Optuženi za ubistvo fudbalera bliskog kavačkom klanu izručen Crnoj Gori

Optuženi za ubistvo fudbalera bliskog kavačkom klanu izručen Crnoj Gori

Ubijeni Lenac (foto: fejsbuk/KRIK)

Nikola Mršić, optužen za ubistvo fudbalskog golmana bliskog kavačkom klanu Gorana Lenca, , juče je iz Srbije izručen Crnoj Gori. Mršića je crnogorsko tužilaštvo označilo i kao člana kriminalne grupe koja je bliska škaljarskom klanu.

Piše: Milica Vojinović

Mršić je izručen pošto je pre tri meseca uhapšen u Srbiji po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Crna Gora. 

U Crnoj Gori u toku je suđenje za ubistvo Lenca. Mršiću se sudi jer je, kako veruje tužilaštvo, u septembru 2017. godine ubio Lenca dok je trenirao na stadionu fudbalskog kluba „Bokelj“ u Kotoru. Naime, u trenutku kada je fudbaler radio sklekove, Mršić mu je prišao i pucao u glavu iz pištolja, piše u optužnici. Lenac je preminuo na mestu.

Crnogorsko tužilaštvo optužilo je Mršića i za pokušaj ubistva Milana Jovićevića koji je bio sa fudbalerom u trenutku likvidacije, kao i za kriminalno udruživanje – tužilaštvo tvrdi da je bio član kriminalne grupe koju su organizovali Ranko Radulović i Igor Vukotić, brat šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Lenac je, sa druge strane, bio blizak kavačkom klanu. Ova dva klana u sukobu su od 2014. godine pošto je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Njihov rat se od tada znatno proširio i u njega su se uključile sve bitnije kriminalne grupe na Balkanu tako što su stale na stranu jednog od klanova.

Škaljarskom klanu bliska je grupa poznatog kriminalca Luke Bojovića, koju trenutno vodi njegov najbliži saradnik Filip Korać, dok je kavačkom klanu saveznik huliganska grupa „Janjičari“ koju je predvodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi.

„Janjičari“ imaju veze u srpskoj policiji, ali i sa porodicom predsednika Srbije Aleksandra Vučić, o čemu je ranije pisao KRIK.

U ratu između kavačkog i škaljarskog klana do sada je stradalo najmanje 40 ljudi, a likvidacije su izvršavane na Balkanu, ali i u zemljama Zapadne Evrope. Među stradalima su slučajne žrtve, prijatelji i članovi porodice, advokati, ali i su neretko na meti napadača i same vođe klanova. Tako je početkom godine u Atini ubijen Igor Dedović, jedan od vođa škaljarskog klana, a pokušano je i ubistvo drugog vođe – Jovana Vukotića. Na mete napadača našao se i prvi čovek kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je teško ranjen u maju ove godine u Ukrajini.

Više o ratu klanova pročitajte ovde

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu kriminalnih ubistava

Comments are closed.