Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića, nije se pojavio jedan od optuženih

Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića, nije se pojavio jedan od optuženih

Borko Stefanović (foto: MC)

Suđenje za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića nije se održalo danas pred sudom u Kruševcu jer u sud nije došao Danijel Gmijović, jedan od optuženih. Sudija Dragan Zdravković zakazao je sledeće suđenje za sredinu jula i izdao naredbu za privođenje Gmijovića.

Piše: Jelena Radivojević

Advokat Vladimir Todorić koji zastupa Borka Stefanovića rekao je novinarima nakon suđenja da smatra da postupak predugo traje i da je trebalo da bude završen još krajem prošle godine, kada je bez ikakvog osnova i obrazloženja došlo do izuzeća sudije, piše Beta. Todorić smatra da je interesantno da se advokatica nije čula sa optuženim pa ne zna zašto se nije pojavio.

„Insistiraćemo na osuđujućoj presudi za ono što se desilo Stefanoviću, što je mnogo više od rečenog optužnicom, to je bio napad na njegov život“, rekao je Todorić, prenosi Beta.

Sam Stefanović smatra da je suđenje danas odloženo kako bi se postupak odugovlačio.

„Sramota je za Srbiju da tako nešto traje toliko dugo i to što se koriste sve moguće pravne smicalice da se pobegne pravdi. Sve to služi da bi se došlo do presude koja je za njih prihvatljiva“, kazao je Stefanović, prenela je Beta.

Advokatica Jovana Vučković Pejčić koja brani trojicu optuženih rekla je danas da ne zna zašto se Gmijović nije pojavio u sudu, kao i da očekuje da će doći na sledeće suđenje. Ona je dodala da „kod optuženih ni jednog momenta nije postojala namera za izbegavanjem pretresa ili prisustva“.

Za napad na Stefanovića optuženi su Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa, a suđenje je počelo iznova u martu ove godine, nakon što je prihvaćen njihov zahtev za izuzeće sudije Biljane Tošković Surla. Njima se sudi zbog sumnje da su krajem novembra 2018. godine u Kruševcu gde je trebalo da se održi tribina „Saveza za Srbiju“ u kome je Stefanović član predsedništva maskirani i naoružani palicama i motkama nasrnuli na njega.

Osim Stefanovića tada je povređen i aktivista Stefanovićeve stranke Boban Jovanović, kao i policajac Dejan Palibrk.

Osumnjičeni su uhapšeni nedugo nakon događaja. Ispričali su da nisu krivi i da su se na mestu napada zatekli slučajno. Sva trojica su ranije osuđivana, a kako je KRIK otkrio, Gmijović je bio saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše koji je ubijen 2014. godine.

Stefanović je tokom istrage u javnost izneo i ime kontroverznog kruševačkog biznismena Gorana Makragića navodeći da se on u danu napada sreo sa osumnjičenima. Makragić je saslušan, a tužilaštvu je tada rekao da Gmijovića, Živkovića i Šaponjića poznaje samo „iz viđenja“ negirajući Stefanovićeve tvrdnje. Nije optužen, već je na sud pozvan kao svedok.

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a sarađivao je i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su oslobođeni optužbi.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

1 Comment

  1. Todor Čačak kaže:

    Dogovorena sa predsednikom suda i predsednikom veća da jedan od optuženih ne dođe pa da se odloži suđenje. Ni penzija neće pomoći predsedniku suda i sudiji kad budu odgovarali zbog ometanja postupka. Za primer upozorenja budućim sudijama biće njihova osuda. Plus stub srama korumpiranog pravosuđa.