Veselinović i Radoičić oslobođeni za nelegalno iskopavanje šljunka

Veselinović i Radoičić oslobođeni za nelegalno iskopavanje šljunka

Zvonko Veselinović (foto: MUP)

Kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović oslobođen je optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka nakon što je Apelacioni sud u Nišu preinačio presudu kojom je bio osuđen na dve godine zatvora, rečeno je KRIK-u iz ovog suda. Sud je potvrdio oslobađajuću presudu Veselinovićevom kumu Milanu Radoičiću.

Piše: Bojana Pavlović

Oslobođeni su i Goran Makragić i Ivan Stamenović koji su takođe bili osuđeni na po dve godine zatvora, kažu u sudu. Ovo je konačna presuda i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Četvorici se sudilo pred Višim sudom u Pirotu zbog malverzacija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10. Bili su optuženi da su od maja 2011. do juna 2012. nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju puta.

Makragić je kao vlasnik firme „Mak 037 trade“ zaključio ugovor sa beogradskim ogrankom preduzeća „Alpina Bau“ o isporuci građevinskog materijala za izgradnju novog puta. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju, piše u optužnici koja je podignuta u februaru 2013, a izmenjena u oktobru prošle godine.

Kruševački kriminalac
Goran Makragić je kontroverzni biznismen iz Kruševca koji je početkom dvehiljaditih više puta uslovno osuđivan. Krivične prijava protiv njega zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja bezbednosti i iznude, su odbačene. U decembru prošle godine saslušan je u vezi sa napadom na Borka Stefanovića koji je tada govorio o Makragićevoj umešanosti u prebijanje i o njegovim vezama sa uhapšenima u ovom slučaju. Makragić je pred tužiocem negirao ove optužbe. Marija Lukić koja je predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku prijavila zbog višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja ispričala je da joj je Makragić pretio. Uhapšen je u maju ove godine zbog učestvovanja u tuči ispred kruševačkog kafića „Kafanica“.

Stamenović je bio zaposlen kod Makragića i njemu je bilo povereno da upravlja ovim poslom. On je, tvrdi tužilaštvo, uzimao u zakup poljoprivredno zemljište i ne menjajući mu namenu bez dozvole iskopavao pesak i šljunak.

Neosuđivan

Zvonko Veselinović tako je i dalje neosuđivan, iako je godinama dovođen u vezu sa različitim krivičnim delima. 

Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi krađom automobila. Bio je uhapšen 2003. i optužen zbog trgovine heroinom, ali je oslobođen optužbi.

Javnost je za njega prvi put čula 2011. godine kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

U izveštaju BIA-e iz te godine do kog je došao KRIK Veselinović je bio označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. U poslu sa drogom, piše u izveštaju BIA-e, Veselinović je blisko sarađivao sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem zvanim Curi koji je uhapšen pre više od mesec dana. Njegov kum Radoičić preuzimao je drogu od Osmanija i prenosio je u centralnu Srbiju.

Krajem te godine, obojica su uhapšeni na Kopaoniku i posle nekoliko meseci u pritvoru protiv njih je podignuta optužnica, ali ne u vezi sa poslovima s drogom, već za zloupotrebu položaja prilikom kupovine kamiona na lizing. Posle tri godine suđenja, oslobođeni su optužbi.

Radoičić je bio osuđen za falsifikovanje dokumenata, a protiv njega se vodio postupak i za otmicu, međutim, oslobođen je optužbi.

Slučaj Ivanović

Veselinović i Radoičić na Kosovu su osumnjičeni za učešće u ubistvo lidera Inicijative „Sloboda, demokratija, pravde“. Radoičića je Ivanović, u intervjuu za BIRN, označio kao neformalni centrar moći na severu Kosova.

Nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva, Radoičićeva uloga je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koјu je podržala Srpska napredna stranka.

U novembru prošle godine, kosovska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih za ubistvo Ivanovića. Radoičić je tada izbegao hapšenje – policija ga nije pronašla u kući u Prištini. Iako se samo dan ranije sastao sa Radoičićem u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je on nije u Srbiji već na Kosovu.

Radoičić je potom navodno saslušan u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni, već u svojstvu građana, a Vučić je posle saslušanja stao u njegovu odbranu i istakao da policija može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije umešan u ubistvo Ivanovića.

U aprilu, istraga za ubistvo je na Kosovu proširena i na Veselinovića.

Za zvaničnike u Srbiji, međutim, ovaj postupak je politički motivisan. Oni negiraju bliskost sa Veselinovićem i Radoičićem, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Pre dva meseca, KRIK i BIRN objavili su fotografije Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Priču o Milanu Radoičiću pročitajte ovde.

O vezama Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića čitajte ovde.

3 Comments

  1. Gadi mi se ovaj narod kome na zalost pripadam rodjenjem,
    Tolika zla se nakupilo protiv sopstvenog naroda da tone moze proci bez velikuh posledica.

  2. Miroslav kaže:

    Okupirana teritorija (mi nemam odlike državnosti), okupirana od kriminalaca i korumpiranog i zaplašenog sudstva.

  3. Alek Veliki kaže:

    Nismo ni sumnjali da će biti oslobođen svega, ponovo.