Optužnica protiv Belivuka potvrđena, čeka se početak suđenja

Optužnica protiv Belivuka potvrđena, čeka se početak suđenja

Marko Miljković i Veljko Belivuk (foto: tužilaštvo)

Optužnica protiv Veljka Belivuka i članova njegove grupe za pet ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaja droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna pošto se advokati optuženih na nju nisu žalili, saopštio je Viši sud u Beogradu. To znači da sud ima mesec dana da zakaže početak suđenja. 

Piše: Bojana Pavlović

Sud je optužnicu potvrdio krajem septembra, ali je po zakonu postojao rok u kom su optuženi i njihovi advokati mogli da se žale na doneto rešenje, a to nisu učinili. 

„Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, a optužnica stupila na pravnu snagu“, piše sud u saopštenju. 

Belivuk je u optužnici označen kao vođe kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja pet ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaja droge i nezakonito držanje oružja. Osim njega optuženo je još 29 osoba.

Grupa je pohapšena početkom februara ove godine, a optužnica je podignuta krajem jula. 

Belivuk i njegovi saradnici, tvrdi tužilaštvo, napravili su kriminalnu grupu koja je tokom 2019. i 2020. ubila petoricu muškaraca – Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi i Milana Ljepoju. 

Kako tvrdi tužilaštvo, optuženi su žrtve mamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek i tamo ih mučki ubili. Tela su se otarasili tako što su ih sekli, mleli u mašini za mlevenje mesa, a zatim u džakovima odvozili do reke i bacali.

Ključni dokazi tužilaštva jesu fotografije ubijenih i mučenih žrtava koje su optuženi razmenjivali, kao i eksplicitne poruke u kojima detaljno govore o ubistvima. Članovi grupe osećali su se sigurno jer su međusobno komunicirali posredstvom posebnih „skaj” telefona za tajnu komunikaciju. Ove podatke srpskom tužilaštvu dostavila je francuska policija koja je uspela da probije zaštićenu komunikaciju. 

Osim fotografija, važan dokaz tužilaštva je i svedočenje člana grupe Bojana Hrvatina koji je postao svedok saradnik. Hrvatin je učestvovao u nekim od ubistava i tužilaštvu do detalja opisao kako su ona izvedena. 

Kako je tužilaštvo utvrdilo motiv za ubistva bila je osveta. Belivukova grupa bila je deo kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u sukobu sa suparničkim škaljarskim. U ovom ratu koji je izbio zbog posla sa kokainom stradalo je više od 50 osoba, a ubistva su vremenom postajala sve nasilnija. 

Tužilaštvo, međutim, u optužnici ne spominje ni kavački ni škaljarski klan, kao ni da je Belivukova grupa nastala i bila aktivna mnogo pre 2019. godine koju uzima za početak svoje istrage. 

Tužilaštvo nije ispitalo duboke veze koje je Belivukov klan imao u državi – u policiji, ali i političkim strukturama – koje su omogućile Belivuku da toliko ojača. Belivukov klan, između ostalog, bio je blizak generalnom sekretaru vlade Novaku Nediću, ali i bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović. Ove veze nikada nisu ispitane. 

Detalje iz optužnice pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.