Optužen inspektor koji je danas svedočio u slučaju „Jovanjica“

Optužen inspektor koji je danas svedočio u slučaju „Jovanjica“

Milan Isakov dolazi u sud (foto: KRIK)

Inspektor Milan Isakov, koji je sa kolegama razotkrio slučaj „Jovanjica“, pre dva dana je optužen da je zloupotrebio službeni položaj, maltretirao dvojicu mladića i od njih uzeo 28.000 dinara, saopštilo je danas Više tužilaštvo u Beogradu. Saopštenje tužilaštva objavljeno je u danu kada je Isakov svedočio o umešanosti države u slučaj „Jovanjica“. 

Piše: Bojana Jovanović

Isakov je jutros ispričao da su policajci, kada su krajem 2019. upali na imanje firme „Jovanjica“ Predraga Koluvije, otkrili fabriku droge, ali i umešanost države pošto su imanje obezbeđivali pripadnici policije i bezbednosne i obaveštajne agencije – BIA i VOA.  

„Žao nam je što smo uhvatili državu u kriminalu, ni manje ni više u proizvodnji droge“, rekao je Isakov.

On je ispričao da je zbog „Jovanjice“ trpeo brojne pritiske te da je i uhapšen u oktobru prošle godine. 

„Ja sam zbog ovog predmeta bio u pritvoru. Samo zato što sam sa Slobodanom Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju, mene su uhapsili i pritvorili“, rekao je Isakov.

Nekoliko sati posle ovog svedočenja, Više tužilaštvo u Beogradu na čijem je čelu Nenad Stefanović saopštilo je da je protiv Isakova podiglo optužnicu za zloupotrebu službenog položaja, zlostavljanje i mučenje. Optužni predlog je, rečeno je iz tužilaštva, podignut 4. septembra, a Isakov se tereti da je sa kolegama iz odeljenja tukao dvojicu mladića i od njih uzeo 28.000 dinara. 

Tužilaštvo tvrdi da su mladići od policajca iznajmljivali nargile i da su jednu oštetili zbog čega je Isakov tražio da mu isplate sto evra. Iako su mu predali traženi novac, Isakov i kolege su ih legitimisali, vezali lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu, tvrdi tužilaštvo.

„Milan I. je, kako se sumnja, nakon toga zapretio oštećenima da će im, ukoliko ih budu prijavili, pozvati nekog da im stavi u auto 200-300 grama marihuane, te da će zbog toga ići na ’pet godinica’ u zatvor, kao i da može da pošalje nekoga da im maltretira roditelje. Takođe je, kako se sumnja, rekao oštećenima da imaju sreće jer oni inače seku prste i noseve…“, piše u saopštenju tužilaštva.

Isakov je potom, tvrdi tužilaštvo, iz džepa trenerke jednog od mladića uzeo 10.000 dinara, a iz novčanika drugog mladića uzeo još 18.000 dinara.

Pritisci na policajce

Pritisci na policajce odeljenja za borbu protiv droga traju već duže vreme.

Načelnik odeljenja Slobodan Milenković nedavno je smenjen sa te pozicije, a njegov advokat Zdenko Tomanović istakao je da je jedan od razloga za smenu sprečavanje dalje istrage u slučaju „Jovanjica“. Istakao je i da je Milenkoviću život ugrožen, pa je inspektor dobio policijsko obezbeđenje.

Osim Milenkovića, smenjen je i njegov saradnik Dušan Mitić. On je u junu ove godine svedočeći na sudu ispričao da mu je Koluvija, prilikom pretresa „Jovanjica“, pokazivao poruke koje je razmenjivao sa Bratislavom Gašićem, tada direktorom Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a iz kojih se videlo su imali „prisan” odnos. Zbog toga je, kako je Mitić ispričao, bilo planirano da se Gašić uhapsi. Upravo zbog toga, kako je ispričao, sa kolegama se našao pod pritiskom ljudi iz državnog vrha i BIA-e, pre svega Gašića, koji je danas ministar policije, ali i tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna – koji vodi ovaj slučaj. 

Više o tome šta je Isakov ispričao danas na sudu pročitajte ovde.

Više o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.