Počelo suđenje u slučaju „Jovanjica“: Koluvija i saradnici negirali krivicu

Počelo suđenje u slučaju „Jovanjica“: Koluvija i saradnici negirali krivicu

Plantaža marihuane i Koluvijina falsifikovana značka (foto: MUP)

Predrag Koluvija i njegovi saradnici danas su na suđenju istakli da su nevini i da nisu uzgajili 1,6 tona marihuane, a tužilac Saša Drecun objasnio je koji su ključni dokazi da je ova grupa godinama proizvodila drogu.

Piše: Sara Smolović

Na suđenje, koje je počelo danas, Koluvija je došao u košulji kratkih rukava, vidno smršao i osedeo. Sudiji se požalio i da gubi sluh.

„Juče sam išao da mi provere uši i izgubio sam određene frekvencije koje mogu da čujem“, objasnio je Koluvija i sudija mu je dozvolio da koristi slušalice.

Obradovao se kada je video porodicu i prijatelje u publici – spustio je masku ispod brade, nasmejao se i uputio im poljupce.

„Razumeo sam optužnicu, osporavam da je bilo šta što je tužilac pročitao tako, i da je bilo ko od optuženih bilo šta uradio i imao navedene uloge. Siguran sam da ćemo u postupku to i dokazati“ rekao je danas Koluvija koga je tužilaštvo označilo kao vođu kriminalne grupe na čijim je plantažama pre gotovo godinu dana pronađeno 1,6 tona marihuane. 

Osmorica njegovih saradnika su danas, takođe, negirala krivicu.

Jedan od njih, Stevan Holić, za optužnicu je rekao da je „van svake pameti“, zbog čega ga je sudija opomenuo.   

Nakon što su se svi kratko izjasnili kao nevini, tužilac Drecun je detaljno objasnio na osnovu kojih dokaza je optužio ovu grupu. 

On je objasnio da ne može biti istinita odbrana optuženog Koluvije koji je ranije tvrdio da je gajio industrijsku konoplju, a ne marihuanu, kao i da je u njegovim biljkama zbog vremenskih uslova skočio procenat THC-a – supstance koja marihuanu čini drogom.

„Tužilaštvo je trostruko veštačilo biljni materijal. Utvrđeni udeli THC-a ne mogu da predstavljaju prirodno uvećanje“, rekao je tužilac.

Da se gajila marihuana, a ne industrijska konoplja, pokazuju veliki računi za struju koji su iznosili oko 2 miliona dinara, grejanje prostorija koje je koštalo oko 200 hiljada dinara mesečno, kao i ulaganje u skupu opremu.

„Bilo bi ekonomski neisplativo da sa takvim računima gaje samo industrijsku konoplju, te je i iz toga jasno da je to bila marihuana”, istakao je on.

Ključni dokaz da je Koluvija šef grupe koji je davao naređenja su poruke pronađene u njihovim telefonima. Tužilac je rekao da je Koluvija angažovao dva programera da za njega izrade specijalnu aplikaciju za telefon koja se zvala „Razgovori” i preko koje je grupa tajno dogovarala proizvodnju marihuane i kako da sakriju svoje tragove, ispričao je danas tužilac.

Drecun je istakao i da je jedan od optuženih, Vule Bojović, pre više od četiri godine uhapšen na granici Srbije i Hrvatske kada je u automobilom pokušao da prošvercuje 89 paketa marihuane.

„(Reč je o) drogi iste vrste, za koju možemo da kažemo da potiče iz pogona ‘Jovanjice’”, rekao je tužilac.

Drecun je istakao da je motiv optuženih da se bave kriminalom bila velika zarada, kao i da su od maja 2016. prozvodili marihuanu.

„Opšte je poznato da se kroz takvo delo stiče izuzetna materijalna korist… Treba imati u vidu količinu droge i da su dosta uložili u opremu za proizvodnju”, istakao je i u više navrata naglasio da je na imanju ‘Jovanjica’ pronađeno 1,6 tona osušene marihuane. „Podsetiću, radi se o zaista velikoj količini“.

Tužilac je istakao da poseduje brojne dokaze – čak 115 svedoka i 320 pisanih dokaza.

Tokom Drecunovog izlaganja, nekoliko puta su negodovale Koluvijine advokatice. Istakle su da tužilac komentariše dokaze za koje je odbrana tražila da budu izbačeni, a da sud još nije odlučio o tome.

„Dobro, to je vaše mišljenje. Nastavite tužioče”, odgovorio je predsedavajući sudija Zoran Ganić jednoj advokatici, a drugoj objasnio: „Ja pažljivo slušam, tužilac je u granicama uvodnog izlaganja.“

Današnje suđenje trajalo je oko tri sata, a nastaviće se sutra i prekosutra.

Polje marihuane

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Koluviju i njegove saradnike nakon što je policija u novemberu 2019. godine pronašla na imanju njegove firme „Jovanjica“ u Staroj Pazovi zasade marihuane. 

Svi optuženi se nalaze u pritvoru, osim Sergeja Mrđe koji je u bekstvu i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Koluvija je imao kontakte sa više visokih državnih funkcionera i štitili su ga pripadnici policije, obaveštajne agencije BIA i vojne obaveštajne agencije VOA, o čemu je KRIK ranije pisao, što možete pročitati ovde. 

Neki od ovih ljudi su uhapšeni početkom jula 2020. godine i protiv njih tužilaštvo i dalje vodi istragu.

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Comments are closed.