Popović se deseti put nije pojavio u sudnici

Popović se deseti put nije pojavio u sudnici

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Ministar Nenad Popović ponovo nije došao u sud da svedoči o duševnoj boli koju mu je nanelo istraživanje KRIK-a u vezi sa njegovim bogatstvom i poslovima. Sudija je saslušala urednika i novinarku KRIK-a i zakazala sledeće suđenje za jun. Ovo je samo jedno od četiri suđenja KRIK-u koja se vode po tužbama ministra, a on se u ovim postupcima ukupno deset puta nije pojavio u sudnici.

Piše: Jelena Radivojević

Za danas je bilo planirano da sud sasluša ministra Nenada Popovića u vezi sa navodima iz tužbe zbog priče „Popović ’visokorizičan’ za ofšor agenciju“, međutim, on nije došao na suđenje.

Njegova advokatica Dejana Ukropina rekla je da je Popović izostao zbog poslovnih obaveza. Sudu je dostavila dopis Kabineta za inovacije i tehnološki razvoj u kom piše da je ministar Popović danas domaćin austrijskom ministru saobraćaja, inovacija i tehnologije Horbertu Hoferu.

Sudija Aleksandra Leković odlučila je da sasluša samo tužene – urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića i novinarku Draganu Pećo. Detalje pročitajte ovde.

Povod za tužbu u ovom postupku bila je istraživačka priča nastala u međunarodnom projektu „Rajski papiri“ u kojoj je otkriveno da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Otkriveno je i da je ministar poslovno sarađivao sa pokojnim Markom Ričom koji je svojevremeno pod optužbama za utaju poreza pobegao iz SAD, kao i da su Popovićeve firme učestvovale u izgradnji „Putinove palate“, vile u italijanskom stilu na obali Crnog mora, i objekta za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine. Popović je u izveštaju advokatske kancelarije „Appleby“, koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika.

Priča je napisna na osnovu mejlova i dokumentacije procurile upravo iz ove advokatske kancelarije.

Osim nanetog duševnog bola, ministar pokušava da dokaže i da ne poseduje firme u ofšor zoni, a posebno da se firma „Shallow Lake Investments“ ne nalazi na Britanskim Devičanskim Ostrvima, kako je KRIK pisao.

Podsetimo, istog dana kada je objavljeno naše istraživanje u sklopu „Rajskih papira“, Popović je izbrisao ovu firmu iz izveštaja o imovini koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije.

Na predlog KRIK-ove advokatice, sud je danas zatražio od Agencije da dostavi dokumenta koja su pratila prijavu imovine ministra Popovića kako bi se utvrdilo da li je reč o ofšor kompaniji.

Pritisak na medije

Popović je, podsetimo, tužio KRIK četiri puta zbog tekstova objavljenih u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Rajski papiri“.  Svakom tužbom tražio je naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali nijednom nije došao na suđenje kako bi dao iskaz.

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju Popovićeve poslove. Otkrili smo da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega.

Tužilaštvo, međutim, već sedam godina u ovom slučaju nije otvorilo istragu – iako je Agencija za borbu protiv korupcije insistirala da se slučaj što pre reši.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Zbog pritisaka koje trpi, redakcija KRIK-a moli čitaoce da nam individualnim donacijama pomognu da nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pročitajte na ovom linku.

1 Comment

  1. Dragan kaže:

    Pa ako tužilac ne dolazi, da li onda treba da se optužnica odbaci?