozirano optužila, taman toliko da ni najbolji tužilac ne bi mogao sagraditi jak slučaj protiv njega, a za to je okrivila sopstvenu naivnost, navodeći da nije bila svesna njegovih zlih namera.

Osim ovoga, ostala je nedorečena u još jednoj temi koju je, po sopstvenom priznanju, jedva čekala da „načne“ – slučaju „Jovanjica“. Sve su montirali „montažeri“ Stefanović i policijski načenik Slobodan Milenković, a u slučaj su „ni krivog ni dužnog“ upleli predsednikovog brata Andreja Vučića, kao iz topa rekla je ona, dok je Vukelić objašnjavao da je zbog svog iskustva u policiji kredibilna da nam pojasni slučaj.

„Razmontirala“ je slučaj govoreći o pojedinim dokumentima koje, tvrdi, policija nije imala pri hapšenju vlasnika „Jovanjice“ Predraga Koluvije, ali nije komentarisala brojne dokaze koje je tužilaštvo u ovom postupku prikupilo. Propustila je, međutim, da pomene još važniju stvar – da je istraga u ovom slučaju vodila i ka njoj. Opet, nije bilo novinara da je na ovo podseti.

Iako nije optužena, niti saslušana u ovom slučaju, optužnica pokazuje da je upravo član njenog obezbeđenja i vozač u MUP-u preuzeo specijalne tablice za automobil, koje je njen asistent predao Koluviji. Ove tablice policija koristi tokom praćenja, a Koluviji je trebalo da omoguće da nezapaženo otputuje do Niša kako bi uticao na uhapšenog dilera marihuane da ne progovori čiju drogu je prodavao, tvrdi tužilaštvo.

Iako ništa novo praktično nismo saznali, pompa se digla, a planirani cilj je, deluje, postignut – nagomilale su se optužbe na račun Stefanovića, dok predsednik ima još jedan argument u rukavu kada sledeći put bude upitan o vezama sa kriminalcima.

Stefanović je reakciju najavio za neki od ovih dana, mada sudeći po prethodnim odgovorima na iste optužbe, javnost ne očekuje zaplet ove ne tako uzbudljive „drame“. Sa druge strane, Vučić je, reklo bi se, toliko zadovoljan učinkom, da je intervju, po sopstvenom priznanju, gledao dva puta, ali nije imao potrebu da ga komentariše.

Nezadovoljni ostaju novinari koji su o kriminalnim vezama u vrhu policije i politike pisali godinama unazad, ali najviše kivni građani koji po ko zna koji put ostaju bez odgovora o očiglednoj sprezi kriminala i vlasti.

Comments are closed.