Peurači 4,5 godine zatvora za trgovinu uticajem

Peurači 4,5 godine zatvora za trgovinu uticajem

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu direktoru Inspekcije za rad Dragoljubu Peurači i osudio ga na četiri godine i šest meseci zatvora za trgovinu uticajem. Zabranjeno mu je da tri godine radi u državnoj službi i naloženo da plati 50.000 evra.

Piše: Bojana Pavlović

Ovo je druga odluka Apelacionog suda što znači da je konačna i da na nju nije moguće uložiti žalbu. Peurača je prvi put osuđen u julu 2015. na pet godina zatvora, ali je tu odluku Apelacioni sud ukinuo krajem aprila prošle godine i naložio ponovno suđenje.

Najpre je bio osuđen za primanje mita, ali je tužilaštvo nakon što je presuda pala, izmenilo optužnicu i na teret mu stavilo trgovinu uticajem. Ponovo je osuđen u januaru ove godine i ta presuda je sada pravosnažna.

Osuđen je da je tokom marta 2014. tražio i primio 65.000 evra od firmi „Securitas“ i „Manpower“ da bi uticao da inspekcija izda povoljan izveštaj o ovim firmama.

Zaposlena u firmi „Manpower“ preminula je na radnom mestu i mada je obdukcija pokazala da je u pitanju bio infarkt, Peurača je vlasniku saopštio da će zbog ovoga biti u problemu. Da bi ga rešio Peurača je zatražio 30.000 evra dodavši da bi i polovina sume mogla da reši problem.

Vlasnik firme je, u dogovoru sa policijom, bio ozvučen kada je Peurači rekao da je pripremio novac. Direktor inspekcije dao mu je uputstva gde da ostavi novac.

Peurača je istog dana tražio i 50.000 evra od vlasnika firme „Securitas“ da bi uticao da se protiv njega i drugih odgovornih ne podnesu prijave i ne ispituje status zaposlenih.

Uhapšen je nekoliko minuta posle primopredaje, međutim, novac nije pronađen kod njega.

Njegov branilac Sead Spahović tokom postupka isticao je da policija u ovom slučaju koristila prikrivenog islednika, odnosno da je jedan od vlasnika firmi bio ozvučen iako to po zakonu sme biti samo službeno lice, kao i da je on njegovom klijentu nudio novac.

Peurača je na mesto direktora Inspektorata za rad postavljen nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, mesec dana pošto je Ivica Dačić postao premijer. Bio je među onima koji su na funkciju došli bez poštovanja konkursne procedure kao kadar Socijalističke partije Srbije. Hvalio se da je dvojnik Ivice Dačića zbog navodne fizičke sličnosti.

1 Comment

  1. Markes kaže:

    Al’ kad cujem to „zabrana rada u drzavnim firmama 3 godine“ povraca mi se. To prodje kao od sale i eto njega opet negde kao cinovnik da pije krv gradjana Srbije.
    Svi srpski neprijatelji sede u Srbiji, u Beogradu vecinom. Takvi lopovi su najglasniji u huskanju nepismenih da mrze komsije, Sorose i ostale.