Suđenje Zvezdanu Terziću nije održano dve godine

Suđenje Zvezdanu Terziću nije održano dve godine

Zvezdan Terzic (foto: FK „Crvena zvezda“)

Suđenje Zvezdanu Terziću, generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ nije održano nijednom u protekle dve godine. Terzić je optužen da je kao direktor fudbalskog kluba „OFK Beograd“ i predsednik Fudbalskog saveza Srbije učestvao u malverzacijama prilikom transfera fudbalera i nezakonito prisvajao novac.

Piše: Jelena Radivojević

Viši sud u Beogradu mesec dana ne odgovara na pitanja novinarke KRIK-a zašto suđenje Zvezdanu Terziću stoji u mestu od aprila 2017. kada je održano poslednji put.

Iz tužilaštva kažu da je zastoj nastao jer je sud putem međunarodne pravne pomoći zatražio određenu dokumentaciju iz Španije i Rusije, ali nisu odgovorili da li su insistirali da se suđenje nastavi.

Suđenje Terziću za malverzacije prilikom transfera fudbalera traje više od osam godina. Nekoliko puta je počinjalo ispočetka jer su se menjali članovi sudskog veća, a ročišta su bila zakazivana retko i često su odlagana, pisao je ranije Insajder.

Terzić je tokom istrage tri godine bio u bekstvu. Četiri godine pošto se predao policiji, dok suđenje i dalje traje, postao je direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Učinio je to, kako je rekao, na insistiranje tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Sumnjivi transferi

U optužnici su opisana tri sporna transfera fudbalera „OFK Beograda“ u periodu od 1998. do 2006. godine.

Terzić je, tvrdi tužilaštvo, 1998. godine nezakonito zaradio više od milion tadašnjih maraka (pola miliona evra) od prodaje fudbalera Vanje Grubača.

Naime, on je sklopio ugovor o prodaji Grubača fudbalskom klubu „Hamburger SV“ iz Nemačke i sa njima dogovorio da „OFK Beogradu“ bude isplaćeno 1,1 milion maraka odštete, jer je Grubač imao važeći ugovor sa beogradskim klubom.

Terzić je pri ovom transferu imao pomoć Milovana Nikodinovića, generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova prve Savezne lige, koji je sačinio odluku o raskidu ugovora sa Grubačem na štetu „OFK Beograda“, piše u optužnici. Tako je Grubač prikazan kao slobodan igrač, pa je Terzić novac zadržao za sebe, tvrdi tužilaštvo.

U optužnici se opisuje i sumnjivi prelazak fudbalera Srđana Stanića u „Spartak“ iz Moskve 2003. godine.

Terzić je kao direktor „OFK Beograda“ u Moskvi potpisao dva ugovora – u jednom je pisalo da je cena Stanićevog transfera 1,7 miliona evra, a u drugom 400.000 evra, piše u optužnici.

Kako tvrdi tužilaštvo, Terzić je zatim čelnicima „Spartaka“ rekao da 400.000 evra uplate na račun „OFK Beograd“, a preostalih 1,3 miliona na račun firme „Integrated investment services ltd“.  Tužilaštvo do danas nije utvrdilo ko je vlasnik ove kompanije.

Sporan je i transfer Branislava Ivanovića u „Lokomotivu“ iz Moskve.

Tužilaštvo tvrdi da je Terzić kao direktor Fudbalskog saveza Srbije nagovorio tadašnjeg direktora „OFK Beograda“ Vladimira Bulatovića da omogući firmi „Gardian worldwide llc“ sa sedištem u Vašingtonu (SAD) da nezakonito zaradi 2,2 miliona evra od ovog transfera.

Osim Terzića i Bulatovića, u ovom delu optužnice tereti se i raniji član upravnog odbora „OFK Beograda“, tada fudbalski agent Dražen Podunavac za pomaganje jer je učestvovao u pregovorima, išao sa Ivanovićem na lekarske preglede i potpisivanje individualnog ugovora.

Bekstvo od zakona

Terzić je početkom 2008. godine napustio Srbiju, a nekoliko meseci kasnije razrešen je sa funkcije predsednika FSS-a. U isto vreme Insajder je objavio serijal istraživanja o malverzacijama u domaćem fudbalu.

U bekstvu je bio gotovo tri godine, a tokom tog perioda više puta je najavljivao da će se vratiti u zemlju.

Policiji se, međutim, predao u oktobru 2010. i tada je prebačen u zatvor. Ni on, ni njegov advokat nisu objasnili zašto je izabrao taj trenutak da se preda.

„Zvezdan Terzić veruje u srpsko pravosuđe. On će sudu predočiti dokaze, sve okolnosti, i ukazati da je njegov progon bio samo u funkciji medijske kampanje bivše vlasti“, rekao je tada njegov advokat, sada pokojni, Vladan Batić.

Nakon što je osam meseci proveo u pritvoru, Terzić je pušten uz jemstvo od milion evra koje je odredio sudija Danko Laušević koji je u tom trenutku vodio slučaj.

Tri godine kasnije, vratio se u fudbal – postao je generalni direktor FK „Crvena zvezda“, koju pomaže država, iako se protiv njega vodi krivični postupak.

Terzić je u intervjuu za „Telegraf“ iz januara ove godine rekao da je na čelo „Crvene zvezde“ došao na insistiranje aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je ispričao da ga je 2013. godine Vučić pozvao u svoj kabinet i rekao mu da bi voleo da on preuzme Zvezdu „kako bi napravili dugoročnu priču“. Deset meseci kasnije usledio je novi poziv.

„Tada mi je rekao: ‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, ispričao je Terzić.

2 Comments

  1. Zoran kaže:

    Nekim čudom ga sud zaboravio, svašta …

  2. ZVEZDAN kaže:

    MA NIJE ČOVEK KRIV. DA JE KRIV BIO BI JOŠ U BEKSTVU, ILI IMA VRHOVNU ZALEDJINU.