Pekić: Organizatori kriminalnih grupa ne sede u Srbiji

Pekić: Organizatori kriminalnih grupa ne sede u Srbiji

Milan Pekić (foto: KRIK)

Odgovarajući na pitanje KRIK-a zašto izostaju hapšenja krupnih kriminalaca, direktor Vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić kaže da se organizatori kriminalnih grupa koje se bave švercom i prodajom droge ne nalaze u Srbiji. Pekić tvrdi da su razbijene velike kriminalne grupe, ali nije dao jasan odgovor koje.

Piše: Milica Vojinović

Na pitanje novinarke KRIK-a o tome koliko se zapravo Srbija bori protiv droga s obzirom na to da se poslednjih godina hapse najčešće sitni dileri, a ne organizatori velikih kriminalnih grupa, Pekić iznosi pohvale na račun policije.

„Policija radi svoj posao zaista odgovorno. Da bi Vi došli do nekoga ko je organizator kriminalne grupe, je l’ Vi mislite da bi on trebalo da sedi u Srbiji? Ne, on ne sedi u Srbiji, on sedi negde drugo“, rekao je Pekić na konferenciji koja je danas održana povodom Međunarodnog dana borbe protiv droga.

Pekić je kazao da srpska policija sarađuje sa drugim državama i da se njeni rezultati vide i u uspesima kolega iz drugih zemalja.

„Vi ste svesni da dolazi do većih zaplena po Evropi i budite sigurni da je policija Srbije i u tim akcijama umešana sa svojim rezultatima“, naveo je Pekić.

Upitan o zaplenama i hapšenjima pripadnika ozbiljnih kriminalnih grupa u Srbiji, Pekić objašnjava da je Srbija tranzitna zemlja kada je u pitanju šverc droge, ali tvrdi da je bilo razbijanja velikih grupa.

„Ne znam šta Vi smatrate da je velika grupa, ali ja Vam kažem da su razbijene velike grupe i možete to da vidite i kad uzmete da analizirate podatke.“

Na pitanje novinarke KRIK-a da navede primer takve grupe, Pekić je izbegao odgovor.

„To će Vam dati iz Ministarstva unutrašnjih poslova. I zaplene koje su oni uradili i koliko je podneto krivičnih prijava“, navodi.

Na konstataciju novinarke KRIK-a da MUP najčešće sabira manje količine droge zaplenjene u pojedinačnim akcijama policije, Pekić kaže da se seća da je bilo velikih zaplena.

„Ne znam sad tačno da Vam kažem, MUP će Vam sigurno dati te podatke.“

Kako je KRIK ranije pisao, u Srbiji, kao i u drugim Balkanskim zemljama, godinama je aktivno nekoliko ozbiljnih kriminalnih grupa koje se bave švercom velikih količina droge.

Srpska policija se često hvali velikim akcijama koje su, međutim, najčešće zbir više hapšenja i zaplena koje nisu povezane.

Tako se početkom ove godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pohvalio hapšenjem oko 150 osoba zbog najtežih krivičnih dela – akcijom koja je, kako je tada rekao, zadala jak udarac organizovanom kriminalu.

Analizirajući podatke koje su prikupili u vezi sa ovim hapšenjima, novinari KRIK-a otkrili su da akcija nije bila uspešna kao što ju je ministar Stefanović predstavio javnosti.

Tako, u njoj nije učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a dve trećine uhapšenih pušteno je na slobodu posle dvodnevnog zadržavanja. Većina krivičnih prijava podneta je za blaža krivična dela, a protiv trećine uhapšenih nije ni pokrenut postupak.

Na pitanje novinarke KRIK-a o izostanku hapšenja značajnih kriminalnih grupa, Stefanović je tada rekao da to nije proces koji može da se uradi za dva dana.

„Gde to imate vrh organizovanog kriminala koga lično uhvatite na ulici da on diluje drogu ili nosi kilogram droge u kolima, pa ga vi zaustavite ’Evo kilogram droge, super 20 godina zatvora’“, rekao je tada Stefanović. Iako je od Stefanovićevih reči prošlo više od pola godine, hapšenja vođa i članova organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji su izostala.

Više o policijskoj akciji pročitajte ovde.

1 Comment

  1. tomkarlo kaže:

    A zašto vi svoja saznanja o postojanju velikih grupa, njihovom sastavu i njihovim aktivnostima ne saopštite prvom pozornicu na ulici ako vas je već blam da sarađujete sa nadležnim državnim organima. Ili mislite da vas nešto obavezuje da čuvate izvore informacoja?
    Nikakvi obzir ne oslobađaju novinare ili bilo koga da ne saopšti svoja saznanja o izvršiocima krivičnih dela. Čak šta više to je pomaganje kriminalcima.
    Ili, pak, vi ništa ne znate ali vam je korisno da pljujete.