Potvrđena presuda za ubistvo Arsića na Vidikovcu

Potvrđena presuda za ubistvo Arsića na Vidikovcu

Apelacioni sud ( foto: KRIK)

Strahinja Đanković pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Petra Arsića u februaru 2018. godine u beogradskom naselju Vidikovac, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. U pitanju je ponovljeni postupak, a Đanković je i u prethodnom bio osuđen na istu kaznu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda u Beogradu potvrdile su presudu svojih kolega iz Višeg suda iz jula ove godine kojom je Đanković osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Petra Arsića. On je Arsiću pucao u glavu na ulici ispred vidikovačkog kafića „3K Luna“ oko dva sata posle ponoći u februaru 2018. godine, utvrdio je sud.

U obrazloženju objavljenom na sajtu suda navodi se da su prilikom određivanja visine zatvorske kazne sudije uzele u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Sudije su navele da u korist Đankoviću ide to da je mlad čovek i student. Brojnije su, ipak, bile otežavajuće okolnosti: da je ranije osuđivan zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, ali i način na koji je ubio Arsića – da mu je pucao u glavu sa rastojanja od nekoliko milimetara, kao i da se sve to dogodilo ispred kafića gde je bilo drugih ljudi. Sudije su u visinu kazne uračunale i to što je ubistvo izvršeno nelegalnim pištoljem, kao i to što je Đanković nakon ubistva bio u bekstvu – uhapšen je godinu dana kasnije na Merdaru.

Ova presuda je konačna i Đanković na nju ne može da se žali. U pitanju je ponovljeni postupak, a u prethodnom se sudilo i Ljubomiru Lainoviću i Milošu Miladinoviću, ali su oni oslobođeni optužbi.

Naime, tužilaštvo je tvrdilo da su prilikom ubistva Arsića sa Đankovićem bile još tri osobe – Lainović, Miladinović i jedna osoba čiji identitet policija nije otkrila. Oni su, piše u optužnici, došli ispred kafića i pozvali Arsića da izađe sa prijateljem. Posvađali su se, a Lainović i nepoznata osoba su blokirali put Arsiću da ne bi mogao da pobegne, nakon čega mu je Đanković pucao u glavu, tvrdilo je tužilaštvo.

Miladinović i Lainović bili su optuženi za pomaganje pri ubistvu, ali je sud utvrdio da nema dokaza protiv njih pa su pravosnažno oslobođeni. Đanković je najpre, dve godine nakon ubistva, osuđen na 13 godina, ali je ova presuda ukinuta i sudilo mu se ponovo. Osuđen je na istu kaznu i sada je ta presuda postala pravosnažna.

Devedesetpetogodišnji Lainović, inače sin čuvenog kriminalca Branislava Lainovića Dugog ubijenog pre više od dvadeset godina, u međuvremenu je nestao, a njegov nestanak dovodi se u vezu sa kriminalnim obračunima. On je jedan od petnaestak mlađih muškaraca kojima se tokom prethodne dve godine izgubio svaki trag. Policija i tužilaštvo su u međuvremenu utvrdili da su neki od nestalih ubijeni i za te likvidacije optužili Veljka Belivuka i njegove saradnike.

Comments are closed.