Osumnjičeni za učešće u kriminalnoj likvidaciji izručen Crnoj Gori

Osumnjičeni za učešće u kriminalnoj likvidaciji izručen Crnoj Gori

foto: MUP/arhiva

Foto; tviter/Uprava policije

Igor Mašanović, osumnjičen za učestvovanje u likvidaciji Radomira Đuričkovića na Cetinju, izručen je Crnoj Gori, saopštila je tamošnja policija. Mašanović je uhapšen na Kosovu u julu 2018. godine.

Piše: Milica Vojinović

Dvadesetčetvorogodišnji Mašanović je po izručenju sproveden na saslušanje u Više državno tužilaštvo, navodi policija Crne Gore.

Njemu, kao i Mariju Miloševiću i Vukanu Vujačiću u oktobru počinje suđenje za ubistvo Đuričkovića.

Đuričković je, podsetimo, ubijen 2016. godine na Cetinju. Na njega je pucao suvozač koji se nalazio u automobilu „reno megan“. Iz automatskog oružja ispalio je više metaka u pravcu „tiguana“ koji je vozio Đuričković.

Ubica i saučesnici su zatim pobegli i automobil zapalili pored lokalnog puta Cetinje – Cekin. Zapaljeni auto pronašla je policija i u njemu pušku za koju se veruje da je korišćena za likvidaciju.

Osumnjičeni su ubrzo identifikovani, a potom i optuženi.

Tužilaštvo je prvobitno tvrdilo da je u Đuričkovića pucao upravo Mašanović, ali je izmenilo optužbe nakon što je svedok Milorad Radulović promenio iskaz, pišu crnogorske “Vijesti”. Radulović, koji je bio u kolima sa Đuričkovićem u trenutku ubistva, kazao je da je pucao Mario Milošević, a da je Mašanović vozio automobil. Rekao je i da prvi put nije govorio istinu, već je, kada je saznao da Miloševiću nije određen pritvor, osetio strah i moralnu potrebu da ispriča šta se stvarno dogodilo. 

Milošević se takođe krio na Kosovu gde je uhapšen 2018, a Crnoj Gori je izručen prošle godine. On se osim ovog sumnjiči i za ubistvo Miodraga Kruščića, koga je srpska bezbednosna agencija označila kao člana škaljarskog klana. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Đuričković je bio povezan sa kriminalnim strukturama. Prema pisanju medija bio je kum Gorana Radomana koga su bezbednosne službe označile kao pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, a koji je ubijen u februaru 2015. u Beogradu.

Bio je i u rođačkim vezama sa ubijenim Goranom Đuričkovićem koji je krajem oktobra 2015. likvidiran u Budvi.

Ubistvo Radomira Đuričkovića policija dovodi u vezu sa ratom klanova – kavačkog i škaljarskog. Do sada je u ovom sukobu ubijeno najmanje 45 osoba, a rat se proširio i na druge zemlje u regionu pa su se sve ozbiljnije kriminalne grupe priklonile jednoj od dve zaraćene strane.

Više o ratu ova dva klana pročitajte u našoj priči „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“

Comments are closed.