Osumnjičeni za dve kriminalne likvidacije izručen Crnoj Gori

Osumnjičeni za dve kriminalne likvidacije izručen Crnoj Gori

Mario Milošević (foto: fejsbuk)

Podgoričanin Mario Milošević koji je uhapšen na Kosovu u julu prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u dva ubistva u Crnoj Gori, danas je izručen ovoj državi. Milošević se sumnjiči da je bio umešan u ubistva osoba koje se dovode u vezu sa škaljarskim klanom.

Piše: Milica Vojinović

Tridesetdevetogodišnji Milošević uhapšen je na Kosovu dva meseca nakon ubistva Miodraga Kruščića u Podgorici. Kruščića je, kako sumnja policija, ubio Milošević, a zbog sumnje da su organizovali i sproveli ovu likvidaciju policija je uhapsila devet članova kriminalne grupa.

Likvidaciju Kruščića, koga je srpska bezbednosna služba označila kao člana škaljarskog klana, grupa je detaljno isplanirala – pratili su ga kako bi znali njegovo kretanje, a na mesto ubistva su se dovezli „golfom 5“ koji je ranije ukraden i na kome nije bilo tablica, rečeno je prošle godine iz policije. Mario Milošević, noseći silikonsku masku na glavi, izašao je iz automobila i prišao Kruščiću koji je sedeo u bašti restorana „Palata“ i iz pištolja „glok“ više puta pucao u njega. Nakon ubistva, Milošević i članovi grupe, koji su takođe učestvovali u ubistvu, pobegli su unapred dogovorenom trasom i na ranije pripremljenoj lokaciji zapalili automobil i oružje koje su koristili za likvidaciju, rečeno je iz policije.

Policija: Ista grupa ranila i novinarku
Policija smatra da je Podgoričanin Filip Bešović, osumnjičen da je organizator grupe koja je ubila Kruščića, sa nekoliko saradnika pratio novinarku Oliveru Lakić od redakcije „Vijesti“ do njenog stana. Sačekao je da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, a zatim joj prišao i iz pištolja pucao u desnu nogu, navodi policija.

Milošević je osumnjičen da je učestvovao u još jednom ubistvu, koje se takođe dovodi u vezu sa obračunom kriminalnih klanova. Naime, za njim je bila raspisana Interpolova poternica zbog sumnje da je sa još dve osobe u oktobru 2016. na Cetinju ubio Radomira Đuričkovića. Prema pisanju medija, Đuričković je bio kum Cetinjanina Gorana Radomana koji je ubijen 2015. u Beogradu, a koga su bezbednosne službe označile kao pripadnika škaljarskog klana.

Đuričković je ubijen na sličan način kao i Kruščić – ubice su se dovezle automobilom, pucale u njega i pobegle, a zatim zapalile automobil. U gepeku je policija kasnije pronašla pušku za koju sumnja da je korišćena prilikom likvidacije.

Tužilaštvo je zbog ubistva Đuračkovića podiglo optužnicu protiv trojice osumnjičenih – Miloševića, Igora Mašanovića i Vukana Vujačića, ali ona još nije potvrđena, pišu crnogorski mediji. U njoj se navodi da je Milošević nabavio automobil iz kojeg je pucano na Đuričkovića. 

Hapšenje Maria Miloševića (foto: policija Crne Gore)

Miloševića Crna Gora traži zbog još krivičnih dela, a tamošnja policija sumnja i da je učestvovao u još likvidacija. 

Osuđen je za nedozvoljeno posedovanje oružja na pet meseci zatvora, a kaznu nije odslužio. Optužen je i da je učestvovao u otmici švedskih državljana u martu 2016. godine od kojih je navodno pokušao da iznudi 250.000 evra. Kako su pisale crnogorske „Vijesti“ on je pušten da se tokom ovog postupka brani sa slobode.

Crnogorski mediji navode i da je Milošević bio osuđen na šest godina zatvora zbog ubistva Andrije Mijovića koje se dogodilo 2002. godine u Budvi. On je, naime, upucao Mijovića nakon tuče sa njim i Aleksandrom Bokanom i za ovo ubistvo je odslužio zatvorsku kaznu,pišu „Vijesti“.

Ubistva Kruščića i Đuričkovića policija dovodi u vezu sa sukobom škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana koji traje godinama i tokom kog je živote izgubilo više desetina ljudi. 

Rat kriminalnih grupa

Škaljarski i kavački klan trenutno su najjače kriminalne organizacije. Klanovi su blisko sarađivali do 2014. godine kada je došlo do raskola, a povod je bio nestanak više od 200 kilograma kokaina u Valensiji koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

Od tada među njima traje sukob tokom koga su se sve ozbiljnije kriminalne grupe na ovim prostorima priklonile jednoj od zaraćenih strana. 

O statistici i detaljima kriminalnih ubistava od 2012. godine do danas pročitajte u našoj bazi – „Crna knjiga“

Comments are closed.