Pet godina bez suđenja Zvezdanu Terziću

Pet godina bez suđenja Zvezdanu Terziću

Zvezdan Terzić (foto: Miodrag Ćakić/ KRIK)

Generalni direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ Zvezdan Terzić kom se sudi zbog sumnje da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera juče se zbog bolesti nije pojavio u sudu, pa je suđenje odloženo za maj. Suđenje nije održano već pet godina.

Piše: Jelena Radivojević

Zvezdan Terzić juče se nije pojavio u sudu zbog bolesti, pa je suđenje odloženo za maj, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić za KRIK. 

Suđenje je poslednji put održano u aprilu 2017. godine, a prošle godine je trebalo da počne ispočetka jer je promenjena sudija i slučaj je u junu dodeljen sudiji Ani Trifunović Đuričković. Ona je tada zatražila vreme da se upozna sa predmetom i za septembar zakazala početak, ali se suđenje od tada odlaže zbog nedolaska Terzića i njegovih advokata.

Terzić je optužen za zloupotrebe u vezi sa prodajom fudbalera dok je bio direktor kluba „OFK Beograd“ i predsednik Fudbalskog saveza Srbije – od 1998. do 2006, kako tvrdi tužilaštvo, Terzić je nezakonito zaradio 1,1 milion nemačkih maraka. Osim toga, omogućio je da dve firme iz inostranstva čije vlasništvo nije utvrđeno nezakonito zarade 3,3 miliona evra, piše u optužnici.

Suđenje tako više od 11 godina tapka u mestu, ali to nije bila prepreka da Terzić 2014. na insistiranje Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, preuzme „Crvenu Zvezdu“.

On je ranije u intervjuu za „Telegraf“ ispričao da ga je 2013. godine Vučić pozvao u svoj kabinet i rekao mu da bi voleo da on preuzme Zvezdu „kako bi napravili dugoročnu priču“. 

„Tada mi je rekao: ‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, ispričao je Terzić.

Pročitajte detalje optužnice 

Comments are closed.