Papiću 16 meseci zatvora zbog vraćanja automobila Marku Miljkoviću

Papiću 16 meseci zatvora zbog vraćanja automobila Marku Miljkoviću

Goran Papić (foto: arhiva Miodrag Ćakić/KRIK)

Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu i četiri meseca zatvora da je u aprilu 2020. naredio da se kriminalcu Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, mimo propisa vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela. Tužilaštvo je najavilo žalbu na presudu, nezadovoljno visinom kazne.

Piše: Bojana Jovanović

Sudija Milan Grkinić Papića je osudio na 16 meseci zatvora i izrekao mu zabranu rada u policiji u trajanju od 10 godina.

Presuda nije konačna, a tužilaštvo je najavilo da će da se žali na nju jer nije zadovoljno visinom zatvorske kazne budući da je tražilo da Papić bude osuđen na četiri godine zatvora.

„Tužilaštvo će se žaliti na visinu izrečene kazne imajući u vidu društvenu opasnost krivičnog dela i službenu poziciju okrivljenog u SBPOK-u, koja treba da bude najeminentnija služba MUP-a za borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala“, izjavio je Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Papić je uhapšen u martu prošle godine pod sumnjom da je kao načelnik SBPOK-a u aprilu 2020. zahtevao od svojih kolega iz Policijske uprave Beograda da kriminalcu Marku Miljkoviću, kome se sada zajedno sa Veljkom Belivukom sudi za sedam ubistava, mimo propisa vrate blindirani automobil koji su mu ranije tog dana oduzeli.

Hapšenje Papića, nekada bliskog saradnika i prijatelja bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, desilo se u jeku sukoba u Srpskoj naprednoj stranci u kome je učestvovao upravo Stefanović. Papić je jedan od nekoliko ljudi iz policije koji su sarađivali sa Stefanovićem, a koji su nakon što su uhapšeni krivicu počeli da prebacuju na njega – gotovo identičan slučaj je sa policajcem Ilijom Milačićem i bivšom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović.

Papić je, podsetimo, u pritvoru proveo mesec dana, a odmah po izlasku na slobodu dao je intervju članu SNS-a Vladimiru Đukanoviću u kome je, između ostalog, rekao da se pod istragom našao zbog Stefanovića i tvrdio ono što je kasnije govorio i na sudu – da je sve radio po njegovom naređenju.

Stefanović se pojavio kao svedok na suđenju i negirao Papićeve optužbe tvrdeći da nije imao nikakve veze sa vraćanjem automobila Miljkoviću. Istakao je i da se protiv njega vodila kampanja i da je u tome, između ostalog, učestvovao njegov stranački kolega Đukanović.

„Razumeo sam kampanju koja se vodila protiv mene, da se ljudima nude olakšavajuće okolnosti, da im je sve oprošteno, samo treba da kažu nešto protiv mene“, kazao je Stefanović.

Protiv Papića u toku je još jedan postupak zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalcima – optužen je da je štitio Nikolu Kljukovnicu, uhapšenog zbog prodaje droge. Dokumenta iz istrage do kojih je došao KRIK pokazuju da je Papić navodno insistirao kod više policajaca da puste Kljukovnicu na slobodu tvrdeći da su pogrešili i da mu je to drug koga poznaje kao vlasnika auto-servisa. Osim Papića, optužen je I Branislav Pandur, šef odseka u SBPOK-u. Više o tome pročitajte ovde.

Više o ovom slučaju pročitajte u vestima sa suđenja

Pročitajte više o Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku

Comments are closed.