Potvrđena optužnica protiv Jovičića

Potvrđena optužnica protiv Jovičića

Aleksandar Jovičić (foto: društvene mreže)

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsednika opštine Palilula i člana predsedništva SNS-a Aleksandra Jovičića kojom se tereti da je omogućavao nelegalnu gradnju na ovoj opštini i za to uzimao novac, saznaje KRIK.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo je Jovičića optužilo još u decembru prošle godine, ali je optužnica potvrđena tek nakon što ju je Više tužilaštvo u Beogradu prošle nedelje dopunilo. U narednih mesec dana trebalo bi da bude zakazan početak suđenja.

Osim Jovičića, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg tužilaštva optužnicom je obuhvatilo još devet ljudi – njegovih saradnika iz opštine, građevinskih inspektora i investitora.

Jovičić je, kako je utvrdilo tužilaštvo, koristio svoj položaj i uzimao mito kako bi omogućavao da se nelegalno izgrađene zgrade na opštini Palilula legalizuju – iako to nije moglo da bude urađeno po zakonu. Naime, zakon predviđa da ništa što je izgrađeno bez dozvole nakon 2015. ne može da se legalizuje, već mora da se sruši.

Ipak, Jovičić je, kako tvrdi tužilaštvo, omogućavao legalizaciju nelegalnih objekata. U periodu od 2016. do kraja 2018. godine za to uzimao od 10 do 60 hiljada evra mita, pisao je NIN koji je objavio detalje optužnice. 

Jovičić je na saslušanju negirao krivicu i tvrdio da nikad nije naredio da se nelegalni objekti legalizuju i tako zaštite od rušenja. 

Zanimljivo je i da nije do kraja objasnio poreklo novca koji je prilikom hapšenja pronađen kod njega – više od 311 hiljada evra, pet hiljada američkih dolara i više od 10 miliona dinara. Deo novca, kazao je, nasledio je od oca, a deo su on i supruga dobili na venčanju.

Jovičić je u kućnom pritvoru. Nakon hapšenja je podneo ostavku na mesto predsednika opštine Palilula, a funkcije u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci su mu zamrznute.

Comments are closed.