Goran Makragić uhapšen zbog tuče u Kruševcu

Goran Makragić uhapšen zbog tuče u Kruševcu

Goran Makragić (foto: temnic.info)

Kontroverzni kruševački biznismen Goran Makragić uhapšen je zbog učešća u tuči koja se sinoć dogodila ispred jednog kafića u Kruševcu, saopštila je policija. Makragić je blizak Zvonku Veselinoviću, a njegovo ime pominje se u vezi sa prebijanjem opozicionara Borka Stefanovića, kao i pretnjama upućenim Mariji Lukić.

Piše: Milica Vojinović

Tuča se dogodila  na stepeništu jednog kruševačkog kafića, a policija je ubrzo uhapsila četvoricu učesnika – trojicu iz Kruševca i jednog iz okoline Uroševca.

Njima je po nalogu Osnovnog tužilaštva u Kruševcu određeno dvodnevno zadržavanje u policiji nakon čega će protiv njih biti podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje, piše u saopštenju.

Među uhapšenima je i Goran Makragić, osuđivani kruševački biznismen, koji je u tuči zadobio više ubodnih rana, piše N1.

Njegovo ime se poslednjih meseci nekoliko puta pojavilo u javnosti.

Makragić je u decembru prošle godine saslušan zbog napada na jednog od predstavnika opozicionog Saveza za Srbiju Borka Stefanovića u Kruševcu. Fotografije Stefanovićeve okrvavljene glave šokirale su javnost, a ovaj događaj pokrenuo je  proteste u Beogradu koji su prvobitno nosili naziv „Stop krvavim košuljama“.

Borko Stefnović nakon napada (foto: Tviter)

Stefanović je označio Makragića kao organizatora napada na njega tvrdeći da trojica uhapšenih imaju poslovne i druge veze sa ovim biznismenom.

On je, međutim, na saslušanju negirao ove optužbe rekavši da osumnjičene poznaje samo „iz viđenja“. Tada je naveo da je moguće da ima njihove brojeve telefona jer, kako je rekao, u telefonu ima „sigurno 1.500 brojeva“.

„Moguće je da kada me neko sretne ili vidi u gradu, u prolazu, ili kada sam u kolima, okrene me telefonom, ali je sve to u smislu onoga: ’Kako si?’, ’Šta radiš?’ i tome slično“, kazao je Makragić pred tužiocem.

O Makragiću je javno govorila Marija Lukić  koja je predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku prijavila zbog višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja.

Ona je pre dva meseca, u emisiji „Život priča“, ispričala da joj je Makragić pretio jer je na svom fejsbuk profilu objavila poruke koje joj je Jeličić slao.

Kako je tada rekla, Makragić je sa još nekoliko osoba došao u Brus i tražio joj da obriše fejsbuk objave, Jeličića ne prijavljuje policiji i da će, dok bude poštovala dogovor, biti bezbedna. Ona je kazala i da joj je zajednički poznanik koji je ugovorio sastanak sa Makragićem rekao da su ljudi koji dolaze da pričaju sa njom bliski vrhu vlasti i da su „iz državne bezbednosti“.

„Ja nisam do tad srela tog gospodina (Gorana Makragića). Jutka ga je pominjao više puta, ne samo meni nego i drugim ljudima koji su bili u okruženju, u kontekstu da je on blizak sa njim, da može da ga pošalje da zaplaši nekog i da je njegov čovek“, rekla je Lukić. Više o tome pročitajte ovde.

Makragić je i ranije imao problema sa zakonom. Osuđivan je više puta, a poslednji put sredinom januara zbog nelegalnog iskopavanja šljunka.

U ovom postupku sudilo mu se sa dvojicom ozloglašenih biznismena koje kosovsko tužilaštvo sumnjiči u istrazi ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića – Zvonkom Veselinovićem i njegovim kumom Milanom Radoičićem.

Zvonko Veselinović (foto: mup)

Makragić i Veselinović osuđeni su na po dve godine zatvora, dok je Radoičić oslobođen optužbi. Oni su, kako je sudije utvrdile, tokom 2011. i 2012. nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju dela puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10.

Početkom dvehiljaditih godina Makragić je nekoliko puta osuđivan na uslovne kazne od po godinu dana, između ostalog i zbog ometanja službenog lica u obavljanju posla.

Protiv njega je podneto i nekoliko krivičnih prijava tužilaštvima u Kruševcu – zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja bezbednosti i iznude, ali su sve odbačene.

Poslovi

Makragić je vlasnik firme „Gold 037“ koja se bavi ugostiteljstvom i preko koje je držao restoran „Sloboda“ u Vrnjačkoj banji, kao i firmu „Strukta“ u Sloveniji.

Do oktobra prošle godine Makragić je je posedovao i firmu „Mak 037“  koja se bavila izgradnjom puteva i preko koje je držao i brojne kafiće u različitim gradovima Srbiji. Upravo je preko ove firme gradio deo Koridora 10 koristeći protivzakonito iskopan šljunak.

„Mak 037“ je dobila najmanje dva tendera – hotel u vlasništvu ove firme dobio je posao reprezentacije grada Kruševca, a unajmila ju je i kruševačka gradska toplana da za oko 12.700 evra prevozi ugalj.

Do sredine 2017. godine u Makragićevom vlasništvu bio je i restoran „Bacardi“ u Kruševcu.

Pročitajte detaljnije o saslušanju Makragića u vezi sa napadom na Borka Stefanovića

3 Comments

  1. Sprega svega kaže:

    Situacija je utoliko gora sto krusevacka tuziladtva postupaju u predmetima stranackog napasnika Jutke i razbijene glave Borka Stefanovica, sto sverc sa Kosova cveta i sto u gradu postoji desetak nerazjasnjenih ubistava.

  2. Nina kaže:

    Jako smo „iznenadjeni“. Istina je samo da smo jadni šta trpimo. Opet.

  3. Radomir kaže:

    Kako bezčašće zavladao , sve šljamovi.