Suđenje Terziću počinje ispočetka

Suđenje Terziću počinje ispočetka

Zvezdan Terzić (foto: KRIK)

Suđenje generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ Zvezdanu Terziću zbog sumnje da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera počeće u septembru ispočetka jer je promenjena sudija. Suđenje traje više od deset godina, ali u poslednje četiri godine nije održano nijednom.

Piše: Jelena Radivojević

Novi početak suđenja Terziću zakazan je za septembar jer je sudija Ana Trifunović Đuričković, kojoj je slučaj dodeljen, rekla da joj treba vremena da se upozna sa predmetom. Tada će ponovo biti održano pripremno ročište na kom se predlažu dokazi i koje je po zakonu zatvoreno za javnost.

Slučaj stoji u mestu više od četiri godine, a poslednji put je odloženo u aprilu jer je Terzić kasnio pošto je, kako je rekao, pogrešio zgradu suda. Sudija Zoran Đorđević koji je tada, vodio predmet, nije održao suđenje iako se Terzić pojavio.

Terziću se sudi po optužbama za malverzacije u vezi sa transferom fudbalera dok je bio direktor kluba „OFK Beograd“ i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Za tužilaštvo su sporne tri prodaje igrača ovog beogradskog kluba od 1998. do 2006. godine –  Vanje Grubača, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića. U optužnici se navodi da je Terzić za sebe nezakonito zadržao 1,1 milion nemačkih maraka, kao i da je omogućio da dve firme iz inostranstva čije vlasništvo nije utvrđeno nezakonito zarade 3,3 miliona evra.

Na čelu FSS-a Terzić je bio do marta 2008. godine, a ostavku je podneo nakon što je „Insajder“ objavio da je umešan u malverzacije. Kada je protiv njega pokrenuta istraga, on već nekoliko meseci nije bio u zemlji pa je policija za njim raspisala međunarodnu poternicu. Posle dve godine u bekstvu predao se beogradskoj policiji.

Suđenje je počelo u januaru 2011. godine, a Terzić je u međuvremenu postao direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Učinio je to, kako je sam ispričao, na insistiranje Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade.

„‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, prepričao je Terzić jedan od razgovora sa Vučićem.

Detalje optužnice pročitajte ovde

Comments are closed.